Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο συγγραφέας Gore Vidal

Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε ο Αμερικανός συγγραφέας Γκορ Βιντάλ. Όπως έγινε γνωστό από τον ανιψιό του Μπερ Στιρς, ο Βιντάλ απεβίωσε στην οικία του στο Hollywood Hills έπειτα από επιπλοκές πνευμονίας.





 Ο Γκορ Βιντάλ άφησε πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο από μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, διηγήματα, δοκίμια και κινηματογραφικά σενάρια ενώ παράλληλα ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση και ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και αιχμηρός απέναντι στην ασκούμενη αμερικανική πολιτική.

Ήταν από τους σφοδρότερους επικριτές του Τζ. Μπους του νεότερου (George W. Bush), τον οποίο και είχε χαρακτηρίσει ως τον «πιο ηλίθιο άνθρωπο στις ΗΠΑ» σε συνέντευξη του το 2008. Είχε περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη χώρα του βαρετού και την πατρίδα του άχρωμου. Από το 1960 ζούσε στην Ιταλία, απ’ όπου επέστρεψε το 2003 όταν πέθανε ο επί 50 χρόνια σύντροφός του Χάουαρντ Οστιν.
Ο Γκορ Βιντάλ γεννήθηκε το 1925 στη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο Οουέστ Πόιντ και μεγάλωσε στην Ουάσινγκτον. Σε ηλικία 19 ετών έγραψε την πρώτη του νουβέλα, με τίτλο Williwaw. Τη δεκαετία του ’60 έγινε διεθνώς γνωστός χάρη στις διακρίσεις που απέσπασαν τα έργα του Julian (1964), Washington D.C. (1967) και Myra Breckinridge (1968), ενώ μεγάλη επιτυχία γνώρισε με το Lincoln. Η συλλογή δοκιμίων του με τίτλο United States κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου στις ΗΠΑ το 1993. Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια του αμερικανικού Τύπου για την μελέτη του, Palimpsest: a memoir, το 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου