Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Νέο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω - ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΕΙΧΗ


http://www.ergatiki.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1273:i951&Itemid=11


Κυκλοφόρησε το τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω (Νο 84), πρώτο για την νέα χρονιά και γεμάτο με άρθρα που ενημερώνουν για τις εξελίξεις στις μάχες που συνεχίζουν από το 2010 και δίνουν πλούσια επιχειρήματα. Ένα πολύτιμο εργαλείο για «Να ρίξουμε τα τείχη του Μνημονίου και του Ρατσισμού», όπως είναι ο γενικός τίτλος του τεύχους.
Το εισαγωγικό σημείωμα με τον ευφάνταστο τίτλο «Και ένα ελικόπτερο για τον πρωθυπουργό» θυμίζει ότι η κυβέρνηση παρά το ότι έχει χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους, από τα δικαστήρια μέχρι την καταστολή δεν έχει καταφέρει να κάμψει την εργατική αντίσταση, αλλά πληθαίνουν τα κομμάτια που προσανατολίζονται στις απεργίες διαρκείας. Τονίζει ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να ανταποκριθεί στο ρόλο της επαναστατικής ηγεσίας σε αυτή την σύγκρουση. Τα άρθρα που ακολουθούν είναι προσανατολισμένα στις εργατικές, τις πολιτικές και τις ιδεολογικές μάχες που έχουμε να δώσουμε. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου γράφει για τις «Ανταρσίες στους Δήμους». Εξηγεί πως ο Καλλικράτης πετσοκόβει τις υπηρεσίες που παρέχουν οι Δήμοι όπως στην καθαριότητα, θυμίζει τις μάχες για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που συνεχίζονται και τονίζει ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί της μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αντίσταση απέναντι σε όλες τις επιθέσεις.
Ο Νάσος Μπράτσος γράφει για τις μάχες που έχουν ξεσπάσει όλο το προηγούμενο διάστημα στο δύσκολο χώρο των ΜΜΕ όπου όμως υπήρξαν εντυπωσιακά παραδείγματα της κίνησης της βάσης των εργαζόμενων χάρη και στη συστηματική παρουσία των αγωνιστών και των αγωνιστριών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Πάνος Γκαργκάνας απαντάει στους μύθους που λένε ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ είναι «ρετιρέ» που φορτώνουν τα ελλείμματά τους στους άλλους εργαζόμενους. Θυμίζει ότι «η ανάπτυξη του δημόσιου τομέα, των επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας όπως λεγόταν παλιά ή ΔΕΚΟ στη συνέχεια, ποτέ δεν ήταν βαρίδι για την ελληνική οικονομία. Αντίθετα, η ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού στηρίχτηκε σε αυτή τη διαδικασία», ότι σε αυτούς τους χώρους βρίσκεται η ρίζα του συνδικαλισμού στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο ήταν πάντα στόχος των κυβερνήσεων ακόμα και από τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το τεύχος του περιοδικού έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε τη συνέντευξη που πήρε η Λένα Βερδέ από τέσσερις από τους πρωταγωνιστές του αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων συγκοινωνιών. Της μίλησαν: ο Νίκος Ξυδάκης από τον ΗΛΠΑΠ, ο Αποστόλης Κασιμέρης από την ΕΘΕΛ, ο Κώστας Πέππας, απολυμένος από το ΜΕΤΡΟ, ο Κώστας Μαυρομιχάλης από τον ΟΣΕ και ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων Λειτουργίας ΜΕΤΡΟ.

Μάχη

Οι μάχες ενάντια στο Μνημόνιο δεν γίνεται να προχωρήσουν αν δεν διαλύσουμε τα διασπαστικά εμπόδια που βάζει η ίδια η κυβέρνηση, όπως η ρατσιστική προπαγάνδα. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης στο άρθρο του με τίτλο «Να ρίξουμε τα τείχη του ρατσισμού» τονίζει ότι «παρά τις θηριώδεις προσπάθειες, ο ρατσισμός στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να διαστρέψει τη μαζική συνείδηση των εργατών και της νεολαίας» και συγκεκριμενοποιεί τα μέτωπα που βρίσκονται μπροστά μας σε αυτή τη μάχη. Ο Νίκος Λούντος στο άρθρο του «Έξω οι φασίστες» γυρνάει πίσω στο παρελθόν, εξηγεί πως γεννήθηκαν οι ναζιστικές συμμορίες και επιχειρηματολογεί γιατί χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τη φασιστική απειλή σήμερα για να τους στείλουμε εκεί που ανήκουν: στους υπονόμους.
Τα τελευταία άρθρα του περιοδικού είναι δύο πολύτιμες ιδεολογικές αναλύσεις. Ο Σωτήρης Κοντογιάννης στο άρθρο του «Η κρίση του Ευρώ» αναλύει τις αιτίες και τις διάφορες φάσεις της κρίσης που συγκλονίζει την Ευρωζώνη. Ο Λέανδρος Μπόλαρης επιχειρηματολογεί γιατί το Αντικαπιταλιστικό Πρόγραμμα που στηρίζει το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανήκουν στις καλύτερες επαναστατικές παραδόσεις του εργατικού κινήματος και εξηγεί ότι απευθύνεται στην οργανωμένη εργατική τάξη που μπορεί να το υλοποιήσει σε σύγκρουση με τον καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις.
Τέλος, στο τεύχος υπάρχουν τρεις ενδιαφέρουσες βιβλιοκριτικές και η επισκόπηση του περιοδικού τύπου των τελευταίων δύο μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου