Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Βιβλίο: Arditi del Popolo. Μια φοβερή ιστορία


Λίγα λόγια για το “Arditi del Popolo: η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης” του Tom Behan (εκδόσεις μαρξιστικό βιβλιοπωλείο 2012)
Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και to the point (μιας και ο συγγραφέας είναι Βρετανός) βιβλίο, το οποίο περιγράφει με πολύ σαφή και ιστορικά συνεπή τρόπο την πρώτη αντιφασιστική οργάνωση στην ιστορία, αυτή της οργάνωσης Arditi del popolo στην Ιταλία.
Το βιβλίο αποτελεί επιβεβαίωση της γενικότερης εικόνας σαφήνειας που διέπουν τα κείμενα Άγγλων μαρξιστών, γεγονός που πιθανότατα έχει να κάνει με την μακρά παράδοση αναλυτικής φιλοσοφίας στο νησί, η οποία είναι ποτισμένη σε όλους τους Άγγλους διανοούμενους, ανεξάρτητα από την πολιτική τους ή φιλοσοφική στάση απέναντι στα πράγματα.
Όσον αφορά το ίδιο το περιεχόμενο, το βιβλίο παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες και μαρτυρίες για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την πάλη και πάταξη του φασισμού, και ως τέτοιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε διαχρονική βάση, πόσο μάλλον σε συγκυρίες ανόδου του φασισμού σαν αυτές που δυστυχώς ζούμε σήμερα στην Ελλάδα. Το βιβλίο δίνει ουσιαστικά σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί ένα φασιστικό κίνημα πριν να είναι πολύ αργά. Θίγονται ουσιαστικά ζητήματα και προβλήματα σεκταρισμού και επαναστατικής λειτουργικότητας της αριστεράς και είναι έτσι εξαιρετικά χρήσιμο για όλη την αριστερά, μα περισσότερο για την οργανωμένη αριστερά, η οποία σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται αμήχανη μπροστά στην σημερινή άνοδο του φασισμού, ουσιαστικά παρέχοντας βοήθεια αντί για καίρια πλήγματα στους φασίστες.
Το σημαντικότερο όλων όσον αφορά το περιεχόμενο είναι η πανταχού παρούσα υπενθύμιση ότι ο φασισμός δεν είναι κάτι το οποίο χρήζει ελαφρότητας. Χρήζει πολλών πραγμάτων εκτός από αυτό. Επιφανειακές αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι η άνοδος του φασισμού είναι πλασματική μιας και ουσιαστικά αποτελεί έκφραση της τακτικής της ψήφου τιμωρίας μέρος του εκλογικού σώματος, ή αναλύσεις που επικεντρώνονται στην νοητική υπόσταση των μελών ή ‘ακτιβιστών’ της Χρυσής Αυγής στην χώρα μας η οποία υπόσταση ως εξαιρετικά χαμηλή δεν μπορεί να βοηθήσει σε περαιτέρω επικράτηση του φασισμού στην Ελλάδα, είναι από αφελείς μέχρι εξαιρετικά επικίνδυνες.
Το πρόβλημα με την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα είναι πολύ πιο σοβαρό και ως τέτοιο απαιτεί και σοβαρότερη στάση. Δεδομένου ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, αν δεν δράσουμε σύντομα και οργανωμένα τα χειρότερα και αυτά που κανείς μας δεν φαντάζεται (και αυτά που κάποιοι αφελείς αισιόδοξοι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ξαναεμφανιστούν λόγω μιας τάχα ωρίμανσης του πολιτικού σκηνικού από την περίοδο πριν τον μεσοπόλεμο!) μπορεί να γίνουν ξαφνικά η πραγματικότητά μας.
Το γεγονός ότι συζητάμε για ποσοστά της τάξεως του 10% ή 15% για την χρυσή αυγή αυτήν την στιγμή είναι ένα παράδειγμα καταστάσεων που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί. Με βάση λοιπόν αυτήν την εμπειρία μας, δεν πρέπει να περιμένουμε ο φασισμός να εξαφανιστεί από μόνος του. Το βιβλίο του Behan αποτελεί εξαιρετική προσθήκη για όσους είναι αποφασισμένοι να κηρύξουν τον πόλεμο ενάντια στον φασισμό στην Ελλάδα (και γενικότερα) , προφέροντας συσσωρευμένη θεωρητική και πρακτική γνώση προς αυτήν την κατεύθυνση. Τέλος, η μετάφραση είναι εξαιρετικά καλή και αποδίδει με πολύ μεγάλη επιτυχία την σαφήνεια του πρωτοτύπου.

Στέργιος Χατζηκυριακίδης, Λονδίνο 7/11/2012

Εργατική Αλληλεγγύη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου