Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πολυεπιστήμονας του 17ου αιώνα Η ζωή του ιερέα Αθανάσιου Κίρχερ μέσα από μια άναρχη και ευρηματική αφήγηση




ΖΑΝ-ΜΑΡΙ ΜΠΛΑΣ ΝΤΕ ΡΟΜΠΛΕΣ
Εκεί που ζουν οι τίγρεις
Μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη,
Εκδόσεις Πόλις, 2012,
σελ. 721, τιμή 24 ευρώ

Ο Αθανάσιος Κίρχερ ήταν ένας λόγιος ιησουίτης ιερέας του 17ου αιώνα με ευρύτατη πολυμάθεια αλλά και περιπετειώδη ερευνητική διάθεση απέναντι στον κόσμο. Αυτός ο αμφιλεγόμενος επιστήμονας μπορούσε να ασχολείται ταυτοχρόνως με την ιατρική και τη γεωγραφία, τη μουσική και την αστρονομία, τα μαθηματικά και τη γλωσσολογία. Μέχρι και τον κρατήρα του Βεζούβιου θέλησε να εξετάσει προκειμένου να δικαιώσει τη φήμη του και ένα ένστικτο που αγκάλιαζε άφοβα τον μυστικισμό ή τον αποκρυφισμό.
Ο Ελεάζαρ φον Βογκάου, ανταποκριτής ειδησεογραφικού πρακτορείου στην Αλκάνταρα της Βραζιλίας και μελετητής του έργου του Κίρχερ, αναλαμβάνει την επιμέλεια και τον σχολιασμό της βιογραφίας του: ένας μαθητής του τελευταίου, ο Κάσπαρ Στο, αφηγείται τα ταξίδια και τις παράξενες πνευματικές διαδρομές του δασκάλου του την εποχή που αναδυόταν στην Ευρώπη ένας νέος κόσμος, ένας κόσμος βίας και ποικίλων πολιτισμικών μεταμορφώσεων. Το ανέκδοτο χειρόγραφο γίνεται η συγκολλητική ουσία αυτού του πολύ ιδιαίτερου και ελκυστικά άναρχου μυθιστορήματος που έγραψε ο Γάλλος Ζαν-Μαρί Μπλας ντε Ρομπλές (Βραβείο Μεντισίς, 2008).
Σε αυτή τη φιλόδοξη πολυφωνική αφήγηση, που μπορεί να εκπλήξει με την ευρηματικότητα ή τις παρεκβάσεις της αλλά και να ζαλίσει ενδεχομένως με την απαιτητικότητα και τους αποτρελαμένους χαρακτήρες της, πρωταγωνιστεί η πανουργία της ανθρώπινης σκέψης όπως αυτή εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες. Υπό μία έννοια ο κόσμος αποτυπώνεται τόσο ευφάνταστα και περίπλοκα όπως μόνο μέσα στη θαυμαστή ατέλεια ενός μυαλού μπορεί να υπάρξει, στα ανατρεπτικά όρια της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας, ανάμεσα στην ουτοπία και στη δυστοπία. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου