Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Παπαδιαμάντης και Ελύτης συναντήθηκαν στις Πρέσπες

Μπορεί οι φετινές εκδηλώσεις να μην είχαν την αίγλη και τους προϋπολογισμούς προηγούμενων ετών, συνεχίζουν όμως με συνέπεια και σταθερότητα να επενδύουν στις ωραίες ιδέες και φυσικά στην ποιότητα.
Φέτος, οι διοργανωτές τίμησαν δύο στυλοβάτες των ελληνικών γραμμάτων, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Οδυσσέα Ελύτη.
Το ποιητικό ταξίδι από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη για τους τυχερούς που βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Φλώρινας, την Παρασκευή 26 Αυγούστου, ήταν συναρπαστικό.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ανέλαβε το δύσκολο έργο να ενώσει με μια αριστοτεχνική γέφυρα τα δύο μαγικά πρόσωπα της ελληνικής λογοτεχνίας. Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Δημήτρης Μαρωνίτης, που έχει ασχοληθεί για περισσότερο από 20 χρόνια με το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, διάβασε αποσπάσματα από το ποίημα «Μαρία Νεφέλη». Ο ηθοποιός και βουλευτής Κώστας Καζάκος, μαζί με το σκηνοθέτη Κώστα Τσιάνο, διάβασαν Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ενώ ο ποιητής Γιώργος Χρονάς διάβασε αποσπάσματα από τα τελευταία ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, «Δυτικά της λύπης», «Τα ελεγεία της Οξώπετρας» και «Εκ του πλησίον». Στο κατανυκτικό κλίμα της βραδιάς συνέβαλε η σκηνοθετική σφραγίδα της Σοφίας Σπυράτου.
Πολιτικές απουσίες
Πολιτικά πρόσωπα, είτε από την κυβέρνηση είτε από το χώρο της αντιπολίτευσης, απουσίαζαν. Ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη -έχει παραβρεθεί στις εκδηλώσεις των Πρεσπών αρκετές φορές στο παρελθόν-, που περιοδεύει αυτές τις ημέρες στη δυτική Μακεδονία, δεν πέρασε από τον Αγ. Αχίλλειο.
Οι φετινές «Πρέσπες» είναι οι πιο λιτές στην ιστορία του θεσμού, τόνισε ο Γ. Λιάνης. Θα παραμείνουν όμως σπουδαίες, γιατί σημαντικοί Ελληνες διανοούμενοι, ποιητές, λογοτέχνες, θέλησαν εθελοντικά να μοιράσουν το δικό τους «αντίδωρο» από το περίσσευμα της ψυχής τους. Το πρόσωπο της βραδιάς (τη δεύτερη ημέρα) ήταν φυσικά ο Σταμάτης Κραουνάκης, που με το σαρκαστικό του λόγο ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους που είχαν κατασκηνώσει στις πλαγιές του Αγ. Αχιλλείου.
Πρέσπες και Αγ. Αχίλλειος δεν γίνεται χωρίς χάλκινα. Ετσι, προς το τέλος της συναυλίας, εμφανίστηκαν και τα χάλκινα της Γουμένισσας, απογειώνοντας το κέφι και τον χορό.
Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στη λίμνη Βεγορίτιδα στις 11 ή 12 Σεπτεμβρίου, με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο, την «Ορχήστρα του δρόμου» κ.ά.


http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=305060 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου