Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Το άγνωστο ποίημα για τον Πικάσο

Γιάννης Ρίτσος, «Αγκαλιά σε πέτρα», ζωγραφική σε πέτρα (τιμή 
εκκίνησης 250-400 ευρώ)
Γιάννης Ρίτσος, «Αγκαλιά σε πέτρα», ζωγραφική σε πέτρα (τιμή εκκίνησης 250-400 ευρώ)


Ανέκδοτοι χειρόγραφοι στίχοι και σχέδια σε βότσαλα του μεγάλου ποιητή θα δημοπρατηθούν μαζί με έργα γνωστών καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη

Eργα του Γιάννη Ρίτσου δημοπρατούνται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για σχέδια σε βότσαλα, αλλά και ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ανέκδοτο χειρόγραφο ποίημα του σπουδαίου μας ποιητή, με τίτλο «Η χρωματοθήκη του Πικάσο», αφιερωμένο στον Πικάσο, τα οποία περιλαμβάνονται στην 11η Διεθνή Δημοπρασία του οίκου «Hellenic Auctions», τη Δευτέρα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς.

Τα συγκεκριμένα έργα του Ρίτσου ανακάλυψε και διέσωσε ο επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών, Θάνος Ευαγγελινός, αναγνωρίζοντάς τα μέσα σε παραπεταμένες κούτες και μισοκατεστραμμένα προσωπικά αντικείμενα, επιστολές, δώρα και κειμήλια, γνωστού λόγιου, στενού φίλου και συνεργάτη του Γιάννη Ρίτσου.
Ανάμεσα στα πάνω από 120 έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία θα δημοπρατηθούν, ξεχωρίζει το σημαντικό έργο του γλύπτη, Μιχαήλ Τόμπρου, «Ο έφιππος Γεώργιος Καραϊσκάκης», που αποτελεί μια μικρογραφία του ύψους τεσσάρων μέτρων ανδριάντα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, που βρίσκεται στο Ζάππειο.
Γιάννης Ρίτσος, χειρόγραφο ποίημα «Η χρωματοθήκη του Πικάσο», 
αφιερωμένο στον Πικάσο (1.500-2.500 ευρώ)
Γιάννης Ρίτσος, χειρόγραφο ποίημα «Η χρωματοθήκη του Πικάσο», αφιερωμένο στον Πικάσο (1.500-2.500 ευρώ)
Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη έργα των Μαλέα, Μιχαήλ Οικονόμου, Γιάννη Γαΐτη, Ακριθάκη, Πεντζίκη καθώς και δημιουργίες των Πανταζή, Λύτρα, Παπαλουκά, Κόντογλου, Διαμαντόπουλου, Μόραλη, αλλά και νεότερων όπως των Τάκη, Χρύσας, Φασιανού, Φειδάκη, Μυταρά, Παύλου και πολλών άλλων. Εργο ιδιαίτερης αξίας είναι και το ιστορικό έργο-μακέτα του Σπύρου Παπαλουκά, το οποίο φιλοτέχνησε ο μεγάλος Ελληνας ζωγράφος ως πρότασή του για την εικονογράφηση του τρούλου της εκκλησίας της Αγίας Ζώνης στα Πατήσια.
«Για μία ακόμη φορά κάνω έκκληση για σύνεση και εγκράτεια στις εκτιμήσεις μας. Τα υψηλά νούμερα των τελευταίων χρόνων στην αγορά τέχνης δεν οδήγησαν πουθενά και η επερχόμενη φυσική επαναφορά των πραγμάτων, θα χαρακτηριστεί λανθασμένα «πτώση». Τα περισσότερα από τα 100 και πλέον έργα του καταλόγου μας θα βρουν και θα δώσουν χαρές και ελπίδα στους νέους εραστές τους. Αυτό έχει σημασία!» σημειώνει ο κ. Ευαγγελινός.
Ο οίκος «Hellenic Auctions» -ο πρώτος με έδρα τη βόρεια Ελλάδα- ιδρύθηκε το 2005 και αποτελεί συνέχεια του γνωστού βρετανικού οίκου «Academy Auctioneers & Valuers», που ανήκε στον ιδρυτή του, συλλέκτη Θάνο Ευαγγελινό, θρέμμα του Λονδίνου από τα μέσα της δεκαετίας του ‘70.
  • ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣΗ δημοπρασία θα ξεκινήσει στις 7.15 τη Δευτέρα το απόγευμα και οι τιμές εκκίνησης ποικίλλουν ανάλογα με το έργο. Οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να τα δει από κοντά και να κρατήσει τις τιμές σε λογικά επίπεδα.
Μαρία Ριτζαλέου  
ritzal@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=42246959

2 σχόλια:

  1. Αν το έχει κάποιος, ας το δημοσιεύσει αυτό το ποίημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαστε πολύ τυχεροί. Το ποίημα έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και φύσικα θα το αναδημοσιεύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή