Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Μαουρίτσιο Ντε Ρόζα, ένας Ιταλός φιλέλληνας στην Αθήνα


Δηλώνει φιλέλληνας, αλλά μάλλον έχει μεταλλαχθεί σε Έλληνα και ειδικότερα «εξαρχιώτη».

Από το Μιλάνο εξακολουθεί, εδώ και 10 χρόνια, να προτιμά ανεπιφύλακτα την Αθήνα και να αποκρυπτογραφεί κώδικες και ιστορίες ηρώων ...καθημερινής τρέλας, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε δύο συγγενείς, αλλά τόσο διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.

Ο Μαουρίτσιο Ντε Ρόζα βρήκε στη μετάφραση της ελληνικής λογοτεχνίας τον εαυτό του και από εκεί ένα εφαλτήριο ζωής.

Σε σημείο ακόμη και τώρα, ζώντας στην Αθήνα, σε δύσκολους καιρούς όπως οι σημερινοί, να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός ιταλικού εκδοτικού συνεταιρισμού, με έδρα το Μιλάνο, για την ελληνική λογοτεχνία.

«Νοιώθω μία τρελή αγάπη για την ελληνική γλώσσα από τότε που σπούδαζα αρχαιοελληνική και βυζαντινή φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, ή για να είμαι πιο ειλικρινής από τότε που παιδί στο σχολικό αναγνωστικό διάβασα ένα ποίημα της Σαπφούς- Saffo στα ιταλικά - όπου λόγω της κατάληξης σε «ο» καθαρά αρσενική στην ιταλική γλώσσα- που με εντυπωσίασε ότι ανήκε σε γυναίκα, αποκαλύπτοντας στα μάτια μου μία Ελλάδα εξωτική», λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
[..]
Η απουσία μίας μεγάλης κεντρικής ιδέας, όπως είναι η ελληνικότητα, είναι κάτι που χαρακτηρίζει την ιταλική λογοτεχνία και ποίηση, ενώ στον αντίποδα η ελληνική εμπλουτίζεται τόσο πολύ ώστε όχι μόνο να διαφοροποιείται από άλλες ξένες λογοτεχνίες, αλλά να γίνεται οικουμενική λόγω της αυθεντικότητάς της, πιστεύει ο Μαουρίτσιο Ντε Ρόζα.

«Αυτό είναι το θαύμα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, λέει. Βέβαια ανάμεσα στην ιταλική και την ελληνική λογοτεχνία υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής ιστορικά, δηλαδή ο υποδεέστερος ρόλος της πεζογραφίας σε σχέση με την ποίηση».

Γιατί θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίσει ένας Ιταλός ή ξένος γενικότερα την λογοτεχνία της Ελλάδας; «Γιατί η ελληνική λογοτεχνία εντάσσεται σε μία παράδοση στην οποία βρίσκονται οι αναγνωρισμένες ρίζες του δυτικού πολιτισμού αφενός ενώ ταυτόχρονα οι σύγχρονες αξίες της ανοίγουν άλλους ορίζοντες γεωπολιτικούς και γεωπολιτικούς που μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία και τη σκέψη του ευρωπαίου. Η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι μόνο η αναφορά ως παλιό λίκνο του πολιτισμού της Ευρώπης αλλά μία ζωντανή σε ιδέες και σκέψη χώρα που αξίζει να τη γνωρίσει κανείς».

Αυτό πιστεύει ο Μαουρίτσιο Ντε Ρόζα από αγάπη για την Ελλάδα, αλλά και τη βαθειά γνώση των σύγχρονων κυημάτων του πολιτισμού της. Αυτό τον κάνει να επιμένει στη ζωή του ...ελληνικά και σε πείσμα αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που συρρικνώνει τις δυνατότητες πολιτιστικών ζυμώσεων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.
[..]

ολόκληρο το άρθρο: http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=15403


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου