Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Βιβλίο: Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στην Έκθεση στο Ζάππειο


Η φθινοπωρινή Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο τέλειωσε αφήνοντας αυτή τη φορά μια ευχάριστη αίσθηση. Ήταν η μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών σε σχέση με τις προηγούμενες δυο-τρεις εκθέσεις, κάτι που δεν έχει να κάνει βέβαια με το ότι ο κόσμος έχει περισσότερα λεφτά να ξοδέψει, αλλά με το ότι οι αναζητήσεις – και μάλιστα προς τις αριστερές ιδέες και απαντήσεις, όπως διαπιστώσαμε στο περίπτερο 5 του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου – είναι πολύ ανεβασμένες.

Η συζήτηση για τους φασίστες ήταν η πιο έντονη από όλες τις προηγούμενες εκθέσεις και φάνηκε η επίδραση των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων των τελευταίων μηνών. Στην έκθεση του περασμένου Μάη εκφράστηκε το σοκ και ο αποτροπιασμός από την άνοδο της Χρυσής Αυγής, αλλά και η ανάγκη να ξεδιαλύνουμε διάφορα μπερδέματα για το τι είναι οι φασίστες. Τώρα η κουβέντα ήταν πώς τους σταματάμε. Πιστεύουμε ότι οι σχετικές εκδόσεις μας έχουν βοηθήσει, αφού συναντήσαμε ανθρώπους που τις είχαν διαβάσει και τα βιβλία που αγοράστηκαν περισσότερο στην έκθεση ήταν “Η φασιστική απειλή και η πάλη για να την τσακίσουμε”, η ιστορία των “Arditi del popolo” και από κοντά “Η χαμένη επανάσταση στη Γερμανία” του Χάρμαν και “Η πάλη ενάντια στο φασισμό στη Γερμανία” του Τρότσκι.

Και στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, η συζήτηση έγερνε πιο πολύ στην αποτελεσματικότητα των αγώνων παρά στις διαπιστώσεις για τη φύση της. Αγοράστηκαν πολύ το βιβλίο του Κ.Σαρρή για τον “εργατικό έλεγχο” και τα “Καπιταλισμός Ζόμπι” και “Αργεντινή 2001” του Χάρμαν. Πολλές από τις συζητήσεις κατέληγαν στις συνολικές επαναστατικές λύσεις και τα κλασικά κείμενα να τραβούν την προσοχή με τα “Οικονομικά και φιλοσοφικά χειρόγραφα 1844” του Μαρξ, που μόλις κυκλοφόρησαν, να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ο “Αναρχισμός, μια μαρξιστική κριτική” και τα βιβλία για την Αντίσταση και τον Εμφύλιο του Λέανδρου Μπόλαρη ξεχώρισαν ανάμεσα στους υπόλοιπους τίτλους μας.

Πολλοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν αριστερά βιβλία άλλων εκδόσεων που πίστευαν ότι θα τα βρουν σε μας (η “Λαϊκή Ιστορία του Κόσμου” είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά όχι το μόνο), και έλεγαν ότι θα έρθουν να τα αγοράσουν στη Φειδίου 14. Ήδη, διαρκούσης της έκθεσης, αρκετοί που μας γνώρισαν στο Ζάππειο επισκέφτηκαν και το βιβλιοπωλείο και ετοιμαζόμαστε να δεχθούμε πολύ περισσότερους.

Λουκάς Θεοτοκάτος

Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου