Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η ψυχή των πραγμάτων

Γράφει η Ελένη Γκίκα«E» 3/7
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

«Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει
στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νου.
Ας υποθέσουμε πως ήρθανε τα δάση
μ’ αυτοκρατορικήν εξάρτυση πρωινού
θριάμβου, με πουλιά, με το φως τ’ ουρανού
και με τον ήλιον όπου θα τα διαπεράσει...».

«Αισιοδοξία» παμπάλαιη ενός Καρυωτάκη ολοκαίνουργιου. Και δεν εννοώ ότι ο Καρυωτάκης είναι μέγας και θα το αποδείξει ο χρόνος και οι καιροί, αλλά ότι επανακυκλοφορεί σε καινούργια έκδοση από τον Πατάκη «ποιήματα και πεζά» σε εισαγωγή- σχόλια Δημήτρη Ελευθεράκη.
Αλλά και Εκτωρ Κακναβάτος συγκεντρωτικός, άπαντα τα ποιητικά από την «Αγρα», και επανεκδόσεις συγγραφέων και βιβλίων που αστράφτουν: Θεώρημα του Παπαγάλου, αλλιώς, Πάκο Ιγκάσιο Τάιμπο και Σιμενόν, αλλιώς, Γκι Ντε Μοπασάν και Καμί ξανά και ξανά, Μένης Κουμανταρέας πάλι, καθ’ ότι «Κλειστόν Λόγω Μελαγχολίας», και Κώστας Μουρσελάς, παλιός, σε ολοκαίνουργια έκδοση αλλά ταυτοχρόνως και τόσο νέος!
Ολα αλλάζουν, το βλέπετε, ναι; λες και να χρειάζεται να πιάσουμε πάτο, να φοβηθούμε όλοι μας τόσο μα τόσο πολύ για να ξαναγίνει και πάλι «η ποίηση το καταφύγιο που φθονούμε». Απλώνοντας το χέρι για την ελάχιστη σταθερά. Διότι χάος, χάος! Αλλά ακόμα και το τυχαίο (κατά Κόνραντ) είναι νομοτελειακό.
Η αιώνια Επιστροφή σε ό,τι επέζησε. Για να χτιστεί το επόμενο ακριβώς δίπλα στο αιώνιο, να αγαπήσουμε όσα ξεχάσαμε σε εποχές απόλυτου πληθωρισμού. Σχέσεις, καταστάσεις, αντικείμενα, στιγμές, βιβλία και μουσικές, όλα στο μικροσκόπιο. Δεν θα στοιβάζουμε άχρηστα, ούτε κέφι ούτε και χρόνος αλλά ούτε και χρήματα πια, βραδυπορώντας θα πρέπει να ξαναγαπήσουμε ή μάλλον ν’ αγαπήσουμε ό,τι υπήρξε δεδομένο κι αυτονόητο ως χθες. Βιβλία που σκοτεινιάζουν σκονισμένα στο ράφι, συγγραφείς που ξεφυλλίσαμε χωρίς δεύτερη ματιά, ακόμα και θέματα αιώνια, που προσπεράσαμε σε μια λάιφ στάιλ εποχή.
Και ναι, Καρυωτάκης, με μια «Αισιοδοξία» σχεδόν χλευαστική:

«Τουλάχιστον δωπέρα είμαστε μόνοι,
περνάει η μέρα μας, η άλλη ξημερώνει,
και μες στα μάτια μας διατηρούμε ακόμα
κάτι που δίνει στα πράγματα χρώμα».

Καιρός να ξαναβρούμε την ψυχή των πραγμάτων, λοιπόν. Για να μη χάσουμε και τη δική μας, εντελώς. Εξάλλου, ό,τι αξίζει ούτε πουλιέται ούτε αγοράζεται κι είναι πάντοτε εδώ.

ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΚΑ
elgika@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11366&subid=2&pubid=18340948


Κ. Γ. Καρυωτάκης - Ποιήματα και πεζά
http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=585993

Κ. Γ.
 Καρυωτάκης - Ποιήματα και πεζά
Τιμή με ΦΠΑ.: €14,50
Η δική μας τιμή: €13,05
Κερδίζετε: €1,45 (10%)

Printer Friendly Πείτε το σε έναν 
φίλο σας
Βρέθηκαν σε : Ποίηση - Κλασικοί Έλληνες Ποιητές
Δείτε το καλάθι σας Προσθήκη στο καλάθι Λίστα Επιθυμιών Ολοκλήρωση αγορών
Συντελεστές
Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Καρυωτάκης Κώστας
Επιμελητής : Ελευθεράκης Δημήτρης

Περιγραφή
Έχοντας δηµοσιεύσει µόλις τρεις ποιητικές συλλογές πριν θέσει ο ίδιος τέρµα στη ζωή του, ο Κώστας Καρυωτάκης (1896-1928) υπήρξε εξακολουθητικά παρών στη νεοελληνική ποίηση, συντροφεύοντας γενιές αναγνωστών µέχρι τις µέρες µας και επιβιώνοντας µε ποικίλους τρόπους στις συνειδήσεις µεταγενέστερων ποιητών.

Στην παρούσα έκδοση περιέχονται όλα τα ποιήµατα των τριών συλλογών του Καρυωτάκη, µαζί µε τις µεταφράσεις που πρόσθεσε ο ποιητής στις δύο τελευταίες συλλογές, οι οποίες, φωτίζοντας έµµεσα την ποιητική του, αποτελούν οργανικό τµήµα του έργου του. Περιέχονται επίσης τα τρία ποιήµατα που έγραψε ο Καρυωτάκης τους τελευταίους µήνες της ζωής του, καθώς και τα πεζά του, εκ των οποίων ένα µόνο είχε δηµοσιεύσει ο ποιητής όσο ζούσε.
Βάρος: 0,32 kgr 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου