Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Νέο τεύχος “Σοσιαλισμός από τα Κάτω”: Πώς μπορεί η άνοδος της Αριστεράς να γίνει νίκες για το κίνημα;




Λιγότερο από 15 μέρες μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιούνη και το περιοδικό “Σοσιαλισμός Από τα Κάτω” μπαίνει δυναμικά στην πολιτική συζήτηση που έφεραν τα εκλογικά αποτελέσματα. “Πώς μπορεί η άνοδος της Αριστεράς να γίνει νίκες για το κίνημα;” είναι το ερώτημα που συμπυκνώνει τις συζητήσεις των αγωνιστών σε κάθε χώρο και σε αυτό επικεντρώνονται τα άρθρα του νέου τεύχους του περιοδικού (Νο 93, Ιούλης-Αύγουστος) που μόλις κυκλοφόρησε.

Δεν είναι μόνο το ομότιτλο άρθρο από τη Μαρία Στύλλου, με το οποίο ξεκινά το περιοδικό και αναλύει τα αποτελέσματα των εκλογών, τη συγκρότηση κυβέρνησης της νέας τρόικας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, την άνοδο της Αριστεράς, αλλά και το ρόλο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς το επόμενο διάστημα, με την εκτίμηση πως “Μπροστά μας ανοίγεται μια περίοδος όπου η αστάθεια των από πάνω, ο συνδυασμός της οικονομικής με την πολιτική κρίση, βάζει το εργατικό κίνημα σε μια φάση γεμάτη σκληρές συγκρούσεις αλλά και μεγάλες δυνατότητες...”. Η συνέχεια και η προοπτική του κινήματος που γκρέμισε δύο κυβερνήσεις και εκτίναξε την αριστερά σε ιστορικά ποσοστά βρίσκεται στο κέντρο του περιοδικού από το εξώφυλλο μέχρι το οπισθόφυλλο.
Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Αριστεράς στην κρίση που συγκλονίζει την Ευρωζώνη; Στο άρθρο του “Το Ευρώ, η δραχμή και και η Αριστερά” ο Πάνος Γκαργκάνας, αφού κάνει μια αναλυτική αναδρομή στην πορεία και τις επιλογές του καπιταλισμού διεθνώς και στην χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια, εξηγεί γιατί η Αριστερά χρειάζεται να προετοιμάζεται για ένα πρόγραμμα διαγραφής του χρέους και ρήξης με το Ευρώ: “Κάθε βήμα προς τα πίσω, κάθε συμβιβαστική πρόταση ότι δε θα γίνουν μονομερείς ενέργειες, ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών ούτε πρόταση διαγραφής ολόκληρου του χρέους, παρά μόνο διάλογος στα πλαίσια του Ευρώ, το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξασθενίζει την πλευρά των εργατών χωρίς να κερδίζει καμιά υποχώρηση από το αντίπαλο στρατόπεδο. Είναι το ισοδύναμο μιας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην εργοδοσία και το σωματείο, όπου οι συνδικαλιστές δηλώνουν προκαταβολικά ότι δε θα φύγουν από το διάλογο ούτε θα προχωρήσουν σε απεργίες, ελπίζοντας έτσι να κερδίσουν την καλή θέληση της άλλης πλευράς”.
“Καμιά ανοχή στους δολοφόνους μεταναστών” είναι το άρθρο του Λέανδρου Μπόλαρη για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής που, μετά την εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής και την είσοδό της στη Βουλή, γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. “Η κινητοποίηση της οργανωμένης εργατικής τάξης είναι ο αποφασιστικός παράγοντας σε αυτή την προσπάθεια. Οι ναζί προσπαθούν να βάλουν οργανωμένα πόδι στις γειτονιές, με το άνοιγμα γραφείων τους. Οι τοπικές ΕΛΜΕ και σύλλογοι δασκάλων, τα σωματεία των εργαζόμενων στους δήμους, στα τοπικά νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, είναι απαραίτητες συμμετοχές σε κάθε αντιφασιστική καμπάνια που θέλει να είναι νικηφόρα”.
Η εργατική αντίσταση των δύο τελευταίων χρόνων, τα αποτελέσματα των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων και οι προοπτικές του κινήματος, δεν απασχολούν τους αγωνιστές μόνο στη χώρα μας. Τους τελευταίους μήνες, στην Αριστερά διεθνώς, στα έντυπα, τις εκδηλώσεις και τα μπλογκ της, εξελίσσεται ένας πρωτόγνωρος διάλογος με μεγάλες αντιπαραθέσεις σχετικά με την Ελλάδα. “Από μόνο του το γεγονός... έχει τεράστια σημασία. Χτυπάει καμπάνες ότι επιστρέφει η μεγάλη συζήτηση για τη στρατηγική στην Αριστερά”, γράφει ο Νίκος Λούντος στο άρθρο του “Η διεθνής συζήτηση για την Ελλάδα: Διάλογος για τη στρατηγική” στο οποίο παρουσιάζει αλλά και σχολιάζει το διεθνή αυτό διάλογο.

Συνεντεύξεις

Δύο συνεντεύξεις εμπλουτίζουν την ύλη του περιοδικού. Η πρώτη είναι με το Γιάννη Κούτρα, μέλος ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) για την Κρίση στην Υγεία μετά τα απανωτά μνημόνια αλλά και την αντίσταση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Η δεύτερη είναι με τον Κώστα Τορπουζίδη, συγγραφέα του βιβλίου “Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα και η πάλη για την απελευθέρωση” στην οποία εξηγεί γιατί η Αριστερά χρειάζεται να είναι η φωνή κάθε καταπιεσμένου (στη σελ. 10 του τρέχοντος φύλλου της εφημερίδας θα βρείτε ρεπορτάζ από την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου).
Από το νέο ΣΑΚ δεν θα μπορούσαν να λείπουν άρθρα ιδεολογικής στήριξης των αγωνιστών του κινήματος. Το άρθρο “Ο Ιμπεριαλισμός σήμερα”, βασισμένο στην εισήγηση του Αλεξ Καλλίνικος στο Μαρξισμό 2012, είναι ευκαιρία να διαβαστεί από όσους δεν κατάφεραν να ακούσουν τον γνωστό πανεπιστημιακό και μέλος του SWP στην Αγγλία στο τετραήμερο φεστιβάλ του ΣΕΚ. Ενώ “Για τη Διαλεκτική και τη Μέθοδο” γράφει ο Κώστας Σκορδούλης, πανεπιστημιακός στο Παιδαγωγικό Αθήνας καθώς όπως εξηγεί ο ίδιος “η μέθοδος ανάλυσης για τους επαναστάστες μαρξιστές έχει διαχρονική αξία”.
Στις τελευταίες σελίδες, στη Βιβλιοκριτική, παρουσιάζονται τα βιβλία “Ο Εθνικοσοσιαλισμός και η Αρχαιότητα” του Γιοάν Σαπουτό, “Τι είναι και για τι παλεύει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα” του Λέανδρου Μπόλαρη, “Ιμπεριαλισμός και Εξάρτηση” του Βασίλη Λιόση, ενώ στην Επισκόπηση των αριστερών περιοδικών εκδόσεων παρουσιάζονται τα Τετράδια ανυπότακτης θεωρίας από το μπλογκ “Η Λέσχη”, το νέος τευχος της Μαρξιστικής Σκέψης καθώς και η τελευταία κυκλοφορία της Ουτοπίας.

http://ergatiki.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=4988:i1028&Itemid=62 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου