Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Πέντε ξεχωριστές περιπτώσεις.

 
 
Πέντε μυθιστορήματα με διαφορετική λογοτεχνική γλώσσα και θεματολογία κάνουν την έκπληξη, το καθένα στο είδος του. 
 
 
 
Βασίλης Αλεξάκης
Η πρώτη λέξη
ΕκδΟΣΕΙΣ Εξάντας 
 
Είκοσι πέντε χρόνια μετά το «Τάλγκο», πολυβραβευμένος και πολυταλάντος, ο Βασίλης Αλεξάκης συνεχίζει να πλουτίζει την ελληνική πεζογραφία με μυθιστορήματα που αν δεν μπορείς να τα κατατάξεις, μπορείς ωστόσο να τα λατρέψεις. Το πρόσφατο είναι ένα ακόμη pas de deux του συγγραφέα με τη γλώσσα, τις μεταμορφώσεις της και τη σκοτεινή καταγωγή της. Ποια ήταν η πρώτη λέξη που είπε ο άνθρωπος; Ο Βασίλης Αλεξάκης πλήρης οίστρου φτιάχνει μια παιχνιδιάρικη ιστορία με ένα ερώτημα που μοιάζει διανοητικό. 
 
 
Γιώργος Συμπάρδης
Υπόσχεση γάμου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο 
 
 
Επειτα από δεκατρία χρόνια αποχής ο συγγραφέας του «Αχρηστου Δημήτρη» επιστρέφει με νέο μυθιστόρημα και τινάζει την μπάνκα από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του. Η υπόσχεση γάμου είναι ένα συγκλονιστικό ως προς τη θεματολογία, την τέχνη, τη γλώσσα και την τόλμη του μυθιστόρημα για τη σεξουαλικότητα, τις σχέσεις, τον γάμο και τις κράμπες των συναισθημάτων μας. Ενας σαραντάρης λάτρης των γυναικών, ψάχνοντας για την τέλεια γυναίκα, καταφέρνει να μπλεχτεί με τέσσερις! Με τις δύο φλερτάρει, με την τρίτη συνδέεται και την τέταρτη την αρραβωνιάζεται τρεις φορές. Η συναισθηματική εκκρεμότητα ως η πλέον αισθητική και ηθική στάση. Νομίζω ότι θα το διαβάσετε.
 
 
Ιωάννα Καρυστιάνη
Τα σακιά
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτης 
 
 
Το μυθιστόρημα που κέρδιζε φέτος τον λογοτεχνικό διαγωνισμό του «Διαβάζω» είχε κιόλας κερδίσει το ενδιαφέρον και την επιδοκιμασία του αναγνωστικού κοινού. Μια τολμηρή ματιά στο δίπολο μάνα - γιος και μια αφήγηση που σε αρπάζει από την πρώτη αράδα. Ο έφηβος πρωταγωνιστής πριν γίνει βιαστής έδειχνε ένα ήσυχο και καλότροπο αγόρι και η μάνα του πριν έρθει αντιμέτωπη με το φάσμα της αποτυχημένης μητέρας ήταν μια δημιουργική και ελεύθερη γυναίκα. Πού είναι ο πατέρας στην ιστορία μας και πώς επιμερίζονται οι γονεϊκές ευθύνες και οι κοινωνικές ευθύνες όταν το παιδί γίνεται «τέρας»; 
 
 
Μισέλ Φάις
Πορφυρά γέλια
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πατάκης 
 
 
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, μια αριστερή γιαγιά με άνοια ξεστομίζει μπροστά στον ανυποψίαστο εγγονό της όλα όσα το ΚΚΕ κρύβει επιμελώς από τους ανθρώπους που επηρεάζει πολιτικά. Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης διαβάζει το βιβλίο που γράφει ο εγγονός με τίτλο «Η κόκκινη Ελλάδα». Μετρ της μεταμοντέρνας πεζογραφίας τα τελευταία χρόνια, ο Μισέλ Φάις με το φετινό του μυθιστόρημα προχωράει πιο βαθιά το λογοτεχνικό του ιδίωμα και το απαλλάσσει από κατηγοριοποιήσεις. Η απαιτητική φόρμα και η τολμηρή θεματολογία του συνεργάζονται για να αναδυθεί ένα σπουδαίο βιβλίο που κοιτάζει την πρόσφατη πολιτική ιστορία μας και τολμά να δώσει σάρκα και οστά στον ίδιο τον «Θεό», δηλαδή τον Νίκο Ζαχαριάδη, και τη μεσσιανική αντίληψή του για τον πολιτικό αγώνα. 
 

Ιωάννα Μπουραζοπούλου
Στο βουνό των κατόπτρων
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτης 
 
 
Σπάνια, συγγραφέας επιβάλλεται τόσο γρήγορα όσο η Ιωάννα Μπουραζοπούλου. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;» ξεσήκωσε κύματα ενθουσιασμού από την κριτική και το αναγνωστικό κοινό κι απ' ό,τι φαίνεται το ολόφρεσκο «Στο βουνό των κατόπτρων» θα έχει ανάλογη τύχη. Με πρωταγωνιστή έναν κατάδικο που μεταφέρεται από τα Βαλκάνια στα Πυρηναία, η συγγραφέας μάς καλεί να επανεξετάσουμε την πολιτική αθωότητα και την ενοχή χωρίς να παραλείπει την επέλαση της βίας στην καθημερινή ζωή των άλλοτε γαλήνιων δυτικών χωρών. 
 
από την εφημερίδα "τα Νέα"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου