Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Βιβλία για τις γιορτές από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

 Ergatiki.gr

Ο Γιώργος Ρούσης στο βιβλίο που παρουσιάζουμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας μάς δίνει ένα έναυσμα για να διαβάσουμε τον Γκράμσι. Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο (ΜΒ) μπορείτε να βρείτε πολλά από τα κείμενα του ιταλού επαναστάτη που κυκλοφορούν στα ελληνικά. Πρόσφατα οι εκδόσεις Στοχαστής κυκλοφόρησαν έναν ακόμα τόμο με τίτλο “Για την αλήθεια”, που περιέχει άρθρα από διάφορες στιγμές της πολιτικής του πορείας.








































“Οι θέσεις της Λυών” που κυκλοφόρησαν πέρσι από το ΜΒ είναι το κείμενο που γράφτηκε στην κορύφωση του συνδυασμού ανάμεσα “στην επαναστατική στρατηγική και την μάχιμη πολιτική παρέμβαση”, όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο. Είναι βγαλμένο μέσα από την εμπειρία των εργοστασιακών συμβουλίων και πάνω στην προσπάθεια να οικοδομηθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ιταλία. Πολύ βοηθητικό σαν εισαγωγή είναι το βιβλιαράκι “Αντόνιο Γκράμσι, η ζωή και οι ιδέες ενός επαναστάτη”, γραμμένο από τους Μπάμπερι και Χάρμαν.
Την προηγούμενη βδομάδα παρουσιάσαμε βιβλία για τη φύση του φασισμού και για την ιστορία της ανόδου του τη δεκαετία του '30. Απαραίτητο συμπλήρωμα είναι η ιστορία της ισπανικής επανάστασης, η τελευταία μεγάλη μάχη όπου κρίθηκε αν η Ευρώπη θα ακολουθούσε πορεία προς την επανάσταση ή προς το φασισμό. Η “Επανάσταση και αντεπανάσταση στην Ισπανία” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Εργατική Πάλη” είναι η πιο αναλυτική περιγραφή των γεγονότων στα ελληνικά από επαναστατική σκοπιά. Είναι γραμμένο από τον Φέλιξ Μόρροου, αμερικάνο επαναστάτη που ήταν ενεργός τη δεκαετία του '30 και του '40. Από το ΜΒ κυκλοφορεί μια πιο σύντομη, αλλά περιεκτική έκδοση με τίτλο “Ισπανία '36”, ενώ ο τέταρτος τόμος της βιογραφίας του Τρότσκι από τον Τόνι Κλιφ, περιέχει εκτεταμένη αναφορά στην Ισπανία, μέσα στο συνολικότερο πλαίσιο της μάχης του Τρότσκι για τον προσανατολισμό των επαναστατικών οργανώσεων.
Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη είναι αφιερωμένο στα 95 χρόνια από τη ρώσικη επανάσταση και είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα. Περιλαμβάνει μαρτυρίες όχι μόνο επαναστατών αλλά και προοδευτικών αναλυτών και δημοσιογράφων της εποχής που δίνουν μια ζωντανή αίσθηση τι σήμαινε στην πράξη μια κοινωνία που απελευθερώνεται. Πολλά από τα κείμενα δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Επίσης ενδιαφέρον έχουν και οι μαρτυρίες από την πλευρά αντεπαναστατών ή και “ουδέτερων” παρατηρητών, οι οποίες όμως μεταφέρουν εξίσου τον παλμό της επανάστασης.










































Με τη συζήτηση για τη δεκαετία του '40 στην Ελλάδα να έχει επανέλθει στο προσκήνιο, δίπλα στα βιβλία του Ιάσονα Χανδρινού και του Λέανδρου Μπόλαρη που προτείναμε την περασμένη βδομάδα, υπάρχει επίσης το βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη “Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα”. Μια κριτική παρουσίαση μπορείτε να διαβάσετε στο τελευταίο τεύχος του Σοσιαλισμός από τα Κάτω.


Νέα έκδοση - Οι αγώνες του ‘30 στις ΗΠΑ

 

 

 

 

 

Στα τέλη Γενάρη σχεδιάζει το ΜΒ να εκδώσει το βιβλίο «Η αμερικάνικη εργατική τάξη τη δεκαετία του ‘30», γραμμένο από το μαρξιστή ιστορικό Τζον Νιούσινγκερ. Είναι ένα βιβλίο που παρακολουθεί τους αγώνες των εργατών στις ΗΠΑ τη δεκαετία της μεγάλης κρίσης, με αποκορύφωμα τις καταλήψεις των εργοστασίων το 1937. Η τιμή του βιβλίου θα είναι 15 ευρώ, όμως για όποιον προπληρώσει μέχρι τις 12/1, βοηθώντας έτσι στην έκδοσή του, η τιμή θα είναι μόνο 10 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου