Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Συλλεκτικός Φόκνερ έναντι 345 δολαρίων Η πολυτελής έκδοση του «Η βουή και η μανία» υλοποιεί την αρχική επιθυμία του

Συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο λόγος για το πολυπρόσωπο μυθιστόρημα «Η βουή και η μανία», το αριστούργημα του αμερικανού νομπελίστα Ουίλιαμ Φόκνερ. Διαδραματίζεται στη φανταστική επαρχία Γιοκναπατάουφα του αμερικανικού νότου και αφηγείται την παρακμή της αριστοκρατικής οικογένειας Κόμπσον, με τα χείλη των τριών αγοριών και της μαύρης υπηρέτριας της οικογένειας.

Χρησιμοποιώντας περίπλοκες αφηγηματικές τεχνικές, το κείμενο θεωρείται το κορυφαίο μυθιστόρημα του αμερικανικού μοντερνισμού. Ο Φόκνερ χρησιμοποιεί την αγαπημένη του τεχνική της «ροής της συνείδησης», κατά την οποία οι ήρωες αφηγούνται σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις και βιώματα σε πρώτο πρόσωπο και χρόνο ενεστώτα. Ενώ όμως ο χρόνος της αφήγησης μένει ο ίδιος, τα χρονικά επίπεδα των αφηγούμενων γεγονότων αλλάζουν διαρκώς. Οι αφηγητές πηδούν από τα παιδικά τους χρόνια στην εφηβεία ή σε μεταγενέστερα γεγονότα φέρνοντας συχνά τον αναγνώστη σε σύγχυση.

Ο Φόκνερ δεν ήθελε να κάνει παραχωρήσεις στις τεχνικές της γραφής του το 1929, όταν πρωτοεξέδωσε το έργο, ευχόταν όμως να μπορούσε να τυπωθεί το κείμενο με χρωματιστά μελάνια -ένα μελάνι για κάθε χρονικό επίπεδο- ώστε να διευκολυνθεί η κατανόηση του κειμένου από τον αναγνώστη. «Mακάρι να είχε προχωρήσει τόσο η τυπογραφία και να μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε χρωματιστά μελάνια… θα πρέπει να αφήσω την ιδέα αυτή στην άκρη ώσπου να εξελιχθεί η τυπογραφία» έλεγε τότε ο συγγραφέας, ο οποίος αντί χρωμάτων αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πλάγια στοιχεία προκειμένου να καθοδηγήσει στοιχειωδώς τον αναγνώστη στο δαιδαλώδες σύμπαν του.

Την αρχική επιθυμία του υλοποιεί 83 χρόνια αργότερα ο λονδρέζικος εκδοτικός οίκος The Folio Society, ο οποίος ειδικεύεται στην έκδοση βιβλίων υψηλής ποιότητας και απαράμιλλης αισθητικής. Εφέτος, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από τον θάνατο του Φόκνερ στις 6 Ιουλίου, κυκλοφόρησε το «Η βουή και η μανία» τυπωμένο με 14 διαφορετικά μελάνια, που καλύπτουν μια ευρεία χρωματική γκάμα, από το απαλό πράσινο ως το εκτυφλωτικό κόκκινο.

Για την υλοποίηση του σχεδίου εργάστηκαν δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές, μελετητές του έργου του Φόκνερ, ο Στιβ Ρος και ο Νόελ Πολκ, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσουν και να χαρακτηρίσουν όλα τα χρονικά επίπεδα του έργου, ειδικά στον λόγο του πνευματικά καθυστερημένου Μπέντζι, ενός από τους γιους της οικογένειας. «Δεν γνωρίζουμε αν το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται σε αυτό που είχε ο Φόκνερ κατά νου, ελπίζουμε όμως ότι διευκολύνει την προσέγγιση του κειμένου», σχολιάζουν οι επιμελητές της έκδοσης, η οποία συνοδεύεται από ειδικό σελιδοδείκτη-οδηγό με τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν και τη σημασία καθενός.

Η πολυτελής έκδοση των 1.480 αριθμημένων αντιτύπων συνοδεύεται από ξεχωριστό τόμο με λεξιλόγιο και ερμηνευτικά σχόλια και φαίνεται πως προορίζεται για ένα περιορισμένο κοινό συλλεκτών, καθώς οι δύο τόμοι, που κυκλοφορούν μαζί σε ειδική θήκη, πωλούνται έναντι 345 δολαρίων. Δεν ήταν λίγοι πάντως οι ενδιαφερόμενοι μέχρι στιγμής, γεγονός που αποδεικνύει την εξακολουθητική απήχηση του αμερικανού συγγραφέα: περισσότερα από 1.000 αντίτυπα πουλήθηκαν σε διάστημα πέντε ημερών!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου