Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

(νέα κυκλοφορία) Γκρεμίστε το φράχτη - Ανοίξτε τα σύνορα, εκδ. Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Νέο βιβλίο κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο:

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ - ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Ενάντια στη ρατσιστική Ευρώπη-Φρούριο

Κατερίνα Θωίδου
Θανάσης Καμπαγιάννης
Γιώργος Πίττας


Σελίδες 120, τιμή 6 €
www.marxistiko.gr
Φειδίου 14-16 (πίσω από Τιτάνια-Ρεξ)




Είναι πραγματικά δυνατό να πετύχουμε την ανατροπή της πολιτικής της Ευρώπης-Φρούριο; Να ανοίξουν τα κλειστά σύνορα, να πέσουν οι φράχτες, να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο και να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες; Υπάρχει περίπτωση να βγει ποτέ κανείς νικητής σε μια μάχη με τις κυρίαρχες πολιτικές των «παντοδύναμων» εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πώς παλεύουμε σήμερα το προσφυγικό ζήτημα;
Αυτά και άλλα ερωτήματα απασχολούν εκατομμύρια κόσμο που κάθε μέρα θλίβεται να βλέπει άνδρες, γυναίκες και παιδιά να χάνονται στα νερά της Μεσογείου και συμμετέχει στα κινήματα αλληλεγγύης.
Τις απαντήσεις επιχειρούν να δώσουν οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης σκιαγραφεί την πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο και την προσαρμογή της κυβέρνησης Τσίπρα στις πιέσεις της, αναλύοντας τις βασικές παραμέτρους των νέων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που είναι περισσότερο από ποτέ αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Η Κατερίνα Θωίδου περιγράφει το πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που ζητάει “σύνορα ανοιχτά για την εργατιά”. Και ο Γιώργος Πίττας εξετάζει με ποιες πολιτικές και ποιες ιδέες χρειάζεται να είναι οπλισμένο αυτό το κίνημα για να μπορέσει να βάλει φραγμό στην ανθρωπιστική καταστροφή και τις ρατσιστικές πολιτικές.



Συμβολή στο κίνημα αλληλεγγύης
 
Είναι πραγματικά δυνατό να πετύχουμε την ανατροπή της πολιτικής της Ευρώπης-Φρούριο; Να ανοίξουν τα κλειστά σύνορα, να πέσουν οι φράχτες, να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο και να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες; Υπάρχει περίπτωση να βγει ποτέ κανείς νικητής σε μια μάχη με τις κυρίαρχες πολιτικές των «παντοδύναμων εταίρων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πώς παλεύουμε σήμερα το προσφυγικό ζήτημα;
 
Αυτά και άλλα ερωτήματα που απασχολούν εκατομμύρια κόσμο που κάθε μέρα θλίβεται να βλέπει άνδρες, γυναίκες και παιδιά να χάνονται στα νερά της Μεσογείου επιχειρεί να απαντήσει το νέο επίκαιρο βιβλίο (τιμή 6 ευρώ) που ήδη κυκλοφορεί από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο με τίτλο: «Γκρεμίστε το φράχτη-ανοίξτε τα σύνορα, Οχι στη ρατσιστική Ευρώπη-Φρούριο». 
 
Το βιβλίο, το οποίο υπογράφουν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, συγγραφέας και μέλος της συντακτικής του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω, η Κατερίνα Θωϊδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας και δημοσιογράφος στην Eργατική Aλληλεγγύη και ο Γιώργος Πίττας, επίσης δημοσιογράφος στην Eργατική Aλληλεγγύη, συνοδεύουν συγκλονιστικές φωτογραφίες του Άρη Μεσσήνη. Οι 120 σελίδες του είναι χωρισμένες σε τρία μέρη. 
Στο πρώτο, ο Θανάσης Καμπαγιάννης σκιαγραφεί την πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο και την προσαρμογή της κυβέρνησης Τσίπρα στις πιέσεις της, αναλύοντας τις βασικές παραμέτρους των νέων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. 
 
 
Δρόμοι προσφυγιάς
 
Στα υποκεφάλαια του πρώτου μέρους καταγράφονται οι δρόμοι της προσφυγιάς, οι λόγοι που αυτή δημιουργείται στις χώρες προέλευσης, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα προηγούμενα χρόνια και η προσφυγική κρίση στην Ιταλία το 2013. Στη συνέχεια ο Θανάσης Καμπαγιάννης καταπιάνεται με τις πρόσφατες εξελίξεις: Την πολιορκία της Ευρώπης-Φρούριο και το σπάσιμο των συνόρων της το καλοκαίρι του 2015, την αντεπίθεση της Ευρώπης Φρούριο μετά το φθινόπωρο, το ρόλο του ελληνικού κράτους - κλείνοντας με ένα κεφάλαιο για τον φράχτη στον Έβρο και ένα για τα σχέδια σκλήρυνσης της πολιτικής της ΕΕ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
 
Στο δεύτερο μέρος, η Κατερίνα Θωίδου περιγράφει αναλυτικά το πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης που ζητάει “σύνορα ανοιχτά για την εργατιά”. Ξεκινάει με το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ και στη συνέχεια παρουσιάζει όλο τον πλούτο του κινήματος, ξεκινώντας από τα νησιά, στην Ελλάδα: το ρόλο των τοπικών πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, των συνδικάτων, των καλλιτεχνών, συλλόγων φιλάθλων κλπ, καταλήγοντας σε ένα κεφάλαιο που αναλύει διεξοδικά σε τι μεταφράζεται το σύνθημα για ανοιχτά σύνορα.
 
 
Αποφασιστικότητα, συλλογικότητα
 
Στο τρίτο μέρος, ο Γιώργος Πίττας εξετάζει με ποιες πολιτικές και ποιες ιδέες χρειάζεται να είναι οπλισμένο αυτό το κίνημα για να μπορέσει να βάλει φραγμό στην ανθρωπιστική καταστροφή και τις ρατσιστικές πολιτικές ξεκινώντας από το ότι αυτό το δρόμο τον έχουν ανοίξει πρώτοι οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με την αποφασιστικότητα και τη συλλογικότητά τους. 
 
Στα υποκεφάλαια αυτού του μέρους υποστηρίζει ότι το κίνημα αλληλεγγύης για να είναι αποτελεσματικό δεν μπορεί παρά να είναι διεθνές κίνημα ανυπακοής και αποκάλυψης της «ανθρωπιστικής» υποκρισίας των κυβερνήσεων της ΕΕ. Δεν μπορεί παρά να είναι μαζικό κίνημα διεκδίκησης των πολλών και όχι των «συνήθως υπόπτων αντιρατσιστών». Και ταυτόχρονα δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικό: ενάντια στα μνημόνια, τον πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, το φασισμό και τη Χρυσή Αυγή. 
 
«Από το καλοκαίρι του 2015 το κίνημα αλληλεγγύης έκανε δυναμικά την εμφάνισή του» γράφει στην εισαγωγή του στο βιβλίο ο Λέανδρος Μπόλαρης. «Είναι μια πτυχή της πολιτικής πόλωσης και της στροφής στ’ αριστερά πλατιών τμημάτων της εργατικής τάξης και της νεολαίας που καταλαβαίνει ότι η Ε.Ε. και οι άρχουσες τάξεις δεν είναι μόνο οικονομικοί δολοφόνοι, αλλά και ρατσιστές δολοφόνοι. Αυτό το βιβλίο είναι μια συμβολή στη πάλη αυτού του κινήματος αλληλεγγύης και στη συζήτηση που αναπτύσσεται στις γραμμές του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου