Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

«Εμείς»: Ενα βιβλιοπωλείο γεννιέται...

Όταν βιβλιοπωλεία κλείνουν και καταστήματα αλυσίδων σφραγίζονται, είναι ευχάριστο να πληροφορείται κανείς την ίδρυση ενός νέου βιβλιοπωλείου. Ένα κατάστημα στο Κολωνάκι, που λειτουργούσε ως τώρα ως χώρος έκθεσης και πώλησης έργων τέχνης, αποφάσισαν να κάνουν στέκι τους και σημείο πώλησης των βιβλίων τους έξι εκδότες. Οι εκδόσεις Άγρα, Ασβός, Καστανιώτη, Πατάκη, Πόλις και Ωκεανίδα θα διαθέτουν πλέον τα βιβλία τους και στο βιβλιοπωλείο «Εμείς» (Τσακάλωφ 29 και Βουκουρεστίου). Το βιβλιοπωλείο, το οποίο λειτουργεί κανονικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, εγκαινιάστηκε επισήμως την Τετάρτη 18 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ. ως 10.00 μ.μ.









Κάποτε το Κολωνάκι ήταν φιλόξενο στον χώρο του βιβλίου. Ήταν το στέκι συγγραφέων, διανοουμένων και εκδοτών. Εκεί είχαν τα γραφεία τους πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. Στο καφενεδάκι της Δεξαμενής σύχναζε ο Παπαδιαμάντης. Στην γειτονιά αναπτύχθηκε ο λογοτεχνικός κύκλος του Νίκου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, της Έλλης Αλεξίου και του Βάσου Δασκαλάκη. Είχε βιβλιοπωλεία ιστορικά. Ο «Ρόμβος» στην Καψάλη, η «Ενδοχώρα» στη Σόλωνος, ο «Ελπήνωρ» στην Ηρακλείτου έκλεισαν από καιρό. Τελευταίος στη σειρά ακολούθησε, προ διετίας, ο «Ποταμός», γωνία Σκουφά με Δημοκρίτου. Από τα τέλη της πρώτης μεταπολιτευτικής δεκαετίας, το λάιφσταϊλ άρχισε σταδιακά να εισδύει στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας και να αλλάζει τον χαρακτήρα της. Το βιβλίο κάνει τώρα μια μικρή επιστροφή, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Κολωνακίου. Δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε ότι το οφείλουμε στην κρίση, η οποία έχει απελευθερώσει χώρους που άλλοτε θα νοικιάζονταν σε διεθνείς φίρμες ένδυσης και υπόδησης αντί υψηλού μισθώματος. Αλλά τώρα…

Η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου, η Ιόλη Δελιβάνη, η εκδότρια του Ασβού, δεν φοβάται την κρίση. «Όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό το πείραμα», λέει. Ο χώρος ανήκει στη μητέρα της, η οποία της είχε ήδη παραχωρήσει ένα μέρος για να διαθέτει τις δικές της εκδόσεις. Ενδιαφέρθηκε να επεκτείνει τη βιβλιοπωλική της δραστηριότητα. «Από τότε που έκλεισε και ο "Ποταμός" έλειπε ένα βιβλιοπωλείο να εξυπηρετεί αυτή την πλευρά του Κολωνακίου», λέει στο «Βήμα». Το συζήτησε με εκδότες φίλους της οι οποίοι αναζητούσαν ένα «στέκι» για τα βιβλία τους στο Κολωνάκι.

«Το κάθε εκδοτικό σχήμα που συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα έχει τον χαρακτήρα του, εκτιμούμε όμως ο ένας τη δουλειά του άλλου, ταιριάζουμε και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, ώστε να ζωηρέψει ένα κατάστημα που υπολειτουργούσε και να αποκτήσουμε κι εμείς μια βάση στο Κολωνάκι», μας λέει ο Σταύρος Πετσόπουλος της Άγρας. «Θέλαμε να στηρίξουμε το κέντρο της Αθήνας που περνάει δύσκολα», συμπληρώνει η Άννα Πατάκη.

Με τόσες διαμαρτυρημένες επιταγές να κυκλοφορούν στην αγορά, με τα χρέη των περισσότερων βιβλιοπωλείων προς τους εκδότες στο κόκκινο, είναι αυτό ένα πείραμα, μια κίνηση για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους; Οι εκδότες το αρνούνται, παραδέχονται όμως ότι η δεινή κατάσταση στον χώρο του βιβλίου έπαιξε τον ρόλο της στην απόφασή τους να συνεργαστούν και να έρθουν σε πιο στενή επαφή, στην καλλιέργεια της συναδελφικότητας μεταξύ τους.

«Δεν έχουμε σκοπό να απλωθούμε με αντίστοιχα βιβλιοπωλεία και σε άλλες γειτονιές», απαντά σε ερώτησή μας ο Σταύρος Πετσόπουλος. «Δεν θέλουμε να απλωθούμε ως αλυσίδα και να καταστρέψουμε τον τοπικό βιβλιοπωλικό ιστό κάθε περιοχής. Θέλαμε να έχει η δουλειά μας ζωντανή παρουσία σε μια περιοχή που παραδοσιακά έχει σχέση με το βιβλίο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου