Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Κυκλοφόρησαν τα θρυλικά “Χειρόγραφα του Μαρξ”




Τα Οικονομικά και Φιλοσοφικά Χειρόγραφα του 1844 είναι μια σειρά από σημειώσεις που έγραψε ο Μαρξ ανάμεσα στον Απρίλη και τον Αύγουστο του 1844. Ανέκδοτες όσο ζούσε ο Μαρξ, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση το 1927.
Τα Χειρόγραφα αποτελούν μια πρώιμη έκφραση της οικονομικής ανάλυσης του Μαρξ και της κριτικής του για τον Χέγκελ. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνει την ατομική ιδιοκτησία, τον κομμουνισμό και το χρήμα.
Πιο πολύ είναι γνωστά ως οι πρώτες διατυπώσεις της προσέγγισης του Μαρξ ότι οι συνθήκες του καπιταλισμού στις σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες οδηγούν στην αποξένωση (αλλοτρίωση) των εργατών από την ίδια τους τη ζωή.

Εργατική Αλληλεγγύη

Η πρώιμη έκφραση της οικονομικής ανάλυσης του Μαρξ και της κριτικής του για τον Χέγκελ, έτσι όπως κατατέθηκαν στα "Οικονομικά και Φιλοσοφικά Χειρόγραφα 1844", επανέρχονται στο προσκήνιο με την πρόσφατη έκδοσή τους από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Έτσι κι αλλιώς η μαρξιστική σκέψη αποτελεί κομβικό σημείο συζήτησης στις κρίσιμες ημέρες μας δημιουργώντας το ενδιαφέρον τόσο στις νεώτερες γενιές αναγνωστών όσο και επαναπρόσληψής της.
Τα "Οικονομικά και Φιλοσοφικά Χειρόγραφα", που ο ίδιος ο Μαρξ δεν πρόφρασε να δεί τυπωμένα καθώς παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1927 στη Σοβιετική Ένωση, στην ουσία είναι μια σειρά από σημειώσεις του, γραμμένες ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Αύγουστο του 1844. Εκεί ο Μαρξ διατύπωσε αρχικά την οικονομική του ανάλυση καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που περιλαμβάνει την ατομική ιδιοκτησία, τον κομμουνισμό και το χρήμα. Είναι δε περισσότερο γνωστά ως οι πρώτες διατυπώσεις της προσέγγισής του για τις συνθήκες του καπιταλισμού στις σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες που οδηγούν στην αποξένωση, την αλλοτρίωση των εργατών από την ίδια τους τη ζωή.
Αν και ημιτελές έργο, αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα σήμερα, καθώς οι διαπιστώσεις του Μαρξ ότι  "όσο περισσότερο παράγουν οι εργάτες, τόσο λιγότερα έχουν να καταναλώσουν, όσες περισσότερες αξίες δημιουργούν, τόσο λιγότερη αξία αποκτούν, τόσο πιο ασήμαντοι γίνονται" και επιπλέον ότι ο καπιταλισμός μετατρέπει τον πλούτο σε εξουσιαστικό τέρας, που ο στοχαστής περιγράφει ως αλλοτρίωση, έχουν επανέλθει με δριμμύτητα στη σημερινή καθημερινότητα. Με την ίδια δριμύτητα επανέρχεται άλλωστε και η πρότασή του, ότι η χειραφέτηση της ανθρωπότητας από την υποδούλωση της ατομικής ιδιοκτησίας περνά μέσα από τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης. Τηρουμένων όλων των διαφοροποιήσεων που έχουν συντελεστεί από την εποχή που γράφτηκαν αυτά τα "Χειρόγραφα", η εποχή προσφέρει όλα τα δεδομένα για αναστοχασμό πάνω στις μαρξιστικές διαπιστώσεις. Μια καλή ευκαιρία προσφέρει και η συγκεκριμένη έκδοση.

Η Αυγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου