Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Στηβ Γιανάκος

αναδρομική έκθεση στα Χανιά

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
Σάββατο:
Κυριακή:
10:00-14:00 και 19:00-22:00
10:00-14:00
κλειστά
 
Είσοδος Ελεύθερη
Κείμενα- Επιμέλεια Έκθεσης: Πέγκυ Κουνενάκη
Αναδρομή στη μέχρι σήμερα εικαστική παραγωγή του Στηβ Γιανάκου αποτελεί η έκθεσή του- πρώτη αναδρομική στην Ελλάδα- που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010, στις 20:00, στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Ο καλλιτέχνης που θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς Ελληνοαμερικανούς δημιουργούς, αν και έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη οι οικογενειακές ρίζες του ανάγονται στα Χανιά, αφού είναι γόνος πρώτης γενιάς Κρητών μεταναστών στις ΗΠΑ. Άλλωστε, ο ίδιος αισθάνεται Κρητικός, γι' αυτό έχει επιλέξει να ζει και να εργάζεται τον μισό σχεδόν χρόνο κάθε έτους στα Χανιά.
Με την έκθεση αυτή η Δημοτική Πινακοθήκη Χανιών έρχεται να τιμήσει έναν ευρηματικό και πρωτότυπο στην εικαστική του γλώσσα καλλιτέχνη, ο οποίος από τη δεκαετία του '60 και μετά, βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς εικαστικής σκηνής, με εκθέσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια στον τόπο καταγωγής του, την Ελλάδα. Το έργο του - θεωρείται από τα πλέον συνεπή του κινήματος της ποπ αρτ- κυριαρχείται από κομίστικες φιγούρες που συχνά μοιάζουν με γελοιογραφίες χιουμοριστικών εφημερίδων και περιοδικών εποχής και σατιρικό πνεύμα επικεντρωμένο σε θέματα όπως το φύλο, η σεξουαλικότητα, οι οικογενειακές σχέσεις, η ζωή, ο έρωτας, ο θάνατος, η μητρότητα. Μ' άλλα λόγια τον ενδιαφέρει αυτός καθαυτός ο άνθρωπος.
«...Καθώς το έργο του Γιανάκου εξελίσσεται, τα κύρια χαρακτηριστικά της δουλειάς του μπορούν να συνοψιστούν στα εξής στοιχεία: Ως γνήσιο παιδί της ποπ αρτ αντιμετωπίζει την εικόνα σαν ready made. Μέσα από μια δημιουργική διαδικασία που έχει να κάνει με την απομόνωση στοιχείων από εικόνες που τον ενδιαφέρουν, τη φωτοτυπία, τη μεγέθυνση, την ανασύνθεση με τη μέθοδο του κολλάζ και του ασαμπλάζ, ορίζει το πλέον ιδανικό πλαίσιο όπου θα τοποθετήσει την ιδέα του, την οποία θεωρεί απαραίτητη για να συνεχίσει. Ο νέος ιδιόμορφος κόσμος που εμφανίζεται, φτιαγμένος καθαρά με χειρονακτικό τρόπο, κυριαρχείται από χιούμορ, ειρωνεία, σουρεαλιστική σκέψη. Στο ζωγραφικό κομμάτι της δουλειάς του διακρίνεται η αγάπη του για τη γεωμετρία, το άψογο και ελλειπτικό σχέδιο, αν και συχνά επιλέγει να παραμορφώνει τα πρόσωπα, σαν μια άμεση και τιμητική αναφορά στον εξπρεσιονισμό, ο οποίος φαίνεται, ως τάση, κατά καιρούς να τον απασχολεί. Ακόμη, όλες οι εικόνες του, παλιές και νεότερες, συμπληρώνονται με τις περίφημες λεζάντες τους, οι οποίες είναι πάντα ενσωματωμένες στο έργο. Εδώ διαπιστώνουμε, ότι η όποια βιαιότητα ή παραδοξότητα χαρακτηρίζει τη φαντασία του Γιανάκου, δεν απέχει πολύ από το επιθετικό και υπονομευτικό ύφος της γραφής του και το συχνά εκτός ορίων χιούμορ του», γράφει στο κείμενο του καταλόγου η επιμελήτρια της έκθεσης Πέγκυ Κουνενάκη.

Τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης το ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΡΕΘΥΜΝΗΣ θα προσφέρει στους επισκέπτες της Πινακοθήκης τη δυνατότητα να δοκιμάσουν εκλεκτά κρασιά τοπικής παραγωγής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αυλή της Πινακοθήκης μετά το πέρας των εγκαινίων. Στην οινογευσία θα συμμετάσχουν τα ακόλουθα οινοποιεία:
Αμπελώνες Καραβιτάκη, Κτήμα Λουπάκη, Μαντρε, Οινοποιία Μανουσάκη - Nostos wines, Οινοποιείο Ντουράκη, Οινοποιείο Πνευματικάκη
26 Ιουλίου με 26 Σεμπτεμβρίου 2010
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Χάληδων 98-102, 73 131 Χανιά, Κρήτη
τηλ +30 28210 92294 & +30 28210 36190


http://www.pinakothiki-chania.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου