Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

κεντρική σελίδα
http://www.thessalonikibookfair.com/

τηλεοπτικό σπότ
http://www.thessalonikibookfair.com/2010/gr_tvspot.html

7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

9 Απρ. 2010 10:44
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.), η HELEXPO και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ) διοργανώνουν την 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από 22 έως 25 Απριλίου, στις εγκαταστάσεις της Helexpo.
Στην 7η ΔΕΒΘ 2010 η θεματική ενότητα θα είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη ματιά προς το παρελθόν, με τίτλο "Η Αρχαιότητα και Εμείς". Τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα.
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.thessalonikibookfair.com/2010/gr_ekthesi.html

-από την Ημερησία-
Ανοίγει η Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Τιμώμενη χώρα η Κίνα και η θεματική έκθεση με τίτλο: «Η αρχαιότητα και εμείς» εξετάζει τις παράλληλες ιστορικές διαδρομές του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού

Του Γιώργου Βαϊλάκη

Ανοίγει η αυλαία για τη φετινή 7η και καθιερωμένη, πια, Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 22 έως τις 25 Απριλίου, με τιμώμενη χώρα την Κίνα και θεματική έκθεση με τίτλο: «Η αρχαιότητα και εμείς». Αλλωστε, η θεματική έκθεση είναι επί της ουσίας αφιερωμένη στην παρουσία της Κίνας: οι παράλληλες ιστορικές διαδρομές του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού, η διαχρονική τους παρουσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και η σύγχρονη εξέλιξή τους -όπως αποτυπώνεται στη γλώσσα και τον πολιτισμό τους- δίνουν το έναυσμα για μια συνολική θεώρηση του παρελθόντος μέσα από το παρόν.
Οι επισκέπτες της Εκθεσης -η οποία πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Helexpo και αναπτύσσεται στα περίπτερα 13 και 15- θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο σύνολο της σχετικής ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, όπου φιλοξενούνται πάνω από 950 τίτλοι βιβλίων που έχουν εκδοθεί πρόσφατα, αλλά και παλαιότεροι ιδιαίτερα σημαντικοί τίτλοι.
Ανοίγει η Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Eκδόσεις Υπάρχουν, επίσης, σπάνιες εκδόσεις πολιτιστικών ιδρυμάτων, τραπεζών, της Ακαδημίας Αθηνών, της Βουλής των Ελλήνων, περιοδικές και ειδικές εκδόσεις, και τα περισσότερα από τα τεύχη του περιοδικού «Αρχαιολογία». Πρόκειται για δοκίμια, μελέτες, λευκώματα αλλά και βιβλία πεζογραφίας και ποίησης εμπνευσμένα από την ευρύτατη θεματολογία της αρχαιότητας. Παράλληλα, ο δυναμισμός της κινεζικής αγοράς -που κατέχει τα παγκόσμια πρωτεία στην εκδοτική παραγωγή- σε συνδυασμό με την πολύπτυχη πολιτιστική της ταυτότητα συνθέτουν έναν ξεχωριστό πόλο έλξης.
Για τέσσερις, λοιπόν, ημέρες, οι επαγγελματίες και το βιβλιόφιλο κοινό θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη λογοτεχνία μιας χώρας τόσο μακρινής, διαμέσου της παράλληλης ιστορικής συνέχειας των αρχαίων πολιτισμών μας: Με κεντρικό θέμα: «Παράδοση και νεωτερισμός», οι Κινέζοι προετοιμάζουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση φιλοδοξώντας να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών και του κοινού και να συνάψουν συμφωνίες εξοικειώνοντάς μας με το άλλο «άγνωστο» πρόσωπο μιας σύγχρονης Κίνας.
Διοργάνωση
Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το ο Εθνικός Οργανισμός Εκδόσεων της Κίνας και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου και θα είναι παρόντες περισσότεροι από 200 Κινέζοι εκδότες, συγγραφείς, καλλιτέχνες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι. Τέλος, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Υπουργείο Πολιτισμού, η HELEXPO και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών περιλαμβάνει: Εβδομάδα κινέζικου κινηματογράφου, έκθεση φωτογραφιών από κλασικές κινεζικές ταινίες και εικαστική έκθεση με τίτλο «Τρισδιάστατη Κίνα: Κινεζική έκθεση σύγχρονης τέχνης».

Η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή Eβδομη Διεθνή Eκθεση Βιβλίου





Πηγή: Express.gr  21/04/10-11:32
 MEΣA από τυπωμένες λέξεις σχηματίζεται από αύριο στη Θεσσαλονίκη η εικόνα ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη. Ο λόγος για την 7η Διεθνή Eκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα ανοίξει τις πύλες της αύριο 22 Απριλίου με τιμώμενη χώρα την Κίνα. Μέχρι και τις 25 Απριλίου που θα διαρκέσει η έκθεση θα συστηθούν στο ελληνικό κοινό περισσότεροι από 200 Κινέζοι εκδότες, συγγραφείς, καλλιτέχνες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι. Με κεντρικό θέμα «Παράδοση και νεωτερισμός», οι Κινέζοι προετοιμάζουν στους χώρους της Helexpo, που πραγματοποιείται η έκθεση, μια ξεχωριστή εμφάνιση, εφάμιλλη της ιστορίας και της κουλτούρας τους, φιλοδοξώντας να γοητεύσουν το ελληνικό κοινό, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών, να συνάψουν συμφωνίες, να μας γνωρίσουν το άλλο «άγνωστο» πρόσωπο μιας σύγχρονης Κίνας.
Ανάλογο του μεγέθους της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου θα λέγαμε ότι είναι το εθνικό περίπτερο της Κίνας, έκτασης 700 τ.μ. (4 φορές μεγαλύτερο από αυτά της Γαλλίας και της Γερμανίας – που προηγήθηκαν ως τιμώμενες χώρες). Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το ο Εθνικός Οργανισμός Εκδόσεων της Κίνας και η Διεθνής Eκθεση Βιβλίου του Πεκίνου
Εξίσου εντυπωσιακή η κινεζική αποστολή με περισσότερους από 200 Κινέζους εκδότες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, κυβερνητικούς εκπρόσωπους –ανάμεσά τους ο Κινέζος υφυπουργός Τύπου και Εκδόσεων Σουν Σουσάν– θα δώσει το «παρών» στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη σύγχρονη πολιτιστική και εκδοτική ταυτότητα της χώρας.
Στη Θεσσαλονίκη θα κατέβουν εννέα Κινέζοι συγγραφείς που θα εκπροσωπήσουν τη σύγχρονη λογοτεχνία της χώρας τους: Μπι Φέιγιου (πεζογραφία), Γκάου Χόνγκπε (παιδική λογοτεχνία), Λάνλαν (ποίηση), Ουάνγκ Σιάο Νι (ποίηση, πεζογραφία), Χόνγκε (πεζογραφία), Κάο Γενξουάν (πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία), Γουάνγκ Ξιουμέι (πεζογραφία), Τσεν Σι Σου (πεζογραφία), Γουέι Γούει (πεζογραφία). Ακόμα 150 Kινέζοι εκδότες έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να προωθήσουν τη δουλειά τους αλλά και να γνωρίσουν από κοντά την ελληνική εκδοτική παραγωγή.
Με αφορμή την παρουσία της Κίνας ως τιμώμενης χώρας, έχουν προσκληθεί στη Θεσσαλονίκη δύο σημαντικοί σινολόγοι, που έχουν επισταμένα διερευνήσει τις «εκλεκτικές συγγένειες» της ελληνικής και της κινεζικής φιλοσοφικής σκέψης. Πρόκειται για τους Σωτήρη Χαλικιά, μεταφραστή και συγγραφέα που θα δώσει διάλεξη με θέμα: «O ιδανικός ηγεμόνας στον Πλάτωνα και στον Κομφούκιο», και τον Γάλλο Φρανσουά Ζιλιέν (Francois Jullien), συγγραφέα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot και διευθυντή του Ινστιτούτου Σύγχρονης Σκέψης ο οποίος συζητά με τον συγγραφέα και πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ Τάκη Θεοδωρόπουλο τα θέματα που τον απασχολούν στις τωρινές μελέτες του. Επίσης, στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΒΘ θα παρουσιαστούν δύο ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις: Eκθεση Eικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου, όπου οι μικροί βιβλιόφιλοι θα μπορούν να ανακαλύψουν τις δημιουργίες Kινέζων εικονογράφων και Eκθεση Αφίσας Κινέζικου Κινηματογράφου –μια εξαιρετική συλλογή κινηματογραφικών αφισών που θα ενθουσιάσει τους σινεφίλ.
Τέλος, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνει: Εβδομάδα κινεζικού κινηματογράφου, έκθεση φωτογραφιών από κλασικές κινεζικές ταινίες, εικαστική έκθεση με τίτλο «Τρισδιάστατη Κίνα: Κινεζική έκθεση σύγχρονης τέχνης και ημερίδα για τους αρχαίους πολιτισμούς», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 23 Απριλίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου