Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Η Τέχνη και ο Τόπος: 52 σύγχρονοι Χανιώτες καλλιτέχνες



08 Φεβρουαρίου με 16 Απριλίου 2010

Ωράριο ΛειτουργίαςΤρίτη - Σάββατο:
Κυριακή:
Δευτέρα:
10:00-14:00 και 18:00-21:00
10:00-14:00
κλειστά

Είσοδος Δωρεάν



Κείμενα- Επιμέλεια Έκθεσης: Πέγκυ Κουνενάκη

Η Τέχνη και ο Τόπος: 52 Σύγχρονοι Χανιώτες Καλλιτέχνες είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη των Χανίων. Συμμετέχουν πενήντα δύο γηγενείς εικαστικοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι και γλύπτες, αριθμός μεγάλος αναλογικά με τους κατοίκους τούτης της πόλης. Υπάρχουν όμως. Πρόκειται για δρώντες καλλιτέχνες. Και δεν αναφερόμαστε στους ερασιτέχνες που είναι πολλοί και καλοί, ούτε στους ξένους, που την επέλεξαν ως δεύτερη πατρίδα, τόπο κατοικίας, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, οι οποίοι είναι επίσης πολλοί. Πολλοί απ' αυτούς τους καλλιτέχνες διδάσκουν «τεχνικά» στα σχολεία της, προετοιμάζοντας - με τον τρόπο τους- επόμενες γενιές δημιουργών. Κι αν κρίνει κανείς από τα επίσημα ή ανεπίσημα εργαστήρια, όπου σήμερα γίνονται μαθήματα σχεδίου ή ζωγραφικής, καταλαβαίνει, ότι οι εικαστικές τέχνες έχουν γερή βάση σε τούτη την πόλη, έστω κι αν το πρόσχημα της πρόσφατης Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχει στρέψει πολλούς μαθητές να την επιλέγουν ως μελλοντικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Μ' αυτά τα δεδομένα, θα μπορούσε κάλλιστα η πόλη των Χανίων να θεωρηθεί ως μια από τις κοιτίδες της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Κάθε καλλιτέχνης συμμετέχει στην έκθεση με δύο έργα, ώστε ο θεατής να έχει τη δυνατότητα να δει τις διαφορετικές όψεις του έργου του. Η έκθεση συνοδεύεται από μεγάλο κατάλογο, στον οποίο κάθε καλλιτέχνης καταλαμβάνει δύο σελίδες, όπου, εκτός από τα δύο έργα υπάρχει και κριτικό σημείωμα της επιμελήτριας για το σύνολο σχεδόν της δουλειάς του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το μακροσκελές εισαγωγικό σημείωμα της επιμελήτριας της έκθεσης Πέγκυ Κουνενάκη, μια εμπεριστατωμένη αναφορά στην καλλιτεχνική κίνηση και εικαστική παραγωγή στην πόλη των Χανίων, από τη μινωική εποχή έως και σήμερα. Η έρευνα, όπως είναι φυσικό, επικεντρώνεται στο τέλος του 19ου και σ' ολόκληρο τον 20ο αιώνα, ιστορική περίοδο που διαμόρφωσε τις συνθήκες για να υπάρξουν τόσοι πολλοί καλλιτέχνες στην πόλη.

Στον επίλογο του κειμένου της σημειώνει: «...Στα έργα των πενήντα δύο καλλιτεχνών αντανακλώνται οι ανησυχίες μιας σύγχρονης τέχνης που επιμένει κυρίως στη ζωγραφική, η οποία ως σταθερή αξία συνεχίζει να έλκει και να προκαλεί. Αντανακλώνται επίσης κι όλα τα προτερήματα ή τα ελαττώματα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, εκτός δύο ή τριών εξαιρέσεων. Δεν παύουν όμως όλα να είναι έργα ποιοτικά, ζωντανά και ευαίσθητα, που αποδεικνύουν και αναδεικνύουν την προσωπικότητα, τις αξίες και τις καλλιτεχνικές ιδιαιτερότητες όσων τα δημιούργησαν. Και το βασικότερο: δεν περιορίζονται στην εσωστρέφεια μιας εντοπιότητας. Γι' αυτό ίσως και μόνο το στοιχείο, η έκθεση αυτή έπρεπε να γίνει...».
ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΥΓΕΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΕΡΥΚΑΚΗ ΟΛΓΑ
ΒΛΑΒΟΓΙΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΒΛΑΖΑΚΗ ΣΟΦΙΑ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΚΡΙΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΣΤΗΒ
ΖΑΚΥΝΘΙΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΖΥΜΒΡΑΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ
ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΚΑΛΟΥΤΣΗΣ ΒΑΛΕΡΙΟΣ
ΚΑΝΑ ΕΙΡΗΝΗ
ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΟΥΝΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΥΝΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΕΛΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΕΛΑΪΔΗ ΜΑΡΙΑ
ΛΙΛΙΚΑΚΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Π.
ΜΠΑΓΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΜΠΟΛΙΕΡΑΚΗ ΚΛΕΙΩ
ΜΠΟΛΙΕΡΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΩ
ΝΤΑΓΑΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΝΤΟΥΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΞΕΝΑΚΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
ΞΕΝΑΚΗ ΠΑΓΩΝΑ
ΞΕΝΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΠΑΛΛΗΚΑΡΗΣ EYTYXHΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΑΠΑΗΛΙΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ
ΠΑΠΑΤΖΑΝΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ
ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΗΣ­­ ΕΥΤΥΧΗΣ
ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΕΥ. ΑΝΤΩΝΗΣ
ΠΕΡΡΑΚΗ -ΞΕΝΑΚΗ ΑΓΛΑΪΑ
ΠΕΤΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΡΕΪΣ - ΚΟΚΟΒΛΗ ΑΛΝΤΑ
ΣΙΝΟΥ ΑΝΝΑ
ΣΟΥΣΤΑ ΕΛΕΝΑ
ΤΖΕΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΟΥΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ
ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ


Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων © 2009
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Χάληδων 98-102, 73 131 Χανιά, Κρήτη
τηλ +30 28210 92294 & +30 28210 36190
fax +30 28210 92294

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου