Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ντοκυμαντέρ: Προβολή για τη Μακρόνησο: “Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας” (2012)

 
 
 
Κλείνοντας έναν μεγάλο διετή κύκλο και μετά την διεθνή πορεία της στα κινηματογραφικά φεστιβάλ (Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής Dok Leipzig 2012) και την κινηματογραφική διανομή της σε Ελλάδα, Γαλλία και Ελβετία, η μεγάλου μήκους ταινία “Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας” (2012) θα προβληθεί την Δευτέρα 15/9 στις 8:30μμ στο προαύλιο του Μουσείου Πολιτικών Εξόριστων Μακρονήσου και Άη Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο). Παρόντες θα είναι ο Ελβετός σκηνοθέτης Ολιβιέ Ζισουά και η συνεργάτιδά του στο σενάριο και την επιστημονική έρευνα Ελένη Γιώτη.
 
 
 
 
Το ποιητικό ντοκιμαντέρ του Ολιβιέ Ζισουά αποτελεί ένα κινηματογραφικό δοκίμιο που ζωντανεύει τις μνήμες εξορίας της Μακρονήσου. Σκηνοθετώντας ανάμεσα στα γραπτά εξόριστων ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Τάσος Λειβαδίτης, και τις ομιλίες αναμορφωτικής προπαγάνδας που μετέδιδαν τα μεγάφωνα των στρατοπέδων του νησιού κατά την περίοδο 1947-1950, μέσα από σημαντικά φωτογραφικά και κινηματογραφικά αρχεία, ο σκηνοθέτης περιηγείται στα στοιχειωμένα ερείπια της Μακρονήσου.
 
Η προβολή της ταινίας συνδιοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου και το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων, σημαντικούς φορείς μνήμης με τους οποίους συνεργάστηκαν οι δημιουργοί της ταινίας κατά την διαδικασία της έρευνας. Μετά το πέρας της προβολής, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, τους συνεργάτες του, αλλά και επιζώντες της Μακρονήσου.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου