Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Αντιφασιστική Γιορτή στο Γκάζι


Το πρόγραμμα

Από τις 2μμ θα ανοίξουν οι πόρτες του 2ου Φεστιβάλ της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή στην Τεχνόπολη στο Γκάζι της Αθήνας, όπου καλλιτέχνες και ακτιβιστές θα ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στο ρατσισμό και τους νεοναζί.
Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με εκθέσεις φωτογραφίας με ξεχωριστή θέση για την έκθεση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος “Η είδηση υπό διωγμό”, ενώ θα υπάρχει έκθεση αντιφασιστικής αφίσας. Την ίδια ώρα ομάδα από γκραφιτάδες θα βρεθεί στην δράση για να στολίσει με τα σπρέι την αντιφασιστική γιορτή ενώ ταυτόχρονα η Διαδραστική ομάδα θεάτρου Ψ θα πειραματίζεται αυτοσχεδιαστικά.
Στις 3μμ θα ξεκινήσει η πρώτη μεγάλη συζήτηση με θέμα «Η πάλη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό τη δεκαετία του 30 και σήμερα» στη σκηνή μπροστά από τον 9.84. Ομιλητές θα είναι οι Ιάσονας Χανδρινός, ιστορικός, Προκόπης Παπαστράτης, ιστορικός-πανεπιστημιακός, Θανάσης Καμπαγιάννης, συγγραφέας-ιστορικός, Μάριος Λώλος, πρόεδρος Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος.
Αμέσως μετά στις 5.30μμ στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η Πανελλαδική Συνέλευση των τοπικών επιτροπών της ΚΕΕΡΦΑ και των αντιφασιστικών κινημάτων. Συμμετέχουν και παρεμβαίνουν ακτιβιστές, συνδικαλιστές, φοιτητές, μαθητές, μετανάστες, καλλιτέχνες, κόσμος που έχει πάρει μέρος στις δεκάδες τοπικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ από όλη την Ελλάδα. Είναι μια ανοιχτή συνέλευση με συμμετοχή κόσμου από συνδικάτα, τοπικές κινήσεις, λαϊκές συνελεύσεις, δημοτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες.
Συζητάμε για την οργάνωση της μάχης ενάντια στο ρατσισμό και τους νεοναζί, πώς θα τους σταματήσουμε, με ποιους στόχους και αιτήματα, με ποιες συνεργασίες. Μπροστά είναι ο σταθμός της 28ης Οκτώβρη, η σύνδεση με τις απεργίες ενάντια στα μέτρα λιτότητας, η πάλη για να σταματήσουμε τις επιθέσεις και τα πογκρόμ των νεοναζί και του Δένδια στις γειτονιές, ο αγώνας ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και το άσυλο στους πρόσφυγες.
Εισηγητές στην μεγάλη συνέλευση θα είναι από το συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ οι Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά-ΔΣ ΟΙΕΛΕ, Έμμυ Τζίβα, συνδικαλίστρια τραπεζοϋπάλληλος.
Μετά το τέλος της συνέλευσης το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον απλώνεται σε όλους τους χώρους της Τεχνόπολης αφού ταυτόχρονα με τις εκθέσεις φωτογραφίας σε διάφορα σημεία θα υπάρχουν βιντεοπροβολές από αντιφασιστικές δράσεις και διαδηλώσεις από τους Information Libre, ενώ θα παιχτεί και η ταινία μικρού μήκους «The Storm» του Κώστα Kολημένου.
Το συναυλιακό κομμάτι του Φεστιβάλ μεταφέρει το ενδιαφέρον στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης. Από τους γνωστούς μας μέσα από το κίνημα Στάθη Δρογώση και Σπύρο Γραμμένο, μέχρι τον πάντα παρόντα Νίκο Τουλιάτο με τα κρουστά του, τον Κύριο Κ. και τους Latin Connection, το Γκάζι θα γεμίσει με αντιφασιστικούς ήχους.
• Μαζί μας θα βρεθεί ο MC Yinca που μιλώντας στην Ε.Α. εξήγησε πως: “Έχει ζωτική σημασία σήμερα να συσπειρωθούμε απέναντι στα φαινόμενα της φασιστικής βίας και του ρατσισμού που προσπαθούν να σπείρουν στην κοινωνία. Είμαι μετανάστης δεύτερης γενιάς από γονείς που ζουν στην Ελλάδα 35 χρόνια. Προσωπικά συμμετέχω στην γειτονιά μου σε μια προσπάθεια να φτιαχτεί ένα δίκτυο μεταξύ μεταναστών και ντόπιων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του ρατσισμού. Για μένα είναι ξεκάθαρο πως δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε ενεργά στη μάχη ενάντια στην προσπάθεια εκφασισμού της κοινωνίας. Πλέον δεν μπορούμε να “κάνουμε” μόνο μουσική, χρειάζεται να κάνουμε επιπλέον βήματα μπροστά, να οργανωθούμε και να δημιουργήσουμε αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά δίκτυα απέναντι στις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις”.

Γιατί στο Γκάζι; Το Γκάζι ή Γκαζοχώρι ή Φωταέριο είναι μια από τις πιο ιστορικές συνοικίες της Αθήνας. Από τον 19ο αιώνα, όταν εγκαταστάθηκε στην περιοχή η Γαλλική Εταιρεία Γκαζιού που ανέλαβε το έργο της ηλεκτροδότησης της πόλης, ένας ολόκληρος κόσμος στεγάστηκε και έζησε για πάνω από έναν αιώνα (ως το 1984 που έκλεισε το εργοστάσιο), με πυρήνα τα εργατικά μεροκάματα, τις φτωχικές κατοικίες με το χαμηλό ενοικιοστάσιο, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, την ταύτιση, στα μάτια της εξουσίας, της προλεταριοποίησης με την παραβατικότητα.
Κατά μια ευμενή (ή για άλλους, χιουμοριστική) εξέλιξη της ιστορίας, η σημερινή όψη του Γκαζιού, κάθε άλλο παρά περασμένες εποχές θυμίζει. Η περιοχή έχει αναδειχθεί σε μια από τις πιο πλούσιες περιοχές, ως πρωτεύουσα της αθηναϊκής νυχτερινής ζωής. Χιλιάδες φοιτητές κινούνται κάθε μέρα στα μαγαζιά της πλατείας, τα σπίτια επιλέγονται κατά κύριο λόγο από εκπροσώπους της μεσοαστικής τάξης, στο Γκάζι ζουν πολλοί καλλιτέχνες, οι πιο «ψαγμένες» συναυλίες και τα φεστιβάλ της Αθήνας οργανώνονται με επίκεντρο την Τεχνόπολη.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η επιλογή να φιλοξενηθεί εκεί το μεγάλο φεστιβάλ ενάντια στο ρατσισμό και τους νεοναζί, μόνο τυχαία δεν είναι. Το Γκάζι συνδυάζει τρία ιδεώδη στοιχεία: Την ιστορία, γιατί είναι μια συνοικία συνδεμενη με μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία του εργατικού κινήματος και της ίδιας της αρχιτεκτονικής, πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης της Αθήνας. Τον χώρο, όπου δεσπόζει το μοναδικό στο είδος του βιομηχανικό μουσείο της Τεχνόπολης. Την ζωντάνια, καθώς είναι ένας μοναδικός πυρήνας κοινωνικής συναναστροφής (κυρίως της νεολαίας) και σπάνιο κατώφλι επικοινωνίας ανθρώπων που προβληματίζονται.
Ο συμμετοχικός σχεδιασμός της περιοχής, με σημείο αναφοράς την Τεχνόπολη, ευνοεί την αλληλεπίδραση διαφορετικών στοιχείων και αποκαθιστά την επικοινωνία με την ιστορική φυσιογνωμία του χώρου. Πίσω από την φαινομενική όψη της διασκέδασης και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών δραστηριοτήτων στα μαγαζιά της περιοχής, κρύβονται θύλακες κοινωνικής έκφρασης, συγκροτείται μια δυναμική που μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στους αγώνες του σήμερα. Και για αυτό θα είμαστε όλοι εκεί.
Ιάσονας Χανδρινός, ιστορικός


Καλλιτέχνες και ακτιβιστές θα είμαστε όλοι εκεί

Η μάχη ενάντια στους νεοναζί χρειάζεται πολλές πρωτοβουλίες, πολλές διαδηλώσεις. Ο κόσμος έχει αρχίσει να κινητοποιείται και να βλέπει την πραγματική εικόνα, το αληθινό πρόσωπο και ρόλο της Χρυσής Αυγής. Και καταλαβαίνει ότι δεν είναι οι μετανάστες που κλέβουν, αλλά οι τραπεζίτες.
Με τον “Ξένιο Δία” όλοι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα είτε έχουν χαρτιά είτε όχι. Προσωπικά αν κατέβω Ομόνοια και τύχει να με συλλάβουν, θα χρειαστεί να περάσω τρεις και τέσσερις ώρες στο τμήμα μέχρι να γίνει εξακρίβωση. Πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους γιατί το αφεντικό δεν πίστευε ότι τους έχουν συλλάβει.
Μετά την αύξηση των χτυπημάτων της Χρυσής Αυγής στους Αιγύπτιους και όλους τους μετανάστες αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα σύλλογο, την Ελληνική Ομοσπονδία της Αιγύπτου που προσπαθεί να ενημερώνει και να οργανώνει κάποιες δράσεις. Εχουμε σελίδα στο facebook όπου ανεβάζουμε βίντεο με συνεντεύξεις από θύματα φασιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων όχι μόνο σωματικών από τους νεοναζί αλλά και παραβίασης εργασιακών δικαιωμάτων από εργοδότες.
Είχαμε για παράδειγμα πάει στην Καλλιθέα και πήραμε συνέντευξη από παιδιά εκεί που είχαν δεχτεί επίθεση από τη Χρυσή Αυγή, είχαμε πάει στη Νέα Μανωλάδα μετά το περιστατικό με τον μετανάστη που τον έσυραν με το αμάξι, έχουμε συμμετάσχει σε αρκετές αντιραστιστικές εκδηλώσεις, μεταφράζουμε νέα από την Ελλάδα στα αραβικά και αντίστροφα νέα από την Αίγυπτο στα ελληνικά. Ενώ ετοιμάζουμε περιοδείες σε πλατείες με αραβικά φαγητά για να συζητάμε με τον κόσμο και να γνωρίζει ποιοι είμαστε.
Μέσα από αυτές τις δράσεις γνωρίσαμε τον Πέτρο και την ΚΕΕΡΦΑ. Στο φεστιβάλ στο Γκάζι θα είμαι, με την ιδιότητά μου τα τελευταία χρόνια ως Latin Dj, στο μουσικό πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει στις 8μμ. Η ομάδα μας λέγεται Latin Connection γιατί ως γνωστόν η μουσική μας ενώνει και αποτελείται από βραζιλιάνικη μπάντα κρουστών, από κουβανέζικη μπάντα, από δύο Dj, από χορεύτριες και χορευτές. Στο φεστιβάλ θα παίξουμε μουσική και θα παρουσιάσουμε χορευτικά από διαφορετικές χώρες, από Βραζιλία, Κούβα, Αίγυπτο, Μαρόκο και Αφρική.
Dj Alex de Leon

Στις 14 Οκτώβρη προχωράµε αποφασιστικά για την κλιµάκωση της αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράσης, για να σταµατήσουµε τις επιθέσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής µε µια µεγάλη Πανελλαδική συνέλευση και µε γιορτή αντίστασης και αλληλεγγύης µε συµµετοχή ακτιβιστών, καλλιτεχνών, συνδικαλιστών.
Να απομονώσουμε τους φασίστες από τις γειτονιές μας, τα σχολεία μας όπως στο 3ο ΓΕΛ Ζωγράφου, που οργανώσαμε δύο αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές συναυλίες, και μια προβολή αντιφασιστικής ταινίας στην πάλη μας ενάντια στις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις.
Να είµαστε όλοι και όλες εκεί να στείλουμε τους νεοναζί τραμπούκους εκεί που ανήκουν, στους υπονόμους της ιστορίας.
Νεφέλη Πετρούτσου, μαθήτρια 3ο ΓΕΛ Ζωγράφου

Εδώ στις συνοικίες Κυψέλη και Αγίου Παντελεήμονα υπάρχει πολύς κόσμος που αγωνιά και ψάχνει να βρει τρόπους να παλέψει ενάντια στη φασιστική απειλή, που κάθε μέρα δείχνει ολοφάνερα τα δόντια της. Πιστεύω ότι στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό φεστιβάλ στις 14 Οκτώβρη στο Γκάζι θα συμμετέχει πολύ κόσμος από τη γειτονιά μας, γιατί υπάρχει θέληση για οργανωμένη πάλη ενάντια στο φασιστικό κίνδυνο.
Την περασμένη βδομάδα κάναμε συζήτηση στο σχολείο της Γκράβας με πάνω από 40 άτομα και ομιλητές τους Δημήτρη Χρήστου από τη Θεραπευτική κοινότητα Εν Δράσει στον Αγιο Παντελεήμονα, Πέτρο Κωνσταντίνο, δημοτικό σύμβουλο και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, Ντίνα Γκαρανέ καθηγήτρια στη Γ' ΕΛΜΕ, Λεωνίδα Παπαδόπουλο από το ΔΣ του συλλόγου Εργαζόμενων στο Γ.Ν. Πατησίων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι συμβαίνει στις περιοχές Πατήσια - Γαλάτσι - Κυψέλη και έγιναν προτάσεις και παρατηρήσεις για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η αντιφασιστική πάλη. Αποφασίσαμε αφισοκολήσεις και δράσεις στη γειτονιά.
Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να παλέψουμε ουσιαστικά για την ενότητα της εργατικής τάξης και των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από όλη αυτή την επίθεση τα τελευταία τρία χρόνια. Οποιοσδήποτε διαχωρισμός σε επίπεδο φυλής, θρησκείας ή σεξουαλικών προτιμήσεων λειτουργεί διασπαστικά αυτή τη στιγμή και αποπροσανατολίζει την τάξη από το στόχο της που πρέπει να είναι η ενωτική πάλη ενάντια σε αυτή την πολιτική.
Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι οι φασίστες είναι αυτοί που την κρίσιμη στιγμή θα βρεθούν απέναντι στην εργατική τάξη. Ο,τι κάνουν τώρα, το κάνουν για να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη για να επιτεθούν στο κίνημα.
Βαγγέλης Τριμπόνιας, δικηγόρος


Χανιά

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το 2ο αντιφασιστικό φεστιβάλ που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στη Γαλλική Σχολή, καθιστώντας το πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για τη πόλη των Χανίων.
Κέντρο του φεστιβάλ ήταν η συζήτηση με θέμα "Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή" και με ομιλητές τους Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο Αθηνών, Νασίμ Αλατράς, δημοσιογράφο, συγγραφέα και τον Φώτη Μπιχάκη, γραμματέα της ΕΛΜΕ Χανίων. Στη συζήτηση, που την παρακολούθησαν 100 άτομα, τονίστηκε το πώς μπορούμε να αποκλείσουμε τους νεοναζί από παντού (χώρους δουλειάς, σχολεία, γειτονιές και χωριά) κάνοντας σύνδεση και με την ανάλογη απόφαση της ΕΛΜΕ Χανίων.
Μπήκαν επίσης και πολλά παραδείγματα από την καθημερινή αντιφασιστική πάλη (Νίκαια, 24 Αυγούστου) και την αναγκαιότητα για ενότητα όλων των κοινωνικών δυνάμεων στην προοπτική του ενιαίου μετώπου ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Τέλος, έγινε κάλεσμα να παραστούν αντιπροσωπείες από αντιφασιστικές κινήσεις και μετανάστες για να συμμετέχουν στο μεγάλο φεστιβάλ της ΚΕΕΡΦΑ στις 14 Οκτώβρη.
Μετά τη συζήτηση ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντιφασιστικό Καραγκιόζη από το Νίκο Μπλαζάκη, συναυλία μαθητικών σχημάτων με τους Viva l' antarctica, Core και Υποκρισία ενώ η βραδιά έληξε με ρεμπέτικο και κρητικό γλέντι απ' τους Κώστα Καλύβα, Γιάγκο Χαιρέτη και την παρέα τους που έτυχε ιδιαίτερα θετικής αποδοχής από τους παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στο φεστιβάλ τα περίπτερα φορέων και συλλογικοτήτων όπως των καθηγητών, των δασκαλών, του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών, της Κοινωνικής Κουζίνας και της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα δείχνοντας τον δρόμο για τον τρόπο που μπορούμε ενωτικά να αγωνιστούμε ενάντια στους μαχαιροβγάλτες της ΧΑ και του συστήματος που τους στηρίζει.
Το φεστιβάλ άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον, βάζοντας την ΚΕΕΡΦΑ μπροστά σε μεγαλύτερα καθήκοντα στα Χανιά ώσπου να γυρίσουμε οριστικά τους νεοναζί στους υπονόμους της Ιστορίας όπου ανήκουν.
Ειρηναίος Μαράκης


Κερατσίνι

Στο Κερατσίνι ξεκινήσαμε την αντιρατσιστική-αντιφασιστική πάλη σιγά σιγά, αφού είδαμε ότι ανοίγει το μέτωπο στη γειτονιά ειδικά στα νέα παιδιά. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια συλλογικότητα για να δώσει απάντηση, ενώ από τα κόμματα μέχρι πριν λίγο καιρό κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα.
Αποφασίσαμε έτσι να συγκροτήσουμε τοπική επιτροπή της ΚΕΕΡΦΑ άτομα που ζούμε στο Κερατσίνι κυρίως εργαζόμενοι της εκπαίδευσης και μαθητές. Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι, ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά. Ιδιαίτερα η νεολαία, πράγμα που για μένα ήταν απόδειξη ότι υπάρχει η ανάγκη της απάντησης στους νεοναζί. Γι'αυτό και προσπαθούμε αυτή η συλλογικότητα να μεγαλώσει.
Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο ώστε κι άλλος κόσμος να ενημερωθεί και να γίνει μέλος, αλλά και για να γίνει αισθητή η παρουσία μας. Να στείλουμε το μήνυμα ότι δε θα αφήσουμε τους νεοναζί να βγαίνουν στους δρόμους και να δέρνουν μετανάστες, θα τους σταματήσουμε. Ποτέ άλλωστε δεν υπήρχε πρόβλημα με τους μετανάστες, ζούσαμε αρμονικά και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε. Γι' αυτό επιλέξαμε ανοιχτό χώρο για την εκδήλωση, για να το ακούσουν οι κατοικοι της γειτονιάς, να ευαισθητοποιηθούν. Πετύχαμε το στόχο μας. Η εκδήλωση είχε αρκετό κόσμο και ακόμα και οι περαστικοί κοντοστέκονταν και άκουγαν και προβληματίζονταν.
Αισιοδοξούμε ότι η επιτροπή μας θα μεγαλώσει, ενημερώνοντας περισσότερο κόσμο. Πρέπει να δώσουμε βάρος στα σχολεία, στους μαθητές, όπου αναφέρονται περιστατικά βίας εις βάρος μεταναστών μαθητών, ειδικά στις δυτικές συνοικίες. Πρέπει να το προλάβουμε τώρα που είναι στην αρχή. Γιατί οι νεοναζί δεν είναι οι γραφικοί όπως μας λένε, ούτε τα έχουν βάλει με τους μετανάστες μόνο, αλλά εξελίσσονται και επιτίθενται σε όλους με διαφορετικά πολιτικά πιστεύω. Ο πραγματικός ρόλος της Χρυσής Αυγής είναι να αποπροσανατολίζει, να προσφέρει βοήθεια στο σύστημα, να είναι το δεκανίκι του.
Το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό φεστιβάλ στο Γκάζι είναι μια αξιόλογη προσπάθεια και από τη μεριά μας θα βοηθήσουμε να πάει καλά. Μπορεί να δώσει και σε άλλο κόσμο την αυτοποποίθηση να γίνει μέλος, να καταλάβει, να παλέψει. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση, η συλλογικότητα, η συζήτηση, η μαζική δράση.
Μαρία Δέρμπη, εκπαιδευτικός ΣΕΦΚ


Πάτρα

Με αντιφασιστικά συλλαλητήρια απαντήσαμε στα ρατσιστικά πογκρόμ του Δένδια και των φασιστών της προηγούμενης Δευτέρας. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας ξεκίνησαν τα βίαια πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών από την αστυνομία στην πόλη της Πάτρας.
Μπούκαραν σε σπίτια που έμεναν μετανάστες, τους μάζευαν από τις πλατείες και τους δρόμους, άλλους τους χτυπούσαν και σε άλλους έσκιζαν τις ροζ κάρτες. Στο σύνολο περίπου 200 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου. Το ίδιο απόγευμα έγινε κεντρική εξόρμηση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας στην πλατεία Όλγας.
Αργότερα, το ίδιο βράδυ, ενώ ο "κυριος" Δένδιας βρίσκονταν και στην πόλη να δώσει συγχαρητήρια στο σώμα για την επιτυχημένη επιχείρηση "ξένιου Δία", την εμφάνισή τους έκαναν και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής ανοίγοντας τα γραφεία τους (που είχαν να ανοίξουν από τις εκλογές) κλείνοντας και περιφρουρώντας την οδό Γερμανού με παλούκια, σημαίες και λοστούς, και τραυμάτισαν σοβαρά έναν μετανάστη με μαχαίρι. Στο ίδιο σημείο, σημειώνουμε ότι παρούσα ήταν η αστυνομία προστατεύοντας τους φασίστες και συλλαμβάνοντας τον τραυματισμένο μετανάστη! Σε συντονισμό της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων, της ΚΕΕΡΦΑ, της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγιναν αρχικά παράσταση διαμαρτυρίας στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και συνδιοργανώθηκε συλλαλητήριο την Πέμπτη στην πλατεία Γεωργίου όπου συμμετείχαν και Φοιτητικοί Σύλλογοι.
Περίπου 350 άτομα διαδήλωσαν και συζητάμε πώς θα βάλουμε μπροστά να οργανώσουμε τις επόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις με φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους στην πόλη μας.
Χριστίνα Γραμμένου


Ηράκλειο

Την περασμένη Παρασκευή στο Ηράκλειο οργανώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα αντιφασιστικά συλλαλητήρια στο κέντρο της πόλης ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής που άνοιξαν πριν ένα μήνα, τόσο σε ποσότητα με πάνω από 700 άτομα, όσο και σε εμπλουτισμένη παρουσία φορέων.
Στην πορεία ξεχώρισε το μπλοκ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου "ΠΑΓΝΗ", ένα νοσοκομείο που το τελευταίο διάστημα αγωνίζεται συνέχεια με επισχέσεις εργασίας, κινητοποιήσεις και συμμετοχές στις παγκρητιες πορείες των νοσοκομείων. Υπήρχε μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ, της Πακιστανικής Κοινότητας Ηρακλείου με συμμετοχές από μετανάστες και μαθητές και επίσης μπλοκ φοιτητικών συλλόγων, της ΑΝΤΑΡΣYΑ και των αναρχικών ενώ στην πορεία καλούσε και το Eργατικό Kέντρο και η ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου.
Στην οργάνωση του συλλαλητηρίου η ΚΕΕΡΦΑ έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Έχοντας προγραματίσει την πορεία έναν μήνα πριν, οι Συνελεύσεις της ΚΕΕΡΦΑ τις τελευταίες δύο βδομάδες είχαν συμμετοχές 30 και 40 ατόμων με παρά πολλούς μαθητές και φοιτητές να έχουν διάθεση να μπουν σε δράσεις. Με την βοήθειά τους έγιναν σε πάρα πολλά σχολεία και σχολές παρεμβάσεις, γράφτηκαν κείμενα, έγιναν πανό, εξορμήσεις και αφισοκολήσεις. Και είναι λογική η όρεξη αυτή για αντιφασιστική δράση όταν η Χρυσή Αυγή ανοίγει γραφεία στην πόλη σου και επιτίθεται κατευθείαν σε μετανάστες και ντόπιους με παραδείγματα εμπρησμού δύο Μαροκινών στο ίδιο τους το σπίτι και τραμπουκισμών 20 χρυσαυγιτών ένα βράδυ στο κέντρο του Ηρακλείου.
Οι αντιφασίστες του Ηρακλείου στις 5 Οκτώβρη έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα που ακούστηκε σε ολόκληρο το κέντρο ότι οι νεοναζί σε αυτήν την πόλη είναι ανεπιθύμητοι. Η ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου μαζί με όλο τον κόσμο που έδρασε μαζί της, έχει καθιερώσει ανοιχτές συνελεύσεις κάθε Σάββατο ώστε να η παρουσία και ο αγώνας των αντιφασιστών να είναι τακτικός μέσα σε κάθε σχολείο, σχολή, εργατικό χώρο και γειτονιά. Έτσι διώξαμε τα γραφεία των νοσταλγών του Χίτλερ από το κέντρο, έτσι και θα τους διώξουμε από ολόκληρη την πόλη.
Σ. Μπ. 

Εργατική Αλληλεγγύη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου