Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Βιβλία για ένα καυτό καλοκαίρι από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Με νέες εκδόσεις και μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων υποδέχεται το καλοκαίρι το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Οσοι δεν το έχετε κάνει ακόμα, έχετε ίσως μια τελευταία ευκαιρία να αγοράσετε τη “Λαϊκή Ιστορία του Κόσμου: Από την εποχή του λίθου έως και τη νέα χιλιετία”, το βιβλίο του Κρις Χάρμαν από τις εκδόσεις Τόπος. Μόλις τέσσερις μήνες μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά, ήδη αυτές τις μέρες τελειώνει και η δεύτερη έκδοση, με αποτέλεσμα το βιβλίο που βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα πωλήσεων, να χρειαστεί να προχωρήσει και σε τρίτη. “Αναντικατάστατο βιβλίο αναφοράς” το χαρακτηρίζει ο Χάουαρντ Ζιν. Επίσης πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο “Πώς να αλλάξουμε τον κόσμο, Μαρξ και Μαρξισμός 1840-2011” από τον Erix Hobsbaum, εκδόσεις Θεμέλιο-Ιστορική Βιβλιοθήκη.



Οσον αφορά στη σημερινή παγκόσμια κρίση, το βιβλίο του Ντέιβιντ Χάρβεϊ, “Το Αίνιγμα του Κεφαλαίου και οι κρίσεις του καπιταλισμού” αποτελεί “μια έγκαιρη κλήση για την ανατροπή του καπιταλισμού... Διασκεδαστικά επιθετικό" όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι... Financial Times. Στα αγγλικά, το βιβλίο Bonfire Of Illusions: The Twin Crises Of The Liberal World του Alex Callinicos από τις εκδόσεις Polity, αναλύει τις αιτίες και τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις κυρίαρχες δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού. Εξαιρετικά επίκαιρο και το “Καπιταλισμός Ζόμπι: Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξ” του Κρις Χάρμαν. Για το υπόβαθρο της κρίσης στον ελληνικό καπιταλισμό, εξακολουθεί να κυκλοφορεί από το ΜΒ “Ο ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση” σε κείμενα των Μαρία Στύλλου, Κώστα Σαρρή, Μωυσή Λίτση, Σωτήρη Κοντογιάννη, Πάνου Γκαργκάνα.
Ο “Αναρχισμός: μια μαρξιστική κριτική” του John Molyneux, από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο είναι άλλο ένα βιβλίο που μπήκε στο “τοπ 5” της Πολιτείας. Ξεκινώντας από τον Μπακούνιν και φτάνοντας μέχρι σήμερα, παρουσιάζει μια κριτική της αναρχικής θεωρίας και πρακτικής από τη σκοπιά του κλασικού μαρξισμού των Μαρξ, Λένιν, Τρότσκι και όχι του σταλινισμού.

Ανάρπαστη γίνεται και η τελευταία έκδοση του ΜΒ, το “Arditi del Popolo: Η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης και η αποτρέψιμη άνοδος του Μουσολίνι”. Στις 200 περίπου σελίδες του βιβλίου (κόστος 11 ευρώ) ο Τom Behan δείχνει το πώς μια ομάδα μαχητικών αντιφασιστών εργατών και πρώην φαντάρων του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, το 1921-22 κατόρθωσε να γίνει ένα μαζικό κίνημα φτάνοντας παρά τρίχα από το να σταματήσει τον Μουσολίνι.



Η επικίνδυνη εμφάνιση της Χρυσής Αυγής έχει αυξήσει κατακόρυφα τo ενδιαφέρον για το ρόλο αυτής της φασιστικής συμμορίας. Το βιβλίο “Η φασιστική απειλή και η πάλη για να την τσακίσουμε”,(κόστος 4 ευρώ) γραμμένο από τον Κώστα Πίττα, εκδόθηκε από το ΜΒ λίγους μήνες πριν από τις τελευταίες διπλές εκλογές και κοντεύει ήδη να εξαντληθεί. Ο συγγραφέας εξηγεί ότι αυτό που τροφοδοτεί τους νοσταλγούς του Χίτλερ και του Μεταξά είναι η βαθιά κρίση του καπιταλισμού και η ρατσιστική πολιτική των κυβερνήσεων, παραθέτοντας τον τρόπο με τον οποίο επώασαν και ανέθρεψαν το αυγό του φιδιού τα τελευταία είκοσι χρόνια. Για την το φασισμό στην Ελλάδα τη δεκαετία του 30 διαβάστε επίσης το βιβλίο “Πώς φίλησα τον Μουσσολίνι, τα πρώτα βήματα του ελληνικού φασισμού” από τις εκδόσεις Βιβλιόραμα. Εξαιρετικά επίκαιρο για το ζήτημα της ιθαγένειας, το βιβλίο “Ποιός είναι Έλληνας πολίτης; Το καθεστώς ιθαγένιας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως τις αρχές του 21ου αιώνα" του Δημήτρη Χριστόπουλου.
Τα βιβλία “Βαϊμάρη: Η ανάπηρη δημοκρατία 1918-1933” του Heinrich A. Winkler από τις εκδόσεις Πόλις, καθώς και τα “Η Χαμένη Επανάσταση: Γερμανία 1918-1923” γραμμένο από τον Chris Harman και “Ναζισμός και Εργατική Τάξη: Κρίση, κράτος πρόνοιας και αντιφασιστική βία στη Γερμανία του Μεσοπολέμου” του Σέρτζιο Μπολόνια από την Antifa Scripta, είναι τρία ακόμα χρήσιμα εργαλεία πάνω στο πεδίο που αναπτύχθηκε ο φασισμός τη δεκαετία του '30 στη Γερμανία και τις επαναστάσεις που προηγήθηκαν.
“Το Τιμωρό χέρι του λαού” του Ιάσωνα Χανδρινού για τη δράση του ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ, από τις εκδόσεις Θεμέλιο, είναι ένα βιβλίο που έχει ξεσηκώσει το ενδιαφέρον και έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς σε μια σειρά από εκδηλώσεις. “Το βιβλίο του Ι. Χανδρινού προσφέρει πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες στην Αριστερά που δεν υποχωρεί στις ιδεολογικές και πολιτικές πιέσεις της αντίπαλης πλευράς. Γι' αυτό αξίζει να διαβαστεί και να συζητηθεί πλατιά” γράφει ο Λέανδρος Μπόλαρης, το βιβλίο του οποίου το βιβλίο “Αντίσταση, η επανάσταση που χάθηκε” μόλις επανεκδόθηκε από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.
Τα βιβλία “Οι ρίζες της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα. Επιλογή από τα κείμενα της Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση 1972-74” από το ΜΒ και “Από το ΕΑΜ στην ΕΔΑ - Η ραγδαία ανασυγκρότηση της ελληνικής Αριστεράς και οι μετεμφυλιακές πολιτικές αναγκαιότητες” του Μιχάλη Λυμπεράτου (εκδόσεις Στοχαστής) αναλύουν και δίνουν στοιχεία για τις δύο άλλες ιστορικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φετινές καλοκαιρινές προσφορές του ΜΒ είναι η πώληση των δύο πολιτικών βιογραφιών των δύο μεγάλων επαναστατών της Οκτωβριανής Επανάστασης του Λένιν και του Τρότσκυ, γραμμένες από τον Τόνι Κλίφ. Μακριά από κάθε διάθεση αγιογραφίας μέσα από τις δύο μακροσκελείς βιογραφίες ο Κλίφ παρουσιάζει την ιστορία της Οκτωβριανής επανάστασης, αλλά και συνολικότερα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Τα βιβλία αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο τακτικής και στρατηγικής για κάθε ένα που παλεύει να αλλάξει τον κόσμο. Το τρίτομο έργο για το Λένιν μπορείτε να βρείτε στα 30 (από 45) ευρώ και το τετράτομο έργο για τον Τρόσκι στα 50 (από 63) ευρώ.
Πάνω στο ίδιο θέμα, μόλις επανεκδόθηκε από το ΜΒ το βιβλίο “Πώς χάθηκε η ρώσικη επανάσταση” σε κείμενα των Κρις Χάρμαν, Άλεξ Καλίνικος, Πάνου Γκαργκάνα, ένα εργαλείο που εξηγεί συγκεκριμένα, μακριά από ανούσιες γενικεύσεις και αφορισμούς, τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην ήττα την Οκτωβριανή Επανάσταση, ενώ μόλις 3 ευρώ κοστίζει άλλη μια από τις πρόσφατες εκδώσεις του ΜΒ , η παμφλέτα “O Λένιν σήμερα” με κείμενα του Λέανδρου Μπόλαρη, Νίκου Λούντου, Θανάση Καμπαγιάννη, Πάνο Γκαργκάνα. “Οι θέσεις της Λυών: Η ιταλική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας” από το ΜΒ συνοψίζουν τις θέσεις ενός άλλου μεγάλου επαναστάτη του Αντόνιο Γκράμσι για το κόμμα.
Πρόσφατα από το ΜΒ εκδόθηκε το βιβλίο “Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα και η πάλη για την απελευθέρωση” από τον Κώστα Τορπουζίδη διατρέχει την ιστορία της πάλης ενάντια στη σεξουαλική καταπίεση, ενώ το “Θηλυκές φαλλοκράτισσες: Οι γυναίκες και η ανερχόμενη κουλτούρα του ξέκωλου” της Ariel Levy παρουσιάζει τη σύγχρονη έκφραση της εμπορευματοποίησης της σεξουαλικότητας, μέσα από το δήθεν απελευθερωτικό περίβλημα της πορνογραφίας.
Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο μπορείτε επίσης να βρείτε πλήθος βιβλίων της κλασσικής και σύγχρονης διεθνούς και ντόπιας λογοτεχνίας από την τελευταία έκδοση του αριστουργήματος του Τζακ Λόντον “Το σιδερένιο τακούνι” μέχρι το μυθιστόρημα του Λεονάρδο Παδούρα “ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά” και την νέα έκδοση της τριλογίας της Μασσαλίας του Ζαν Κλόντ Ιζζό, “Το μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας. Το τσούρμο. SOLEA” από τις εκδόσεις Πόλις. Το ιστορικό μυθιστόρημα «Σελανίκ» του Βασίλη Τσιράκη από τις εκδόσεις Τόπος έρχεται να μας προσφέρει μια γλαφυρή εικόνα της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ού αιώνα.
Επίσης, στα αγγλικά κυκλοφορεί το βιβλίο για την επανάσταση στην Αίγυπτο “The Egyptian Revolution” καθώς και μια σειρά από άλλους τίτλους στα αγγλικά από τις εκδόσεις Bookmarx.

Για τα νέα βιβλία του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, αλλά και όλες τις καινούργιες σημαντικές εκδόσεις που κυκλοφορούν μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, τιμές και βιβλιοκριτικές στο σάιτ του βιβλιοπωλείου www.marxistiko.gr , καθώς και στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στο Facebook.



http://ergatiki.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=5876:i1030&Itemid=183 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου