Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Βιβλία για τη Μέση Ανατολή

Οι επαναστάσεις στη Μέση Ανατολή κατάφεραν να επηρεάσουν κινήματα από το Ουϊσκόνσιν ως το Σύνταγμα. Το ενδιαφέρον για το τι πραγματικά συμβαίνει, για το χαρακτήρα των καθεστώτων, για τα κινήματα και τους αγώνες σε αυτές τις χώρες έχει φτάσει στα ύψη. Δυστυχώς η εκδοτική προσφορά δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Κυκλοφορούν λίγα βιβλία για το θέμα και τα περισσότερα είναι εντελώς άχρηστα.
Το κενό σε ένα βαθμό καλύπτει το αφιέρωμα που έκανε το περιοδικό Σοσιαλισμός Από τα Κάτω στο τεύχος 85 (Μάρτης-Απρίλης 2011) με άρθρα για το χαρακτήρα των επαναστάσεων, αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας στην Αίγυπτο, ανταπόκριση από τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές από το Κάιρο, για τις ρίζες του καθεστώτος Μουμπάρακ στον αραβικό κρατικό καπιταλισμό και πώς φτάσαμε από τις εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις σε καθεστώτα υπηρέτες του ιμπεριαλισμού. Ακόμη περιέχει άρθρα για το ρόλο των Ελλήνων καπιταλιστών στην περιοχή, για τις γυναίκες στην Αίγυπτο και για τις παραδόσεις της αραβικής Αριστεράς.
Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο μπορείτε να βρείτε ένα σύντομο βιβλίο που μόλις έγραψε ο Σάμεχ Ναγκίμπ από την ηγεσία των Επαναστατών Σοσιαλιστών στην Αίγυπτο, για την επανάσταση και τις προοπτικές της. Δυστυχώς όμως, υπάρχει ακόμη μόνο στα αγγλικά. Ένας απολαυστικός τρόπος να μάθει κανείς για την Αίγυπτο είναι μέσω των δύο μυθιστορημάτων του Αλάα αλ-Ασουάνι που κυκλοφορούν στα ελληνικά, “Μέγαρο Γιακουμπιάν” και “Σικάγο”, ιδιαίτερα από το πρώτο του οποίου οι ήρωες ζουν και δρουν στο Κάιρο. Θησαυρό σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και τα μυθιστορήματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ, με σημαντικότερη την Τριλογία του Καΐρου, αλλά πολύ επίκαιρο το “Καφενείο Καρνάκ” για το πολιτικό κλίμα μετά την ήττα στον πόλεμο του '67.
Συνολικά για τον αραβικό κόσμο, το σημαντικότερο έργο που κυκλοφορεί στα ελληνικά είναι γραμμένο από τον Αλμπέρτ Χουράνι και ξαναβγήκε σχετικά πρόσφατα με καινούργιο τίτλο “Η ιστορία του αραβικού κόσμου” από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Παρακολουθεί την ιστορία των Αράβων από την εποχή του Μωάμεθ, μέχρι και τη δεκαετία του 1980, αλλά είναι γραμμένο για κάθε αναγνώστη.
Για το Παλαιστινιακό οι πιο ευανάγνωστες παρουσίασεις παραμένουν η “Νέα Ιντιφάντα” της Αν Αλεξάντερ, από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, το βιβλίο του Νασίμ Αλάτρας, “Παλαιστίνη, αιτίες και μύθοι” από το ΚΨΜ και “Η ιστορία της σύγχρονης Παλαιστίνης”, του Ιλάν Παπέ, από τις εκδόσεις Κέδρος.
Στα αγγλικά, το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο έφερε μια καινούργια έκδοση με ανταποκρίσεις από τη Δυτική Οχθη “Voices from the West Bank”. Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για ένα επιμέρους αλλά σημαντικό ζήτημα είναι του Γιτζάκ Λαόρ, “Ο μύθος του φιλελεύθερου σιωνισμού”, με θέμα τους υποτιθέμενους “συγγραφείς της ειρήνης” στο Ισραήλ. Ο Λαόρ εξηγεί ότι η αριστερή πτέρυγα του σιωνισμού είναι εξίσου ή και περισσότερο αντι-παλαιστινιακή από τη δεξιά.
Για την κατανόηση των γεγονότων στη Μέση Ανατολή με πιο συνολικό τρόπο, υπάρχουν δύο σημαντικά βοηθήματα. Πρόσφατα το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο επανέκδοσε το μικρό βιβλίο “Διαρκής Επανάσταση και Τρίτος Κόσμος” του Τόνι Κλιφ που έχει γραφτεί για να εξηγήσει με ποιον τρόπο καθεστώτα σαν του Νάσερ ή του Μπάαθ όχι μόνο ήρθαν στην εξουσία αλλά κατάφεραν να οικοδομήσουν κράτη και οικονομίες που άντεξαν στο χρόνο. Η “Διαρκής Επανάσταση” του Λέον Τρότσκι που επίσης κυκλοφορεί από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο είναι η κατεξοχήν περιγραφή του τρόπου με τον οποίο στην περιφέρεια του καπιταλισμού, οι πολιτικοί αγώνες  για δημοκρατία και ισονομία μπορούν να πυροδοτήσουν επαναστατικές εκρήξεις που να φτάσουν να ανατρέψουν ολόκληρο το σύστημα, αν η εργατική τάξη μπει επικεφαλής του αγώνα.


http://ergatiki.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=2673:i978&Itemid=62

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου