Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Βιβλίο: Η δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουργκ, πυρήνας πολιτικού θρίλερ



Το μυθιστόρημα του Ραμπ είναι καλογραμμένο και αγωνιώδες σε συναρπαστικό βαθμό. Αν και πρόκειται για πολιτικό νουάρ, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει την πλοκή του με άξονα τη δράση ενός σίριαλ κίλερ.

Ένας ψυχοπαθής δολοφόνος λοιπόν φέρεται να δρα στο Βερολίνο τις μέρες της εξαφάνισης της Ρόζας.

Έχει σκοτώσει πέντε γυναίκες και έχει χαράξει στα κορμιά τους παράξενα, λεπτεπίλεπτα μοτίβα. Όταν ανευρίσκεται το πτώμα της Λούξεμπουργκ, φέρει παρόμοια σημάδια.
Ο Χόφνερ δεν πείθεται ότι ένας ψυχοπαθής δολοφόνησε τη Ρόζα. Εικάζει ότι κάποιοι επιδιώκουν να του φορτώσουν τη δολοφονία προκειμένου να αποκρύψουν τα πολιτικά κίνητρά της, και ερευνά προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον ανακαλύπτει ότι τα χαραγμένα στα κορμιά των θυμάτων μοτίβα είναι εβραϊκής τεχνοτροπίας.
Σκαλίζοντας βαθιά, συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για προβοκάτσια· κάποιοι επιδιώκουν να στοχοποιήσουν τον εβραϊκής καταγωγής πληθυσμό (ο αντισημιτισμός είναι από τα κύρια ζητήματα που θίγονται στο μυθιστόρημα).
Στην υπόθεση εξάλλου εμπλέκεται η παντοδύναμη Ασφάλεια (Polpo), η οποία λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς την Kripo και ελέγχεται από τους πλέον συντηρητικούς κύκλους. Οι πρώτοι εθνικοσοσιαλιστές εξάλλου έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Ορισμένες από τις πιο καλογραμμένες σελίδες του βιβλίου εκτυλίσσονται στο Μόναχο: εθνικοσοσιαλιστές, μυστικιστές τυχοδιώκτες ψευδοϊδεολόγοι, συντηρητικοί και ασφαλίτες ραδιουργούν με την ανοχή της Σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να ανατρέψουν τη βραχύβια –όπως αποδείχθηκε– Σοβιετική Δημοκρατία της Βαυαρίας, που εγκαθίδρυσε ο Κουρτ Άισνερ (ηγετική φυσιογνωμία του Ανεξάρτητου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος).
Αν για τον ελληνικό Μεσοπόλεμο ισχύει η Επαγγελία της αδύνατης επανάστασης (σύμφωνα με τη διατύπωση του Άγγελου Ελεφάντη), τότε στη Γερμανία τα γεγονότα του 1919-23 συνιστούν, πράγματι, μια Χαμένη επανάσταση, όπως αναφέρει στο ομώνυμο βιβλίο του ο Chris Hartman (Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, 2008).

πληροφορίες:

''Ρόζα'' του Τζόναθαν Ραμπ
εκδόσεις Πόλις,
μτφρ.    Ρηγούλα Γεωργιάδου

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου