Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Θέατρο: Η “Μεταμόρφωση” του Κάφκα από την ομάδα Σημείο Μηδέν


Η ομάδα Σημείο Μηδέν ανεβάζει το έργο “Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ” σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (Πέμπτη μόνο στις 29/11), έως το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, στις 21:30. Παίζουν: Μαρία Αθηναίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Θοδωρής Σκυφτούλης, Σάββας Στρούμπος, Μιλτιάδης Φιορέντζης.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος Γκρέγκορ Σάμσα ζει σε ένα ασφυκτικό οικογενειακό-και-κοινωνικό περιβάλλον γεμάτο ενοχές και φόβους. Μετά από μια ανήσυχη νύχτα, βρίσκει τον εαυτό του μεταμορφωμένο σ’ ένα τεράστιο, απεχθές ζωύφιο. Όμως τι πραγματικά του συνέβη; Πόσο κυριολεκτικά μπορούμε να αντιληφθούμε τη μεταμόρφωσή του;
Ο Φραντς Κάφκα, δημιουργός των εμβληματικών μυθιστορημάτων Η Δίκη, Ο Πύργος, και Αμερική, έγραψε τη Μεταμόρφωση το 1912. Εκατό χρόνια μετά, οι σύγχρονοι πλέον, μηχανισμοί από-ανθρωποποίησης, εξακολουθούν να παγιδεύουν τους ανθρώπους στα αναρίθμητα γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής οδύνης…





INFO:
Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του Φραντς Κάφκα

Από την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου ως Σάββατο 1 Δεκεμβρίου
Πρεμιέρα: 26 Απριλίου 2012, στις 21:30
(κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Πέμπτη 29/11)
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλ.: 210 341 8550
Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια: 80'
Εισιτήρια:  15€, Κανονικό
10€, Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ Άτομα άνω των 65 ετών/ ΑμΕΑ
7€, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)/ Νέοι έως 25 ετών/  Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού
ΥΠ.ΠΟ.Τ
Η παράσταση γίνεται με την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας
Η μετάφραση του έργου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC







Τίτλος: Η μεταμόρφωση
Συγγραφέας: Φράντς Κάφκα (Franz Kafka)
Είδος: Μυθιστόρημα
Μετάφραση: Δημήτρης Στ. Δήμου
Εκδόσεις: Ροές 2008 Σελίδες:113

..και δυο λόγια: "Όταν ένα πρωί ο Γκρέγκορ Σάμσα ξύπνησε από ταραγμένο ύπνο, βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σε τεράστιο ζωύφιο. Ήταν ξαπλωμένος ανάσκελα, η πλάτη του ήταν σκληρή σαν πανοπλία, και όταν σήκωσε λιγάκι το κεφάλι του, είδε την τουρλωτή καφετιά κοιλιά του να είναι χωρισμένη σε φέτες, ενώ πάνω της ήταν αδύνατο να σταθούν τα σκεπάσματα· είχε μείνει σχεδόν ξεσκέπαστος. Τα αμέτρητα ποδαράκια του, αξιοθρήνητα λεπτά σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα του, κουνιόντουσαν αβοήθητα μπροστά στα ίδια του τα μάτια." Έτσι ξεκινάει ένα από τα πιο σημαντικά διηγήματα του 20ού αιώνα. Θεμελιώδες κομμάτι του έργου του Κάφκα, "Η Μεταμόρφωση" είναι ένας τεράστιος ζωντανός εφιάλτης που κρύβει όλη την ένταση και το μεγαλείο της φαντασίας του Τσέχου συγγραφέα. Η εικονογράφηση του σπουδαίου Αργεντίνου καλλιτέχνη luis Scafati ζωντανεύει αξιοθαύμαστα την ατμόσφαιρα και τους χαρακτήρες της ιστορίας, προσκαλώντας τον αναγνώστη σε μια αξέχαστη περιπέτεια.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


«Τα γραπτά μου είχαν να κάμνουν μ’ εσένα, εγώ θρηνούσα εκεί βέβαια μόνο ό,τι δεν μπορούσα να θρηνήσω στην αγκαλιά σου. Ήταν ένας σκόπιμα παρατεταμένος τρόπος να σε αποχαιρετώ, μόνο που ήταν ασφαλώς εξαναγκασμένος από εσένα, αλλά εξελισσόταν στην κατεύθυνση που όριζα εγώ».

Φραντς Κάφκα (από το "Γράμμα στον πατέρα")

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου