Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Κινηματογράφος: "Ο δρόμος του Ορφέα", του Κώστα Κολημένου




Μια καθημερινή ιστορία στην Αθήνα της κρίσης περιγράφει η νέα ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη Κώστα Κολημένου “Ο Δρόμος του Ορφέα”, που βγαίνει στις 5 Δέκέμβρη από την New Star σε πρώτη προβολή.
Μετά το πολιτικό ντοκιμαντέρ “Μια κραυγή τον Δεκέμβρη”, με γυρίσματα μέσα στην έκρηξη της εξέγερσης, το οποίο παίχτηκε με εκατοντάδες προβολές σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους σε ολόκληρο τον κόσμο και το επίσης πολιτικό “Οργώνοντας το χρόνο”, που διακρίθηκε το 2010 στο Φεστιβάλ Χαλκίδας, ο Κώστας Κολημένος αυτή τη φορά αποφασίζει να καταπιαστεί με μια καθημερινή ιστορία πάθους.
Η Νίκη ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και τον επτάχρονο γιο της, Ορφέα. Η νεαρή γυναίκα παγιδευμένη σε ένα βαρετό γάμο, συναντά και ερωτεύεται τον Γιάννη, ένα νεαρό πολιτικοποιημένο άντρα. Και οι δύο αισθάνονται μια ισχυρή έλξη και αποφασίζουν να δραπετεύσουν στην ελληνική φύση. Η επιστροφή τους στην Αθήνα και η εξαφάνιση του μικρού Ορφέα ενοποιεί τις ατομικές με τις συλλογικές ανησυχίες. Η καταστολή, η φτώχεια, η ανεργία, η εγκατάληψη είναι γνώριμα κομμάτια του καθημερινού παζλ που είναι αδύνατο να αποφύγει κανείς. Από την άλλη οι οικείες λήψεις από διαδηλώσεις, αλλά και σε αναγνωρίσιμες γωνιές, στα Εξάρχεια, στο Σύνταγμα, στο Μεταξουργείο, μαζί με αυτές τις εναλλαγές της αμόλυντης φύσης αφήνουν μια ζεστή νοσταλγία, τη δυνατότητα στο καθένα μας να αναγνωρίσει σε αυτό το κινηματογραφικό οδοιπορικό κομμάτια της δικής του καθημερινότητας.


Παιδί της κρίσης

 

 

Και αν το στόρυ, οι χαρακτήρες, οι εικόνες δεν μπορούν -και δεν θέλουν- να αποφύγουν την κρίση και τις δυσκολίες των ανθρώπων μέσα σε αυτή, η ίδια η ταινία είναι παιδί της κρίσης.
“Προσπαθούμε να δείξουμε ότι μπορεί να υπάρξει σινεμά, δημιουργία, μέσα από τη συλλογική δουλειά, ακόμα και χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς χρήματα. Η ίδια η παραγωγή ήταν μια δύσκολη προσπάθεια όλων μας”, τονίζει μιλώντας στην Ε.Α. ο Κώστας Κολημένος ο οποίος δεν ξέχασε να αναφερθεί σε όλους τους συντελεστές όπως ο Μάκης Μαντάς στη φωτογραφία, ο Ανδρέας Ταρνανάς, στην πρωτότυπη μουσική, ο Πάνος Κουτσομιχάλης στο μοντάζ. Η Μπίλιω Καλιακάτσου, ο Γιάννης Χρηστοδουλιάς και ο μικρός Μπίλης Στάμος κρατάνε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ στην ταινία εμφανίζονται ακόμα οι Γιώργος Καπετανάκος, Άννα Αντωνοπούλου, Αντώνης Μουλάς, Σταύρος Τσαγκαλίδης, Έλενα Προδρομίδου, Φωτεινή Καττή.
“Είναι η ανάγκη μας να βρούμε διεξόδους έκφρασης που μας οδηγεί να συνεχίζουμε. Βλέπουμε και αυτή την ταινία μας, σαν ένα κινηματογραφικό χνάρι. Σαν ένα βήμα ακόμα στην προσπάθεια να συνυπάρξουμε σε μια καθημερινότητα που γίνεται όλο και πιο δύσκολη”.
“Η ταινία προσπαθεί να πει μια ιστορία απλή και καθημερινή, σαν καταγραφή. Μια καταγραφή άρρηκτα δεμένη με τον κοινωνικό χώρο και τις πιέσεις, τις δυσκολίες μιας σκληρής καθημερινότητας που σε αναγκάζει να αποστασιοποιηθείς, να βγεις στο περιθώριο. Αρνούμαστε την περιθωριοποίηση, θέλουμε μια δημιουργία προσβάσιμη και για αυτούς που την φτιάχνουν και για αυτούς που την παρακολουθούν. Γι' αυτό και χαιρόμαστε που βρήκαμε διανομή μέσω της New Star. Και στο Τιτάνια αλλά και στο ανακαινισμένο σινεμά στην Καλλιθέα που δίνεται η δυνατότητα με 3 ή 5 ευρώ να δεις νέες δημιουργίες. Για εμάς είναι οξυγόνο να μπορούμε να βρίσκουμε χώρους να δείχνουμε τη δουλειά μας”.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου