Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

«Ο γέρος και ο κύριος Σμιθ», Π.Ουστίνοφ (Γνώση)



Φανταστείτε ότι είστε κάπου στο δρόμο, στο σπίτι σας, στην δουλειά σας και ξαφνικά εμφανίζονται από το πουθενά δύο τύποι μπροστά σας. Ο ένας είναι ψηλός, τεράστιος με άσπρα μαλλιά και γενειάδα, ένας καλοκάγαθος γέροντας και ο άλλος μικροκαμωμένος, νευρικός με ένα πονηρό χαμόγελο. Μετά το πρώτο σοκ και ενώ προσπαθείτε ακόμα να συνέλθετε από το παράλογο της εμφάνισης, σας συστήνονται ως Θεός και Σατανάς. Πως θα αντιδρούσατε;
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του βιβλίου του Πίτερ Ουστίνοφ. Ο συγγραφέας δημιούργησε μια απίστευτη ιστορία βάζοντας το πιο ετερόκλητο ζευγάρι να ενώνει τις δυνάμεις του και να εμφανίζεται στην γη σε μια προσπάθεια περισυλλογής πληροφοριών. Επισκέπτονται το Οβάλ γραφείο την Ρωσία, την Κίνα, το Ισραήλ και την Ινδία. Μπλέκουν σε περιπέτειες, κατηγορούνται για παραχάραξη νομισμάτων, τους κυνηγά το FBI και η Ιντερπόλ. Εξαφανίζονται και εμφανίζονται κατά βούληση, τρελαίνουν τα πιο εξελιγμένα ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών.   
Συνομιλούν με αρχηγούς κρατών και απλούς ανθρώπους, με ιεροκήρυκες, βγαίνουν στην τηλεόραση. Μας δίνουν την δική τους εικόνα για τον κόσμο που ζούμε, σχολιάζουν, κριτικάρουν, επισημαίνουν την πρόοδο και την κατάντια μας.
Ο συγγραφέας λες και εμπνεύστηκε τους χαρακτήρες του από τα «μονοπάτια των Θεών» που παρουσίαζε στην ΕΤ1. Ο δικός του Θεός δεν είναι αλάθητος, έχει ελλατώματα, ανησυχίες, απορεί με την εξέλιξη του δημιουργήματος του και για το τι μπορεί να πήγε στραβά κατά την υλοποίηση του. Οι αναμνήσεις του από την δημιουργία του αυτιού του ανθρώπου ή της κότας είναι απολαυστικές. Ο Διάβολος πάλι παρουσιάζεται ως κακότροπος, νευρικός αλλά πολύ ανθρώπινος, ένας φτωχοδιάβολος που ξέρει καλά την ανθρώπινη φύση και πολύ πιο ενημερωμένος για την εξέλιξη της από τον ίδιο τον Δημιουργό της.
Το κείμενο του Ουστίνοφ διορατικό, οξυδερκές, το χιούμορ του καυστικό, απολαμβάνεις την κάθε ατάκα. Οι μεταξύ τους  διάλογοι αλληγορικοί και απολαυστικοί. Σε κάνουν να σκεφθείς, να προβληματιστείς αλλά και να γελάσεις με την ευρηματικότητα τους.
Το βιβλίο είναι παλιό ίσως δυσκολευθείτε να το βρείτε αλλά αν πέσει στα χέρια σας μην χάσετε την ευκαιρία να το διαβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου