Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Το περιοδικό "Θέματα Λογοτεχνίας" τώρα και σε ψηφιακή μορφή

Σε μια προσπάθεια το περιεχόμενο του περιοδικού να είναι διαθέσιμο στο αναγνωστικό κοινό, και ιδιαίτερα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, δημιουργήθηκε μια πλούσια ψηφιακή βιβλιοθήκη, με δυνατότητα αναζήτησης, η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς και θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια τόσο στον ερευνητή όσο και στον αναγνώστη. 



 Τα "Θέματα Λογοτεχνίας", το έγκριτο τετράμηνο Περιοδικό Λογοτεχνίας, θεωρίας της Λογοτεχνίας και Κριτικής, είναι ένα περιοδικό ποιότητας ανοιχτό στην προβληματική διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων. Πρόκειται δηλαδή για ένα ουσιαστικά ελεύθερο βήμα για την εποικοδομητική, χρήσιμη και απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων για τη λογοτεχνία. Ένα υπεύθυνο και καταξιωμένο περιοδικό αναφοράς σε θέματα λογοτεχνίας, στο οποίο Έλληνες και ξένοι, παλαιοί και νέοι λογοτέχνες και μελετητές της λογοτεχνίας, παρουσιάζουν έργα τους, ή μελέτες τους, με μοναδικό όρο τα έργα αυτά να έχουν ποιότητα και να είναι προσιτά και στον απλό άνθρωπο.

Το περιοδικό συμπληρώνει φέτος 17 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία. Στα 48 τεύχη του έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.500 κείμενα, άρθρα, μελέτες και κριτικές, που αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα τόσο για το μελετητή όσο και για τον αναγνώστη της λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης.

Μια ενδεικτική αναφορά στους συγγραφείς αλλά και στους συνεργάτες των Θεμάτων Λογοτεχνίας αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το εύρος και την ποιότητα της ύλης του περιοδικού. Έχουν γίνει αφιερώματα σε κλασικούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς, όπως στους: Θερβάντες, Τολστόι, Ντοστογιέβσκη, Παλαμά, Καβάφη, Σικελιανό, Καζαντζάκη, Πρεβελάκη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο· αλλά και σε νεότερους και σύγχρονους, όπως στους: Ανδρέα Φραγκιά, Μήτσο Αλεξανδρόπουλο, Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Δάλλα, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Αντώνη Δεκαβάλλε, Γιώργο Γαβαλά, Κώστα Στεργιόπουλο, Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, Γιώργο Γεωργούση, Θανάση Κωσταβάρα, Γιάννη Κιουρτσάκη, Κυριάκο Χαραλαμπίδη, Σωκράτη Σκαρτσή, Χριστόφορο Μηλιώνη.

Έχουν δημοσιευτεί κείμενα πολλών καταξιωμένων και αναγνωρισμένων, παλαιών και νέων, Ελλήνων και ξένων μελετητών, ακαδημαϊκών, συγγραφέων και ποιητών. Μεταξύ άλλων αναφέρουμε τους: Λουίς Γκαρθία Χαμπίνα, Μάριο Βάρκα Γιόσα, Τ.Σ. Έλιοτ, Γκαλίνα Αλεξέγιεβα, Τατιάνα Μιχαήλοβα, Λουντμίλα Σαράσκινα, Σεργκέι Μπελόφ, Σεργκέι Μποτσαρόφ, Νικολάι Μπαχτίν, Πήτερ Μπίεν, Μάργκαρετ Αλεξίου, Γκύ Σονιέ, Ντέιβιντ Κόνολι, Βάλτερ Πούχνερ, Σόνια Ιλίνσκαγια, Ερατοσθένη Καψωμένο, Λύντια Στεφάνου, Μ. Μεγακλή, Στυλιανό Αλεξίου, Χρίστο Αλεξίου, Αλέξη Ζήρα, Νάσο Βαγενά, Έρη Σταυροπούλου, Βίκτωρ ΙβάνοβΙτς, Παναγιώτη Νούτσο, Δημήτρη Ραυτόπουλο, Ζωή Σαμαρά, Έλλη Φιλοκύπρου κ.ά.

Από την ιστοσελίδα των Θεμάτων Λογοτεχνίας μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης. Η δυνατότητα πρόσβασης συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια συνδρομή του περιοδικού. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής και την καταχώριση της ηλεκτρονικής διεύθυνσής τους, οι συνδρομητές έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν και να διαβάζουν τα άρθρα που τους ενδιαφέρουν.

Περισσότερες πληροφορίες για το περιοδικό

in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου