Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Σχόλιο: Τα απαγορευμένα της Ερωτικής Λογοτεχνίας από το Βήμα

  



   Είναι στιγμές που η Ιστορία εκδικείται τους μεγαλόσχημους καταπιεστές και λογοκριτές και έρχεται η στιγμή όπου τα έργα κι οι απόψεις που λοιδορούσαν κατά καιρούς ως βλάσφημα να έχουν αποκτήσει πια το κύρος και τη διάσταση που τους αρμόζει. Και βέβαια, όχι μόνο στο πολιτιστικό αλλά κυρίως, στο πολιτικό επίπεδο: το παράδειγμα της επικαιρότητας του μαρξισμού και μιας άλλης διαχείρισης της κοινωνίας είναι ένα από αυτά. Πολλοί λόγοι συνέβαλλαν σε αυτό, όπως - μεταξύ άλλων - η ίδια η διάθεση του αναγνωστικού κοινού για πρωτότυπα έργα πέρα και μακριά από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της Εκκλησίας, του Κράτους αλλά και επιστημονικών φορέων... Η αναζήτηση βλέπετε, μιας διαφορετικής οπτικής για την καθημερινότητα κι η αγωνία για έναν άλλο τρόπο ζωής αποτελεί ίδιον του ανθρώπου και τη βάση για την πρόοδο της κοινωνίας.
   Είναι βέβαια και στιγμές όπου η Ιστορία επαναλαμβάνεται κι ως φάρσα, όπως θα έλεγε ο παππούς Μαρξ... Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την έκδοση από το Βήμα της σειράς με Τα απαγορευμένα έργα της Ερωτικής Λογοτεχνίας. Το γιατί είναι προφανές αρκεί να αναλογιστεί κανείς τον ρόλο της εφημερίδας και της ιδιοκτησίας στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας ή να ανατρέξει στο χειμωνιάτικο αφιέρωμα του καλού περιοδικού Unfollow για τον ιδρυτή της δυναστείας Λαμπράκη.
    Και εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα: Να αγοράσω ή όχι τα βιβλία και κατ' επέκταση την εφημερίδα; Προσωπικά, και δεν είναι η πρώτη φορά, τα αγόρασα όλα - όπως και τις άλλες σειρές βιβλίων που έχει κυκλοφορήσει το Βήμα, κάνοντας στην άκρη τους όποιους ενδοιασμούς και παρατηρήσεις που έχω...
   Θα απαντήσετε βέβαια ότι φάσκω και αντιφάσκω. Πράγματι, αλλά η Ιστορία είναι γεμάτη αντιφάσεις...

Ειρηναίος Μαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου