Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Σε ηλικία 89 ετών Απεβίωσε ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον, πρωτοπόρος της «ποπ αρτ»


Ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον, ένας από τους ιδρυτές της βρετανικής «Pop Art» απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 89 ετών, μετά από σύντομη ασθένεια.

Ο Ρ.Χάμιλτον συμμετείχε στην δεκαετία του '50 σε μία ανεξάρτητη ομάδα, η οποία εμπνεύστηκε από τη μοντέρνα αστική κουλτούρα και συνέβαλε στη δημιουργία της Pop Art.

Γνώρισε επιτυχία μέσα από τους πίνακες, τα κολάζ και τα γλυπτά του, τα οποία χλεύαζαν τα σύμβολα της καταναλωτικής κοινωνίας.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το κολάζ με τίτλο «Τι είναι αυτό που κάνει τα σημερινά σπίτια τόσο διαφορετικά, τόσο ελκυστικά;» που δημιούργησε το 1965 και το οποίο απεικονίζει έναν μπόντι μπίλντερ να ποζάρει μέσα σε ένα μοντέρνο σπίτι.

Αυτό το έργο ήταν και εκείνο που του έδωσε τον χαρακτηρισμό «πατέρα της ποπ αρτ».

Ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον ήταν επίσης ο εμπνευστής του εξωφύλλου του Λευκού άλμπουμ των Beatles.

Ο καλλιτέχνης ετοίμαζε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο έργο του, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί σε Λονδίνο, Λος Άντζελες, Φιλαδέλφεια και Μαδρίτη.

«Έκανα πάντα αυτό που ήθελα και ήμουν πάντα τυχερός που το κατάφερα αυτό» δήλωσε πέρυσι σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο Ρ.Χάμιλτον γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1922. Σπούδασε στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, αλλά τον απέβαλαν όταν αψήφησε τις οδηγίες δασκάλου του. Στη συνέχεια σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών Slade και το 1952 ίδρυσε μαζί με αρχιτέκτονες την Ανεξάρτητη Ομάδα στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης στη βρετανική πρωτεύουσα.

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4656894 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου