Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Κεδρισός - νέο λογοτεχνικό περιοδικό - φρέσκια πνοή. Ενας κρητικός ποταμός Λόγου και Τέχνης

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ?ΚΕΔΡΙΣΟΣ?
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 
http://www.haniotika-nea.gr/60512  (Χανιώτικα Νέα)

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΕΔΡΙΣΟΣ

Ενας κρητικός ποταμός Λόγου και Τέχνης

03-02-2011
Ανέκδοτα ποιήματα του Γιώργη Μανουσάκη, αποσπάσματα από την υπό έκδοση μυθιστορηματική αυτοβιογραφία με τίτλο 'Δραπέτις' της Βικτωρίας Θεοδώρου αλλά και προδημοσιευμένα ποιήματα από τη νέα ποιητική σοδειά του Δημήτρη Κακαβελάκη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,
το πρώτο τεύχος του τετράμηνου χανιώτικου λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού περιοδικού 'Κεδρισός', το οποίο παρουσιάστηκε χθες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Το περιοδικό ξαφνιάζει ευχάριστα τον αναγνώστη με το εύρος των θεμάτων αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή σημαντικών ποιητών και πεζογράφων από τα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη, που δίνουν το «παρών» στην καινούρια και ελπιδοφόρα αυτή εκδοτική προσπάθεια.
Μεταξύ αυτών είναι οι: Ελένη Μαρινάκη, Μαρινέλλα Βλαχάκη, Σταύρος Καλαϊτζόγλου, Λεωνίδας Κακάρογλου, Βαγγέλης Κακατσάκης, Νίκος Χουρδάκης, Ελένη Μπολιουδάκη, Γιάννης Μαρκάκης κ.ά.
Παράλληλα, ο αναγνώστης θα βρει στο τεύχος ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο της Αγγελικής Καραθανάση, το οποίο αναφέρεται στον «πολίτη και άνθρωπο» Γιώργη Μανουσάκη, την πρωτότυπη έρευνα του Γιώργου Βαβουλέ για το μπουλγαρί και το μπουζούκι στην κρητική παράδοση αλλά και το δοκίμιο του Κώστα Νταντινάκη με θέμα «Δίστιχα και συναισθηματική δραματουργία στα τραγικά έργα του κρητικού θεάτρου».
Ο «Κεδρισός», της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Κέντρο Παραστατικών Τεχνών, περιέχει ακόμα στήλες για τον κινηματογράφο, την κριτική βιβλίου, το θέατρο, τα εικαστικά, τη μετάφραση κ.ά.
Μια γεύση από τα πλούσια περιεχόμενα του περιοδικού πήραν χθες όσοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου η κα Ρόζα Μοτάκη διάβασε κείμενα των Γ. Μανουσάκη και Β. Θεοδώρου, ενώ συγγραφείς και συνεργάτες του τεύχους διάβασαν αποσπάσματα από τα έργα τους.
Παράλληλα η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από τους: Αγγελική Βασιλάκη (μπουλγαρί και τραγούδι), Νίκο Νικηφοράκη (κρουστά) και Γιώργο Βαβουλέ (κιθάρα).
Νωρίτερα, ο συντονιστής και υπεύθυνος του περιοδικού, Κώστας Νταντινάκης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της έκδοσης υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το περιοδικό δεν θα μπορούσε να εκδοθεί χωρίς την οικονομική υποστήριξη τεσσάρων ευαίσθητων, πνευματικά και καλλιτεχνικά, πολιτών των Χανίων, οι οποίοι από σεμνότητα -όπως διευκρίνισε- δεν θέλησαν να αναφερθούν τα ονόματά τους, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την καθοριστική του συμβολή τον Δημήτρη Κακαβελάκη αλλά και όλους όσοι βοήθησαν, ώστε να αποκτήσει σάρκα και οστά η νέα αυτή εκδοτική προσπάθεια. 
Από την πλευρά του μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Δημήτρης Κακαβελάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, στη συγκυρία μιας παγκόσμιας κρίσης αλλά και της πρόσφατης αναταραχής στη Μεσόγειο, να εκδίδεται ένα περιοδικό «Λόγου και Τέχνης που σκοπός του είναι η αναζήτηση της ελεύθερης έκφρασης και της τολμηρότερης αντιμετώπισης των πραγμάτων».
«Είναι μια μικρή επανάσταση», τόνισε ο κ. Κακαβελάκης και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά δεν εκδίδεται περιοδικό με οικονομικές παροχές από μεγαλοδωρητές, από το κράτος, τον Δήμο κ.λπ. Πέντε άνθρωποι ευαίσθητοι από τα Χανιά βοήθησαν και θέλουν να είναι ανώνυμοι. Αυτό το θεωρώ μια μικρή επανάσταση», είπε ο κ. Κακαβελάκης, ενώ εξήρε την τόλμη του Κώστα Νταντινάκη που συντόνισε ένα τέτοιο εγχείρημα.   
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο «Κεδρισός» διατίθεται στην προσιτή τιμή των 5 ευρώ από τα βιβλιοπωλεία των Χανίων «Το βιβλίο», «Πετράκη», «Ερεισμα», «Σχήμα», «Επιλογές», «Μυθολογία» και «Διάγραμμα», στην Αθήνα από τα βιβλιοπωλεία «Ιανός», της «Εστίας» και «Ο μικρός ναυτίλος» και από βιβλιοπωλεία στις πόλεις Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αγιος Νικόλαος, Σητεία, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Ερμούπολη, Ρόδο και Λευκωσία (Κύπρος).

Δημήτρης  Μαριδάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου