Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Eικαστικές τέχνες και αντίσταση: Δρώσα τέχνη

Eικαστικές τέχνες και αντίσταση: Δρώσα τέχνη
γράφει ο Κυριάκος Μπάνος, δημοσιογράφος 


Χαρακτικό του Τάκη Μάρθα

   Μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις πολιτικής εικαστικής δημιουργίας άνοιξε την Τετάρτη 29 Οκτώβρη στα Παλιά Κρατητήρια του Διοικητήριου του ΕΑΤ-ΕΣΑ, νυν Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, (Πρώην Πάρκο Ελευθερίας, Μετρό Μέγαρο Μουσικής) στα εγκαίνια του δεύτερου τμήματος της μεγάλης διοργάνωσης του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών με θέμα “Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση”.

   Με εικαστικές δημιουργίες -οι περισσότερες από αυτές σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας- που ξεκινάνε από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, εστιάζουν στην αντίσταση και τον εμφύλιο και φτάνουν μέχρι το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών, από δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν ενεργά στα κινήματα και την πολιτική δράση. Η έκθεση αποτελεί ένα πανόραμα της “πολιτικά σκεπτόμενης και δρώσας τέχνης” στην Ελλάδα του 20ου αιώνα, όπως παρουσιάζεται και στο ολοκληρωμένο λεύκωμα της έκθεσης που διανέμεται δωρεάν. 
 
   Η δρώσα τέχνη μέσα από τα έντυπα και τις αφίσες, η χαρακτική ως τεχνοτροπία για πιο εύκολη και γρήγορη αναπαραγωγή των έργων, τα συνολικότερα μηνύματα του αγώνα και της πάλης για μια άλλη κοινωνία και της ελπίδας ακόμα και μέσα στις πιο σκοτεινές και δύσκολες περιόδους, αποτελούν ψηφίδες που συνθέτουν αυτό το μεγάλο εικαστικό γεγονός.
 
  Από την δημιουργία του ΕΑΜ καλλιτεχνών το '43 κάτω από την καθοδήγηση της Ηλέκτρας Αποστόλου, μέχρι την ενεργό συμμετοχή ολόκληρης της ΑΣΚΤ που γίνεται το προπύργιο της αντιστασιακής δράσης και στην οποία το 1943 δημιουργείται το Συνεργείο Νεολαίας με κύρια ευθύνη για τα παράνομα έντυπα και την εικονογράφηση των εφημερίδων τοίχου, τα παραδείγματα ενεργής πολιτικής δράσης των καλλιτεχνών εμπνέουν. 
 
Καθημερινά γίνονται προβολές ντοκουμέντων και ταινιών σχετικά με την ιστορική περίοδο «Δικτατορία Μεταξά, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, Τόποι εξορίας ως το 1967» από σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Τάσος Λέρτας, ο Φώτος Λαμπρινός, ο Κυριάκος Μαυροπάνος, η Αλίντα Δημητρίου, κ.ά. Μεταξύ αυτών προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ “Νέος Παρθενώνας” της ομάδας των “4” (Χρονόπουλος Κώστας, Σκρουμπέλος Θανάσης, Χρυσοβιτσιάνος Γιώργος, Ζάχος Σπύρος). Παράλληλα συνεχίζεται και η έκθεση σύγχρονης δημιουργίας με θέμα “Αντίσταση Τώρα” με την συμμετοχή πάνω από 150 δημιουργών μελών του Εικαστικού Επιμελητηρίου.
 

INFO

“Εικαστικές Τέχνες 
και Αντίσταση” 
29/10 μέχρι 30/11
Τρίτη-Σάββατο: 10πμ-8μμ, Κυριακή: 10πμ-2μμ
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, (Πρώην Πάρκο Ελευθερίας, Μετρό Μέγαρο Μουσικής)
 
“Αντίσταση Τώρα”
24/10 μέχρι 30/11
Τρίτη: 10πμ-9μμ, Τετάρτη-Σάββατο: 10πμ-7μμ, Κυριακή: 10πμ-3μμ, Δευτέρα κλειστά,
Δημοτική Πινακοθήκη (κτίριο Α, Γερμανικού και Μυλλέρου, πλ. Αυδή, Μεταξουργείο).
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου