Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Οι εκπαιδευτικοί στο θέατρο “Εμπρός” για τις 19/1




Εκδήλωση συζήτηση με θέμα «σχολεία χωρίς ρατσισμό και φασισμό» με αφορμή το πανελλαδικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη, οργάνωσαν εκπαιδευτικοί την Κυριακή 9 Δεκέμβρη στο θέατρο Εμπρός.
“Οι εκπαιδευτικοί έχουμε να παίξουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τους νεοναζί», είπε ο Νίκος Κουράκης, μέλος ΔΣ Συλλόγου Δασκάλων «Γ.Σεφέρης», που άνοιξε την εκδήλωση. «Στο Σύλλογό μου έχουμε ήδη ψηφίσει μέσα από τη Γενική Συνέλευση συμμετοχή στις 19 Γενάρη και αντιφασιστικό συντονισμό με άλλα σωματεία της περιοχής. Θέλουμε η 19 Γενάρη να είναι ένα μεγάλο πολυπολιτισμικό γεγονός”.
Σε αυτήν την κατεύθυνση στις 19 Γενάρη, η μέρα θα ξεκινήσει με την παιδική αντιρατσιστική θεατρική παράσταση 'Mία γιορτή στου Νουριάν' στο θέατρο Εμπρός, ενώ τα παιδιά που θα την παρακολουθήσουν θα έρθουν κρατώντας μπαλόνια στο συλλαλητήριο. Στις 12-19 Γενάρη διοργανώνεται μία εβδομάδα δράσης στις σχολές με κέντρο την ΑΣΚΤ και την Αρχιτεκτονική με εικαστικά και την ίδια την ημέρα του συλλαλητηρίου θα υπάρχει βίντεο γουόλ που θα προβάλλονται αντιρατσιστικά βίντεο.
Η Μαρία Τερζάκη, ηθοποιός και εκπαιδευτικός στη συνέχεια παρουσίασε ένα φάκελο με υλικό και τεχνικές για το εκπαιδευτικό δράμα που στόχο έχει να κάνει τα ίδια τα παιδιά να συμμετέχουν σε μία θεατρική παράσταση με θέμα ένα κοινωνικό πρόβλημα, που όπως είπε “έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει φοβισμένους ανθρώπους σε σκεπτόμενους πολίτες”. Ο Μάκης Καβουριάρης, πανεπιστημιακός τόνισε ότι «η εκπαίδευση είναι ένας προνομιακός χώρος για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία και των μαθητών και των γονιών τους». Η Ντίνα Γκαρανέ, εκπαιδευτικός στη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, θύμισε τις μάχες που έχουν δώσει οι εκπαιδευτικοί για να γράφονται τα παιδιά των μεταναστών στα σχολεία και τόνισε ότι η μάχη συνεχίζεται και σήμερα ενάντια στη κατάργηση των διαπολιτισμικών σχολείων.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και καλλιτέχνες του θεάτρου Εμπρός και αποφασίστηκε να μπει στόχος κάθε σχολείο να ετοιμάσει πηγαίνοντας στις 19/1 και εκείνη την ημέρα μία σειρά δραστηριότητες όπως εκδηλώσεις ζωγραφιές μέχρι θεατρικές παραστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου