Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ο νέος ελληνικός κινηματογράφος στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι





Μεγάλο αφιέρωμα στον νέο ελληνικό κινηματογράφο διοργανώνεται φέτος στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι (1 έως 9 Ιουλίου) ως "συνέχεια" της έντονης παρουσίας του τα τελευταία χρόνια στον διεθνή χώρο. Στη φετινή διοργάνωση στη λουτρόπολη της Τσεχίας, όπου θα φιλοξενηθούν πάνω από 180 νέες ταινίες μεγάλου μήκους απ' όλο τον κόσμο, το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρακέπελη "Πρώτη Ύλη" επιλέχθηκε να συμμετάσχει μαζί με άλλα δεκατέσσερα ντοκιμαντέρ στο διαγωνιστικό τμήμα.
Ο σκηνοθέτης παρακολούθησε και κατέγραψε τη δύσκολη ζωή ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις στην Αθήνα και επιβιώνουν από την ανακύκλωση των μετάλλων που βρίσκουν στα σκουπίδια. Ανθρώπων που για "πρώτη ύλη" στην εργασία τους έχουν το σώμα τους... Αλλά η κύρια παρουσία των Ελλήνων θα είναι μέσα από το αφιέρωμα «Νέος ελληνικός κινηματογράφος», που περιλαμβάνει την παρουσίαση επτά βραβευμένων ταινιών, παραγωγής 2008-2011. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι: "Attenberg" της Αθηνάς Τσαγγάρη, "Χώρα Προέλευσης" του Σύλλα Τζουμέρκα, "Wasted Youth" των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου - Γιαν Φόγκελ, "Κυνόδοντας" του Γιώργου Λάνθιμου, "Ακαδημία Πλάτωνος" του Φίλιππου Τσίτου, "Στρέλλα" του Πάνου Χ. Κούτρα, "Ιστορία 52" του Αλέξη Αλεξίου.
Στην προβολή της ταινίας "Attenberg" θα παραστεί η σκηνοθέτης Αθηνά Τσαγγάρη, ενώ κατά τις ημέρες του αφιερώματος θα διεξαχθεί συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι Αλέξης Αλεξίου, Πάνος Χ. Κούτρας, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Σύλλας Τζουμέρκας.
Κατά τη διάρκεια του φετινού, 46ου φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι θα βραβευτεί η Βρετανίδα ηθοποιός Τζούντι Ντεντς για τη συνολική προσφορά της στον παγκόσμιο κινηματογράφο, ενώ θα πραγματοποιηθούν ακόμη δύο αφιερώματα, στον μεγάλο Αμερικανό σκηνοθέτη Σαμ Φούλερ και στον Καναδό σκηνοθέτη Ντενί Βιλνέβ


http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=623255 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου