Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Εφημερίδα Έθνος: Ζυρράνα Ζατέλη, Η “Περσινή αρραβωνιστικιά”

Ενα βιβλίο μαγικό για το μυστήριο της ζωής

Το βιβλίο με το οποίο γνωρίσαμε τη Ζυρράνα Ζατέλη.Το βιβλίο που άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική λογοτεχνία. Η “Περσινή αρραβωνιστικιά”, με διηγήματα εννέα – όσες και οι Μούσες. Αυτή την Κυριακή για τους αναγνώστες του Εθνους, η καθημερινότητα γίνεται μαγική τελετουργία και η ζωή ένα μυστήριο, που η Ζατέλη ξεφλουδίζει για μας σελίδα - σελίδα.



Μπήκε στη ζωή μας και στα ελληνικά γράμματα το 1984 με την “Περσινή αρραβωνιαστικά” και ευθύς άλλαξε τα δεδομένα. Η καθημερινότητα γινόταν μαγική τελετουργία, ξαφνικά, η ζωή ένα μυστήριο που το ξεφλούδιζε για μας σελίδα- σελίδα. Η Ζυράννα Ζατέλη που γεννήθηκε το 1951 στο Σοχό Θεσσαλονίκης, σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, μα δεν ασχολείται παρά με το γράψιμο, επιστρέφοντας σαν τα ελάφια στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, κάθε επτά χρόνια.

Στο μεταξύ, στις βιβλιοθήκες μας, μέχρι στιγμής τα βιβλία της: "Στην ερημιά με χάρι" το 1986), “Και με το φως του λύκου επανέρχονται” το 1993, “Με παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους Ο θάνατος ήρθε τελευταίος” το 2001 και “Το πάθος χιλιάδες φορές” το 2009. Και μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σερβία και τη Λιθουανία. Βραβεύτηκε με δύο κρατικά βραβεία το 1994 και 2002 και με το βραβείο μυθιστορήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της το 2010.

“Αν δεν μαγευτούμε πρώτα, σύγκορμα κι σώψυχα, δεν πρόκειται να μαγέψουμε. Και ο καλύτερος μάστορας, διετέλεσε κάποτε τσιράκι. Το θέμα για μένα άλλωστε δεν είναι να απαντήσουμε οπωσδήποτε ή να προσδοκούμε την τέλεια απάντηση. “Αν μου τα δώσεις όλα μ' έχασες”, έτσι πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται πότε- πότε. Η αναζήτηση είναι το παν και είναι ατελεύτητη. Δεν θέλω να πεθάνω έχοντας λύσει όλα τα μυστήρια του βίου. Απεναντίας θα επιθυμούσα να πάρω κάτι τις μαζί μου, ή τέλος πάντων να αφήσω πίσω μου αυτό που λένε μια αύρα μυστηρίου. Και μάλλον έτσι θα συμβεί”, μας είπε με αφορμή τα βιβλία της, όσον αφορά την γραφή.



Και από το Έθνος της Κυριακής και ειδικά για τους αναγνώστες του αυτή εδώ την Κυριακή, η “Περσινή αρραβωνιστικιά”, με διηγήματα εννέα – όσες και οι εννέα Μούσες. “Γυναίκα από σύμπτωση και συγγραφέας από απόλυτη κλίση, η κεντρική φιγούρα έχει τόση ανάγκη να γευτεί το τερπνό δηλητήριο του εγώ της, ώστε τολμά να υψώνει τη λογοτεχνία της σαν σπάνια κύλικα”. Ιστορίες που διαθέτουν κάτι από την απόκρυφη γοητεία των νευμάτων μιας ιέρειας. Για το θαυμαστό αίνιγμα της ζωής που αποκαλύπτονται μόνο σε όσους διαθέτουν ματιά με την ίδια ακριβώς θαυμαστή γοητεία. 


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63225311 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου