Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

«Δεν θα υπάρξει άλλο κορίτσι με τατουάζ»

Τέταρτο μυθιστόρημα από τον Στιγκ Λάρσον δεν υπάρχει διαβεβαιώνει η συμβία του, διαψεύδοντας τις φήμες για καρέ βιβλίων. Η περίφημη τριλογία «Millennium» παραμένει ως έχει.
«Υπάρχει μια δόση αλήθειας», επισήμανε η Εύα Γκάμπριελσον στο Radio4 του BBC, για τη φημολογία που αναπτύχθηκε γύρω από την ύπαρξη και τέταρτου βιβλίου. Ο Λάρσον, είπε, είχε γράψει αρκετές σελίδες κειμένου στον υπολογιστή του, όμως το υλικό δεν φθάνει για να πάρει μορφή ολοκληρωμένου μυθιστορήματος.
«Είναι η αρχή του τέταρτου βιβλίου» εξήγησε. «Εκτιμώ ότι είναι περίπου στις 200 σελίδες. Ηταν υλικό που μου έδωσε να διαβάσω στις τελευταίες μας διακοπές αλλά και τους τελευταίους δύο μήνες της ζωής του» ανέφερε η Γκάμπριελσον. Η τριλογία «Millennium» («Το κορίτσι με το τατουάζ», «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά» και «Το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας») έχει πουλήσει 27 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως και οι φήμες για τέταρτο βιβλίο ενθουσίασαν τους φανατικούς αναγνώστες του Λάρσον. Οι δηλώσεις όμως της επί 30 χρόνια συμβίας του σουηδού συγγραφέα που πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2004, μάλλον τους προσγειώνουν ανώμαλα.
«Τα κείμενα αυτά πιθανόν δεν "κουμπώνουν" μεταξύ τους. Ο Στιγκ ήταν αυθόρμητος, του ερχόταν κάτι στον νου και το σημείωνε. Σκεφτόταν μια σκηνή, την έγραφε. Και όλες μαζί, αποθηκευμένες στον υπολογιστή του, δεν δένουν μεταξύ τους. Μπορεί αργότερα, στην πορεία, εφόσον θα είχε προσθέσει κι άλλο υλικό. Πάντως μυθιστόρημα με αρχή, μέση και τέλος δεν το λες».
Με τον αιφνίδιο θάνατό του η Γκάμπριελσον έμεινε ξεκρέμαστη. Δεν κληρονόμησε απολύτως τίποτα διότι δεν ήταν παντρεμένοι και σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία δεν μπορούσε να διεκδικήσει το παραμικρό. Αποδύθηκε σε δικαστική διαμάχη με τον πατέρα και τον αδελφό του Λάρσον, οι οποίοι και τον κληρονόμησαν.
«Πολλές σκέψεις και ιδέες που έχουν αποτυπωθεί στη "Χιλιετία" δεν ήταν του Στιγκ αλλά δικές μου. Επομένως έχω κάποια δικαιώματα» επιχερηματολογούσε στο ραδιόφωνο του BBC η Γκάμπριελσον. «Κάποια πράγματα είναι απολύτως δικά μου στο βιβλίο, άλλα είναι του Στιγκ και κάποιες άλλες ιδέες είναι κοινές που τις αναπτύξαμε μαζί. Οι περιγραφές για παράδειγμα της Στοκχόλμης, οι τοποθεσίες, προέρχονται αυτούσιες από τα χειρόγραφά μου». Παραδείγματα έχει πολλά να αναφέρει, υποστηρίζει η Γκάμπριελσον, αλλά το συγκεκριμένο είναι ένα που τεκμηριώνεται από το κείμενο.
Πάντως το 2009 απέρριψε συμβιβαστική πρόταση για σχεδόν 2,3 εκατ. ευρώ και μια θέση στο συμβούλιο της εταιρείας που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του Λάρσον. «Θα βρισκόμουν σε ένα είδος περιορισμού, δεν θα μπορούσα να ορίσω τον εαυτό μου, δεν θα μπορούσα να μιλήσω για τον Στιγκ, για μένα στο εξής. Ως μέλος του συμβουλίου δεν θα είχα ενεργό ρόλο, θα ήταν σαν να με είχαν προσλάβει ως σύμβουλο. Αρα θα μπορούσαν και να με απολύσουν».
Κατόπιν όλων αυτών, κατέθεσε τη δική της εκδοχή στα πράγματα, όπως τα έζησε, με το βιβλίο «Ο Στιγκ κι εγώ», τονίζοντας ότι το έγραψε όχι για να πάρει εκδίκηση αλλά για να υπάρξει δικαιοσύνη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου