Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Τεχνολογία: “Μετάβαση στην Ψηφιακή Εποχή” - Μια αρπαχτή!




Στις 26 Ιουνίου θα γίνει και στην Κρήτη, ο τερματισμός της αναλογικής εκπομπής σίγουρα των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, ίσως και των τοπικών. Είναι το ASO (analog switch off) και η μετάβαση στην «ψηφιακή εποχή».
Η μετάβαση στην «ψηφιακή εποχή» δεν είναι μια καινούργια ιστορία. Πρόκειται για «κοινοτική οδηγία» -υποχρεωτική- προς τις χώρες της ΕΕ εδώ και χρόνια. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι διαδικασίες έχουν τελειώσει, ενώ στην Ελλάδα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/12.
Σήμερα είναι νόμος του κράτους και μέρος των μνημονίων, που βοηθούν τους πλούσιους να πλουτίζουν κάθε μέρα και περισσότερο αναγκάζοντας τους πάντες να πληρώσουν μια άχρηστη τεχνολογική «αναβάθμιση».
Τι σημαίνει όμως πρακτικά για τη μεγάλη μερίδα του κόσμου; Όσοι έχουν παλιές τηλεοράσεις (CRT), αλλά και αρκετοί που έχουν επίπεδες (αφού δεν συμβαδίζουν όλες με το σύστημα εκπομπής MPEG-4), τη μέρα μετά το ASO απλά χάνουν τη δυνατότητα να βλέπουν τηλεόραση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να έχουν και πάλι εικόνα αναγκάζονται να αγοράσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, που συνήθως μεταφράζεται σε έναν ψηφιακό αποκωδικοποιητή/δέκτη για κάθε τηλεόραση, ενώ πάντα υπάρχει και η εναλλακτική του να αγοράσει κανείς μια καινούργια τηλεόραση, που όμως ανεβάζει αρκετά το κόστος.


Mεγαλέμποροι

 

 

Απ’ την άλλη είναι μια ευκαιρία, για πολλές μικρότερες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις (ακόμα και σούπερ-μάρκετ), να βγάλουν ένα καλό κέρδος μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προωθώντας τον τάδε ή τον δείνα δέκτη, ή μία καινούργια TV, συμβατή με το νέο σύστημα. Όμως το να υπάρχει τόσο μαζική ζήτηση (στην Κρήτη είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα νοικοκυριά) από την μία μέρα στην άλλη δεν είναι κάτι το συνηθισμένο. Ούτε και μια μικρή επιχείρηση είναι εφικτό να έχει μεγάλα αποθέματα δεκτών ή τηλεοράσεων, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες κρίσης. Το κενό συμπληρώνουν αυτοί που βγάζουν τα περισσότερα.
Έχουν γίνει ήδη κάποια ASO στην Ελλάδα και μεγάλες εταιρίες (εγχώριες και εξωτερικού) προμηθεύουν τις μικρότερες επιχειρήσεις με μεγάλες ποσότητες προϊόντων αυτής της νέας τεχνολογίας, αποφέροντας τεράστια κέρδη σε αυτές.
Τα μεγάλα κέντρα εκπομπής είναι πάνω από 20 σε όλη την Ελλάδα και μιλάμε για εκατομμύρια δέκτες και τηλεοράσεις, ειδικά αν σκεφτούμε ότι πολλά σπίτια έχουν παραπάνω από μία τηλεόραση.
Οι τρόποι που καταφέρνουν οι κυβερνήσεις και οι καπιταλιστές να αποσπούν τα χρήματα από τους εργαζόμενους και το λαό ποικίλουν, έτσι και αυτός ο συγκεκριμένος δείχνει για άλλη μια φορά ότι εκτός από αδίστακτοι είναι και τελείως παράλογοι όπως το σύστημα που υπηρετούν. Οι μόνοι που μπορούν να τους σταματήσουν είναι οι εργαζόμενοι, εφαρμόζοντας τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο παντού και αποφασίζοντας σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι σύμφωνα με το κέρδος.


Μ.Φ., Χανιά

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου