Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου μπήκε με ήλιο όπως και ο προηγούμενος και με πολύ όρεξη για νέα πράγματα,βιβλία που θα μας προβληματίσουν και θα μας διασκεδάσουν,πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο-μακάρι να μπορούσαμε να τις δούμε όλες!
Μικρές ειδήσεις και σήμερα και μια αναμονή για τα βραβεία Νόμπελ που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας από την Σουηδική Ακαδημία και το μάτι μας στα κοινωνικά προβλήματα που ολοένα μας και πιέζουν ζωή και συναίσθημα.
'Εχουμε και λέμε,λοιπόν...

Ελληνική ποίηση στο TLS

Η έγκριτη βρετανική επιθεώρηση βιβλίου «Times Literary Supplement», που μόλις κυκλοφόρησε, δημοσιεύει ένα ποίημα του Χάρη Βλαβιανού (φωτ.) σε μετάφραση του Ντέιβιντ Κόνολι, το «Even God Needs an Eye-Witness».
Με τίτλο «Και ο Θεός ακόμη χρειάζεται μάρτυρα» περιέχεται στη συλλογή «Μετά το τέλος της ομορφιάς» (εκδόσεις Νεφέλη, 2003). Είναι η τρίτη φορά που το TLS προβάλλει την ποίησή του. Το πιο σημαντικό, βέβαια, δημοσίευμα ήταν η κριτική που έγραψε πριν από δύο χρόνια ο Εβαν Τζόουνς για την αγγλική έκδοση ποιημάτων του Χάρη Βλαβιανού «Affirmation: selected poems 1986-2006».

Β.ΓΕΩΡΓ.  Ελευθεροτυπία
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=204775 

4o Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Χαλκίδας

Μονοπλάνα ερασιτεχνών, ποίηση και εικόνες της πόλης 

 

Εικόνα από το «Πλατανόδασος του ποταµού Κηρέα»
Το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιµαντέρ Χαλκίδας κάνει πρωταγωνιστή την ελληνική δηµιουργία καθώς στις 5 µέρες που θα διαρκέσει από την ερχόµενη Τρίτη θα προβληθούν συνολικά 82 φιλµ.

Ακόµη, θα απονεµηθούν 11 βραβεία τα οποία αθλοθετεί η Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας καθώς και ένα βραβείο στη µνήµη του ντοκιµαντερίστα Γιώργου Κολόζη.

Στην έναρξη θα γίνει τιµητική εκδήλωση για τον Βασίλη Ραφαηλίδη, έναν από τους πρωτεργάτες του Νέου Ελληνικού Κινηµατογράφου (θα µιλήσουν οι σκηνοθέτες Θεόδωρος Αγγελόπουλος και Νίκος Παναγιωτόπουλος). Το Φεστιβάλ περιλαµβάνει:

Το “Μονοπλάνο”, για όσους ανεξαρτήτως επαγγέλµατος επιθυµούν να εκφραστούν µε ένα συνεχές πλάνο διάρκειας ενός λεπτού, που µπορεί να σταθεί ως αυτόνοµη ταινία.

Slideshow από τον Αρη Μαλανδράκη, φωτογράφο και δηµοσιογράφο, για την πόλη της Χαλκίδας.

Εκδήλωση προς τιµήν της Κική Δηµουλά στο Νοµαρχιακό Μέγαρο µε συζήτηση του κοινού µε την ποιήτρια, τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάννη. Αφιέρωµα στους σκηνοθέτες Γιάννη Σµαραγδή και Τάσο Ψαρρά. Αφιέρωµα στις «Ταινίες για την Εύβοια»: «Το πλατανόδασος του ποταµού Κηρέα» του Γιάννη Φαφούτη, «Το σκυριανό αλογάκι» του Γιώργου Σουργιαδάκη, «Το χωριό που σφυρίζει» της Κατερίνας Ζούλα, «Σπήλαια Κύµης» του Χρίστου Μπαρούς.

Οπως και φέτος οι προβολές του Φεστιβάλ και ειδικότερα οι καθηµερινές πρωινές απευθύνονται σε εκπαιδευτικά ιδρύµατα µε δωρεάν προβολές από την παραγωγή ντοκιµαντέρ 2009-2010.

ΙΝFΟ
4ο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Χαλκίδας, 5-10 Οκτωβρίου, στο «Θέατρο Παπαδηµητρίου» / Αµφιθέατρο Νοµαρχιακού Μεγάρου Εύβοιας.

 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ο Ροΐδης κάνει την έκπληξη 

 

Μέσα στην πανδαισία των αριθμών για τον εκδοτικό κλάδο είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς σημεία της κρίσης στη Φραγκφούρτη. Οι παρόντες εκθέτες είναι όμως κατά 300 λιγότεροι από πέρυσι, τα προϊόντα κατά 25%. Σε πολλά μέρη του κόσμου η βιβλιοπαραγωγή κινείται με πιο αργούς ρυθμούς, στις ΗΠΑ ειδικά η εκδοτική βιομηχανία γνωρίζει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Παρά το ότι το έντυπο βιβλίο κυριαρχεί ακόμη στην Ευρώπη, τα ηλεκτρονικά προϊόντα θα παρουσιαστούν αρκούντως στη Φραγκφούρτη. Η έκθεση θα είναι διάσπαρτη με λεγόμενα hot spots, σημεία συνάντησης του έντυπου με το ηλεκτρονικό βιβλίο. Και φυσικά το κοινό που έχει είσοδο στην έκθεση μόνο το Σαββατοκύριακο θα έρθει σε επαφή με τους 1.000 συγγραφείς που αναμένονται συνολικά στη Φραγκφούρτη, από τον Τζόναθαν Φράνζεν, του οποίου το τελευταίο βιβλίο «Ελευθερία» μόλις κυκλοφόρησε στα γερμανικά, ως τον Γκύντερ Γκρας που παρουσιάζει το τρίτο μέρος της αυτοβιογραφίας του, και την Ινγκριντ Μπετανκούρ, πρώην υποψήφια για το προεδρικό αξίωμα στην Κολομβία, που έρχεται με το βιβλίο που έγραψε για την εξαετή ομηρεία της στα χέρια των αριστερών ανταρτών. Τιμώμενη χώρα είναι εφέτος η Αργεντινή και η λογοτεχνία της, μια χώρα που γιορτάζει τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της, μια χώρα που γνώρισε μια στυγνή δικτατορία (1976-1983), μια χώρα που έζησε την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία το 2002. Η Αργεντινή όμως διαθέτει και δύο λογοτεχνικούς ογκόλιθους που διευκολύνουν την πορεία της προς τη Φραγκφούρτη, τους πολυμεταφρασμένους και στα ελληνικά Χόρχε Λουίς Μπόρχες και Χούλιο Κορτάσαρ. Γι΄ αυτό και οι γερμανικοί εκδοτικοί οίκοι προετοίμασαν απλόχερα την υποδοχή της μεταφράζοντας και εκδίδοντας εφέτος 200 νέα βιβλία, ενώ η ίδια η τιμώμενη χώρα στέλνει στην Εκθεση Βιβλίου 60 συγγραφείς της. Το περίπτερο της Αργεντινής υλοποιεί μια ουτοπία, την περίφημη «Βιβλιοθήκη της Βαβέλ» του Μπόρχες, θέλει να οδηγήσει τον επισκέπτη σε ένα ομιχλώδες τοπίο με άπειρες εκπλήξεις πίσω από αλλεπάλληλα παραπετάσματα.
[...]
Ενας Συριανός μας σώζει


Μια μετάφραση έργων του Ροΐδη γοητεύει τη γερμανική κριτική που ζητάει κι άλλα τέτοια βιβλία
Μικροί τολμητίες ήταν και οι δύο οίκοι που κυκλοφόρησαν εφέτος στα γερμανικά δύο κλασικά ελληνικά βιβλία,ο Εphelant της Βιέννης το «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και ο Βuntehunde του Ρέγκενσμπουργκ το «Τελευταίο αντίο» του Βασίλη Βασιλικού. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συζήτηση όμως προκάλεσε ο ελβετικός οίκος Μanesse εκδίδοντας μια επιλογή πεζών του Εμμανουήλ Ροΐδη με τίτλο «Ο σύζυγος το μανθάνει τελευταίος».Η κριτική γοητεύθηκε αμέσως από το βιβλίο αυτό που διάβασε όχι μόνο σαν δείγμα γραφής ενός μεγάλου σατιρικού,αλλά και σαν σπουδή στη νεοελληνική κακοδαιμονία,σαν προάγγελο της σημερινής κρίσης.Είναι πολλές οι ενδείξεις ότι οι γερμανικοί οίκοι θα ήταν διατεθειμένοι σήμερα να εκδώσουν ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία που έμμεσα θα έδιναν απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα του γερμανικού κοινού για την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.
Διαβάστε περισσότερα:

Οι νέοι μεταφραστές στο προσκήνιο

Σε νέους και ταλαντούχους μεταφραστές δόθηκαν τα φετινά βραβεία λογοτεχνικής μετάφρασης, που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών τού Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ). 

Η απονομή έγινε προχθες το βράδυ, στο Ινστιτούτο Γκέτε, παρουσία τού αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχου Χυτήρη. 

Φαρσί στα αλβανικά τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου

Μια θεατρική παράσταση με δύο μονολόγους από δύο ηθοποιούς και δύο σκηνοθέτες σε δύο διαφορετικές γλώσσες 

Γιάννης Ρίτσος στα αλβανικά και στα περσικά... εν Αθήναις; Ναι, είναι η απάντηση. Και γιατί όχι; Το πρώτο και το τελευταίο ποίημα της «Τέταρτης Διάστασης», «Το παράθυρο» και το «Οταν έρχεται ο ξένος», παρουσιάζονται ως δύο μονόλογοι από δύο ηθοποιούς και δύο σκηνοθέτες, σε δύο διαφορετικές γλώσσες: την αλβανική και την περσική. Υπό το πρίσμα μιας θεατρικής παράστασης, τα δύο ποιήματα ζωντανεύουν έναν κόσμο, μια εποχή, ένα σύμπαν και έναν ποιητή που συνδύαζε την ελληνικότητα με το παγκόσμιο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=357786&dt=01/10/2010#ixzz11NYS5TKR

Αυτοβιογραφία σε τρίτο πρόσωπο

Ο νομπελίστας νοτιοαφρικανός συγγραφέας Τζ. Μ. Κουτσί μυθοποιεί τη ζωή του σε ώριμη ηλικία και φαντάζεται τον εαυτό του νεκρό 

Oσα βιβλία εξέδωσε ο Τζ. Μ. Κουτσί μετά το βραβείο Νομπέλ, που του απονεμήθηκε το 2003, είναι εξόχως πειραματικά. Σαν να έμοιαζε η καθιέρωση να του έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσει νέες μυθοπλαστικές τεχνικές. Και αυτό δεν είναι αξιοπερίεργο για έναν πεζογράφο που είναι εξίσου σημαντικός και ως δοκιμιογράφος. Το ίδιο συμβαίνει και με το τελευταίο του, το Θέρος , το οποίο είναι το τρίτο μέρος μιας άτυπης τριλογίας. Το πρώτο ήταν οι Σκηνές από τη ζωή ενός παιδιού και το δεύτερο οι Σκηνές από τη ζωή ενός νέου. Το βιβλίο δεν είναι ακριβώς αυτοβιογραφία ούτε και ακριβώς μυθιστόρημα. Σε αντίθεση όμως με τα άλλα δύο καθαρώς αυτοβιογραφικά, αυτό έχει γραφτεί με την τεχνική της μυθοπλασίας.

Θα έλεγε κανείς πως στο επίπεδο του συμβολισμού ο τίτλος που θα του ταίριαζε θα ήταν ίσως χειμώνας, αφού πρόκειται για τα ύστερα χρόνια στη ζωή του συγγραφέα. Εδώ ο Κουτσί μέσω της μυθοπλαστικής τεχνικής ή του ευρήματος αποφάσισε να μιλήσει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό και κυρίως ποια από τα όσα λέγονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Το τρικ μπορεί να ξεγελάσει όσους δεν έχουν γενικότερη θεώρηση του έργου του ή δεν έχουν διαβάσει τα μυθιστορήματα που τον καθιέρωσαν, δηλαδή το Περιμένοντας τους βαρβάρους (που κατά τη γνώμη του γράφοντος παραμένει το κορυφαίο του βιβλίο), τον Αρχοντα της Πετρούπολης (όπου πρωταγωνιστεί επίσης ένας συγγραφέας, ο Ντοστογέφσκι) και το Βίος και πολιτεία του Μάικλ Κ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=56&artid=358229&dt=03/10/2010#ixzz11NZbHODc

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ και το βιβλιοπωλείο IANOS σας προσκαλούν την Παρασκευή 12Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ....στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη ΣτεφανάκηΘα πολεμάς με τους Θεούς (ΕΝΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ)Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Θάνας, επιμελητής εκδόσεων και ο Γιώργος Ηλιόπουλος, ΦυσικόςΤη συζήτηση θα συντονίσει η Όλγα ΝικολαϊδουΑποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί
Όλγα Νικολαϊδου και Περικλής Λιανός.

για την αντιγραφή Ειρηναίος Μαράκης

 




 




 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου