Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Περί του Κέντρου Πολιτικής Ποίησης Χανίων


Η πρωτοβουλία της «Νεοχωρίτικης Πνευματικής Ανησυχίας», για τη δημιουργία ενός «Κέντρου Πολιτικής Ποίησης» στα Χανιά, είναι επίκαιρη και εύστοχη κίνηση, συνταιριασμένη με την κρίση που μας δέρνει. Είναι μια ενέργεια ζωτικής σημασίας για όλους μας. Επειδή, η (πολιτική) ποίηση μπορεί να μη γκρεμίζει τείχη, είναι όμως ικανή, με τις λέξεις/σπαθιά της, να διαβρώνει καθεστώτα.

Στόχος της, σύμφωνα με τον εμπνευστή, πρωτεργάτη, διανοούμενο Χανιώτη ποιητή κ. Δ. Κακαβελάκη, είναι «να αναδειχθεί ο λόγος της πολιτικής ποίησης σε παγκρήτια, μεσογειακή, βαλκανική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση». Φιλόδοξο όνειρο που, όμως, είναι εφικτό, αν υπάρξει κατάλληλη οργάνωση, ευφυής προγραμματισμός και επιτυχημένη δημοσιοποίηση - μέσω κυρίως του διαδικτύου- των στόχων της. 

Διότι κι αν ακόμη κάθε ποίηση, όπως λέγεται, εκφράζει με τον τρόπο της μια κάποια (πολιτική) «στράτευση» του δημιουργού της (engagement de l? auteur), η πολιτική ποίηση  ?όταν δεν είναι στενά κομματικά «στρατευμένη»- αποτελεί μια σφοδρή καταγγελία των προβλημάτων της καθημερινότητας, ένα κατηγορώ για την άρχουσα τάξη και  τον τρόπο διακυβέρνησης μιας χώρας.

Το ιστορικό παρελθόν καθώς και το «πολιτικό» περιβάλλον των Χανίων ευνοούν την ανάπτυξη -και ανάδειξη- ενός τέτοιου εγχειρήματος. Την προβολή δηλαδή της πολιτικής  ποίησης την οποία εξάλλου υπηρετούν ουκ ολίγοι, παλαιοί και σύγχρονοι, Κρήτες ποιητές.

Ποιητές με παγκόσμια ακτινοβολία, όπως οι Μπ. Μπρεχτ,  Λουί Αραγκόν, Π. Ελυάρ, Φ. Γκ. Λόρκα, Ναζίμ Χικμέτ, Μαγιακόβσκι, Αννα Αχμάτοβα, Π. Νερούντα, Οκτ. Παζ, Ζ. Πρεβέρ, Κ. Βάρναλης, Μ. Αναγνωστάκης, Γ. Ρίτσος, Π. Παζολίνη κ.λπ. - κ.λπ., θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα βασικό καμβά για «πολιτικά ποιητικά σεμινάρια», παρουσιάσεις, συζητήσεις, εμπνεύσεις, δημιουργίες κ.λπ. Καλό ταξίδι στον «καπετάνιο» και τους «ναύτες» του.
 
Στ.Γ.Κ.

Χανιώτικα Νέα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου