Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Φρανκφούρτη: 64η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου

 Φρανκφούρτη: 64η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου





Με 7.500 εκθέτες από 110 χώρες και τιμώμενη χώρα τη Νέα Ζηλανδία άνοιξε τις πύλες της  η 64η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο.
«Νέοι παίκτες εισέρχονται στη βιομηχανία του βιβλίου καθημερινά και προκύπτουν εντελώς νέες σχέσεις, σχεδιάζονται νέα προϊόντα και αναδύονται νέα επαγγελματικά μοντέλα», είπε ο Γιούργκεν Μπόος, διευθυντής της Διεθνούς Εκθεσης στη συνέντευξη Τύπου.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «μπορούμε κάλλιστα να αποκαλέσουμε αυτές τις εξελίξεις το σημείο της ‘Μεγάλης Εκρηξης’ στην εκδοτική βιομηχανία».

Ο Μπόος επεσήμανε ότι «φέτος εντοπίσαμε και αναλύσαμε σε ποιους τομείς είναι πιο εμφανείς οι αλλαγές» και «αναπτύξαμε έναν ‘Οδικό χάρτη των εκδοτικών τάσεων’, ο οποίος αποτυπώνει πού αρχίζουν να εμφανίζονται τα νέα επαγγελματικά μοντέλα, ποιες νέες πολιτισμικές συμπεριφορές αναδύονται και ποιες δεξιότητες είναι σημαντικές για το μέλλον».

Οι τέχνες, το ταξιδιωτικό βιβλίο, η γαστρονομία και η τεχνολογία είναι οι θεματικές ενότητες της φετινής έκθεσης. Δίνεται όμως μεγαλύτερη έμφαση και στο παιδικό και νεανικό βιβλίο και χιλιάδες παράλληλες εκδηλώσεις μέσα σε πέντε ημέρες.

Η Ελλάδα συμμετέχει (αν και μικρότερη παρουσία λόγω κρίσης) στην έκθεση με 21 εκδότες, που συγκεντρώνονται στο Εθνικό Περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Δύο εκδότες συμμετέχουν στην έκθεση ανεξάρτητα με δικό τους περίπτερο.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 14 Οκτωβρίου, ανοιχτή αποκλειστικά για επαγγελματίες τις πρώτες ημέρες ενώ το κοινό θα μπορεί να την περιηγηθεί, κατά παράδοση, τις δύο τελευταίες ημέρες της, Σάββατο και Κυριακή.



 Το βιβλίο πάει Φρανκφούρτη «λαβωμένο» από την κρίση



Λιγότεροι εκδότες θα ταξιδέψουν φέτος στη Φρανκφούρτη, για την 64η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου, μεταξύ 10 και 14 Οκτωβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Νέα Ζηλανδία.
Η φετινή ελληνική παρουσία σε τίποτα δεν θα θυμίζει τις παλιές καλές εποχές, όταν οι εκδότες είχαν δικά τους περίπτερα, γύρω από το μεγάλο εθνικό περίπτερο.

Η κρίση πλήττει σοβαρά και τον κόσμο του βιβλίου.
Ετσι, το φετινό εθνικό περίπτερο, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, υπεύθυνο για τη συμμετοχή μας στο μεγαλύτερο παζάρι βιβλίου στον κόσμο, θα είναι το μισό σε έκταση σε σχέση με πέρυσι, μόλις 96 τ.μ., στο οποίο θα συμμετάσχουν 21 εκδότες (Αγρα, Εστία, Καστανιώτης, Λιβάνης, Πατάκης, Ανάπλους, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού και του Εφήβου, Ιανός, Ιων, Εκδόσεις Καζαντζάκη, Καλέντης, Καρυδάκη, Κονδύλι, Κύβος, Μελάνι, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Παπαδόπουλος, ΤΑΠ, Το Θείον Φως, Φαραί). Θα πάρουν μέρος επίσης το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού με το Παράρτημα του Βερολίνου και το γραφείο του ΕΟΤ στη Φρανκφούρτη.

Στον χώρο του περιπτέρου θα υπάρχει έκθεση μεταφρασμένων βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων των τελευταίων ετών (το 2011 μεταφράστηκαν 433 ελληνικά έργα σε 26 ξένες γλώσσες) και έκθεση ελληνικών βιβλίων που βραβεύτηκαν το 2011.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου