Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Το Ποίημα της Εβδομάδας: Hotel 'Etoile, Κώστας Ριτσώνης (1946-2015)

  
ΗΟΤΕL 'ETOILE


Στα κρεβάτια του
πριν από 40 χρόνια
καιγόμουν ολόκληρος
μαζί με το κορμί της


όμως απόψε
πήρε φωτιά στ'αλήθεια
το παλιό ξενοδοχείο

ΦΩΤΙΆ στο 'Εtoile
καίγεται η 3ης Σεπτεμβρίου

έρχονται πυροσβέστες
να σώσουν το ερωτικό μνημείο.


***


Πόσες φορές πρέπει να γράψω
αυτό το ποιηματάκι
για να το πάρω απόφαση

τριάντα χρόνια το δουλεύω
καμιά μορφή του δεν αξίζει

Πώς να δέσει μια ιδέα
όταν στο τέλος διαλύεται
και μένουν μονάχα οι λέξεις;


''151 ΠΟΙΗΜΑΤΑ",Ποιήματα των φίλων,Αθήνα 2011



   Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Κώστας Ριτσώνης. Ο Κώστας Ριτσώνης γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Άρχισε να γράφει από το 1969 και ήταν συνεργάτης του περιοδικού Διαγώνιος. Το 1987 εξέδωσε το περιοδικό Ποιήματα των φίλων και από το 1996 επιμελήθηκε τις ομώνυμες εκδόσεις. Υπήρξε συνδημιουργός των λογοτεχνικών περιοδικών Πανδώρα και Οι φίλοι. Άλλες μεγάλες του αγάπες ήταν η ζωγραφική, το ρεμπέτικο τραγούδι και οι μεταφράσεις, κυρίως Γάλλων ποιητών. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα πολωνικά, και άλλα έχουν μελοποιηθεί από τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Τελευταία έργα του: Τραγούδια στα μακάμια (Ποιήματα των Φίλων, 2013), Αγκαλιά και ανάπηρος λαχειοπώλης (Ποιήματα των Φίλων, 2012), Φωτισμένο εργοστάσιο (Ποιήματα των Φίλων, 2012), 151 ποιήματα (Ποιήματα των Φίλων, 2011).

Βιβλία: «Αγκαλιά» 1974, «Ο ανάπηρος λαχειοπώλης» και άλλα ποιήματα 1982, «Φωτισμένο εργοστάσιο» 1996, «Τσίλιες», μικρά πεζά, 1991-2001 «Πουλιά και ψίχουλα» 2001, «Βραχνή φωνή» 2003, «151 ποιήματα» 2011, «Τραγούδια στα μακάμια» κ.α.


«Κάτι παιδιά που αγαπάνε το τραγούδι»


Το 1982 κυκλοφόρησε ο δίσκος του Σταύρου Κουγιουμτζή «Μικραίνει ο κόσμος», όπου ο συνθέτης μελοποίησε με ξεχωριστό τρόπο μια σειρά από ποιήματα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Γιώργου Σεφέρη, Μίλτου Σαχτούρη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Τάσου Κόρφη, καθώς και δυο ποιήματα του Κώστα Ριτσώνη. Τραγουδούσαν ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Γιάννης Κούτρας, ο Γιάννης Μπογδάνος, η Αιμιλία Κουγιουμτζή και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρία της Αιμιλίας, δεν μπορούσε να τραγουδήσει αν δεν άκουγε στο πιάνο τον ίδιο το συνθέτη. Έτσι αντί του εξαίρετου πιανίστα Σαράντη Κασσάρα, που παίζει πιάνο στο δίσκο, στα κομμάτια που τραγουδά ο Χριστιανόπουλος, «επιστρατεύθηκε» ο ίδιος ο συνθέτης, προκειμένου να μπορέσει να τα αποδώσει ο ποιητής.

Το πρώτο από τα δυο τραγούδια με στίχους του Κώστα Ριτσώνη ήταν το «Κάτι παιδιά», με τη φωνή της Αιμιλίας Κουγιουμτζή. 






πηγές: http://varelaki.blogspot.gr [επιμέλεια-επιλογή ποιημάτων: Ασημίνα Ξηρογιάννη], http://diastixo.gr [επιμέλεια: Ρ.Μπ.], http://www.ogdoo.gr [γράφει ο  ] & http://www.vakxikon.gr

επιμέλεια: Ειρηναίος Μαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου